Cum ții un interviu de angajare?

Știi deja cât de important este să ai omul potrivit la locul potrivit. Ca să te asiguri că și în echipa ta există această potrivire, acordă atenție interviurilor - dacă le structurezi și conduci corect, ele te vor ajuta să faci alegeri bune. Află mai multe de la Dragos Gheban - Managing partner Catalyst Solutions și Hipo.ro.

Sunt puține responsabilități din ”tolba” unui antreprenor care au un impact atât de mare ca alegerea echipei. Interviurile bine pregătite sunt o parte importantă din acest demers.

Cum structurezi interviul?  

Profesioniștii HR utilizează des INTERVIUL STRUCTURAT. Acesta urmărește cu strictețe un set de întrebari pentru a putea culege informații similare de la toți candidații care intră în interviu. O structură clară te va ajuta să compari mere cu mere atunci când iei decizia de angajare.

Recomandarea mea este să urmărești un set comun de criterii pentru toți candidații -> construiește câteva întrebări pentru fiecare criteriu. Vom acoperi mai târziu modul în care construiești întrebarile. Asta nu înseamnă că nu poți adapta interviul candidatului din fața ta.  

  • Definim competențele pe care le urmărim

Competențele sunt compuse din cunoștințe - abillități - atitudini. Ele se traduc în comportamente pe care le vezi cu ochiul liber: ce face candidatul - aceste comportamente putând fi explorate în interviu.  

Setează un nivel unitar pentru toată echipa pentru a putea construi cultura organizațională. Poți alege o serie de cunoștințe - abilități - atitudini pe care vrei să le găsești la toată echipa. Acest lucru îți va asigura un teren comun pentru a putea construi cultura organizațională.  

Antreprenorul este un "curator" al culturii organizaționale, iar la început, fiecare nou coleg are un impact mare asupra culturii startup-ului tău.

  • Identificăm cunoștințele - abilitățile - atitudinile specifice rolului pentru care recrutezi

Relevanța crește dacă urmărim comportamente care au fost afișate în mod repetat de către candidat în trecut, și nu doar comportamente ipotetice pe care le-ar afișa. În acest din urmă caz este mult mai ușor pentru candidat să construiască răspunsuri dezirabile.

Ce întrebări adresezi?  

Întrebările comportamentale pornesc de la premisa conform căreia performanța trecută este cel mai bun predictor al performanței viitoare.

Interviul Comportamental adună informații relevante despre competențele candidatului identificând modul în care a acționat în anumite situații reale din trecut.

Metoda STAR

Pentru a construi întrebări comportamentale, poți folosi o metodă simplă – STAR:

  • SITUAȚIE - ”Dă-mi exemplu de o situație în care ai lucrat pentru două proiecte simultan.”  
  • TASK - ”Care erau responsabilitățile tale?”  
  • ACȚIUNE - ”Cum ai prioritizat task-urile tale pe cele două proiecte?”  
  • REZULTAT - ”Ce rezultate ai obținut?”  

Dacă la unul din punctele menționate mai sus ai neclarități sau îndoieli, sondează în profunzime – pune întrebări suplimentare, cere mai multe detalii. De exemplu: Care erau responsabilitățile tale, cum erau alocate în timp și ce rol aveau colegii în acest task.

Pentru fiecare criteriu pe care îl evaluezi trebuie să ai 2-3 intrebari cu structura STAR (Situație, Task, Acțiune, Rezultat). Uneori candidații oferă răspunsuri superficiale. Rolul tău este să insiști pentru a identifica exemple edificatoare.

Recomandări suplimentare – ce să faci și ce să eviți  

  • Orientează interviul către aspecte pozitive din experiența candidatului. Oferă-le candidaților ocazia să vorbească despre realizările lor. Vei crea o atmosferă deschisă în care poți discuta și despre ariile pe care candidatul trebuie să le îmbunătățească.
  • Asigură-te că vei primi răspunsuri despre task-urile, acțunile și rezultatele candidatului, nu doar ale echipei. Vei căuta răspunsuri care încep cu EU, nu doar cu NOI, pentru că vrei să afli contribuția candidatului din fața ta. Nu lăsa întrebari cu răspuns neclar. Dacă primele întrebari nu aduc un raspuns clar, insistă pentru a te asigura că la sfârșit ai acoperit toate competentele în interviu.
  • Nu pune candidatul într-o situație stresantă. Trebuie să fii atent și la brandul de angajator. Un candidat pus în situații inconfortabile nu va avea lucruri frumoase de povestit.
  • Dacă ești atent la cum structurezi interviul, ce întrebări adresezi, ce trebuie să faci și ce nu, atunci interviul nu ar trebui să-ți pună probleme în recrutarea persoanei potrivite pentru startup-ul tău.

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail