În domeniul managementului de proiect, cele mai bune practici se referă la cele mai eficiente metode, tehnici sau procese care au fost validate prin utilizarea lor consecventă pentru a obține rezultate de succes ale proiectului. Astfel de practici se bazează de obicei pe cunoștințe, experiență și cercetare acumulate și sunt acceptate pe scară largă și utilizate de majoritatea managerilor de proiect din diferite industrii.
Aderarea la aceste bune practici este și mai importantă în proiectele de economie circulară, care vizează maximizarea eficacității resurselor și crearea de valoare sustenabilă. Fără ele, nu ar putea exista o abordare profesională și adecvată a planificării, execuției și controlului proiectelor, permițând echipelor să navigheze prin complexitatea și provocările unice asociate proiectelor durabile.
În acest context, cele mai bune practici contribuie la crearea de valoare într-un context mai larg, încorporând beneficii sociale și de mediu alături de câștigurile economice, precum și sprijinind o gestionare mai eficace a impactului negativ asupra tuturor acestor trei piloni.
Cele mai bune practici de managementul ale proiectelor circulare
Cele mai bune practici acoperă toate domeniile managementului de proiect, cum ar fi faza inițială și planificarea proiectului, execuția, monitorizarea și controlul proiectului și, în cele din urmă, închiderea proiectului. Acestea abordează, de asemenea, aspecte precum gestionarea riscurilor, procesul de implicare a părților interesate, gestionarea resurselor, comunicarea internă și externă.