Finanțat prin crowdfunding | Interviu cu echipa MATER

MATER este prima bibliotecă de materiale din Europa de sud-est. Pentru a demara, proiectul a fost finanțat printr-o campanie de crowdfunding pe Startarium. Descoperă în interviul de mai jos povestea MATER.

Ce face MATER

Tamina Lolev: MATER este prima bibliotecă de materiale din Europa de sud-est. Este o colecție foarte mare de materiale noi și inovative, aici poți veni pentru a pune mâna pe materiale, pentru a le simți, pentru a le studia și pentru a te inspira din ele. În momentul de față, biblioteca conține o colecție de 2000 de materiale și ne-a propus ca în primul an să strângem până la 10.000 de materiale.

Acestea sunt împărțite pe tipuri de materiale, pe categorii. Avem diferite tipuri de lemn, piatră, betoane, sticlă și așa mai departe. Ele conțin mostrele de materiale împreună cu fișele lor tehnice pentru a fi studiate. Practic, biblioteca de materiale se adresează profesioniștilor, dar și elevilor și studenților din facultățile de profil. Profesioniștii sunt din zona industriilor creative, respectiv arhitecții, designerii de interior, designerii de produs, oamenii de publicitate și așa mai departe.

Cum a început MATER

Tamina Lolev: Ideea bibliotecii a pornit dintr-o nevoie a arhitecților și designerilor din Nod Makerspace. A pornit de la ideea de a avea un perete plin de materiale de care să ne folosim și apoi încet-încet a devenit un proiect mare.

Sabina Baciu: Am început anul cu o echipă de patru oameni, pe la jumătatea anului eram deja 10, la petrecerea de sărbătorire a terminării șantierului eram vreo 40 de oameni. Pe parcurs am adăugat foarte mulți oameni din comunitatea Nod Makerspace care au vrut să facă și ei parte din MATER.

Soluția crowdfunding-ului

Sabina Baciu: Ne-am gândit la crowdfunding pentru că ni s-a părut o metodă foarte bună să ne validăm ideea. Noi ne doream foarte mult biblioteca de materiale, deja aveam o serie de parteneri, producători și distribuitori de materiale, dar și arhitecți, designeri care ne-au spus că și-o doresc foarte mult. Cu toate astea, erau încă destul de mulți oameni care se gândeau dacă e o idee bună sau nu. Atunci am zis că în afara sumei de bani, important pentru proiect ar fi să validăm ideea, să demonstrăm că există un interes pentru o bibliotecă de materiale.

Experiența campaniei

Sabina Baciu: La început am pompat foarte multe mesaje către toată lumea pentru că înțelesesem cât de important este să ajungem în prima săptămână la un procentaj cât mai mare din sumă. Ne-am bucurat foarte tare pentru că am reușit să ajungem la 30% în prima săptămâna și cumva ăsta era unul din obiectivele setate. După aceea au urmat trei săptămâni de semi-liniște. În ultimele două zile cred că a funcționat foarte bine acest termen limită și foarte multă lume a donat. Odată ce s-a atins pragul de 15.000 de euro, toți ceilalți care erau în espectativă dacă să susțină proiectul sau nu s-au aruncat și și-au dat seama că vor să fie și ei parte din proiect.

A fost o experiență foarte emoțională, chiar dacă inițial ne-am făcut mai multe planuri cu worst case, best case. A fost foarte emoțional și mă bucur că am reușit să ne menținem încrederea și entuziasmul pe tot parcursul campaniei de crowdfunding care a fost destul de lungă, 45 de zile. Nu îmi dau seama dacă am fi avut 30 de zile ar fi fost mai bine pentru că am fi comprimat un pic mai bine eforturile de comunicare. A fost totuși un efort de comunicare destul de constant.

Unde se află MATER la 6 luni după încheierea campaniei

Florin Cobuz: MATER abia începe. Este în primii pași. Urmează o muncă de aproximativ un an de zile până să ne dăm și noi seama care e răspunsul pieței, ce trebuie să mai facem noi pentru proiectul ăsta ca să îl ducem la mult visatul proiect pe care l-am conceput. Cred că e la nivelul unui copil de trei luni.

Tamina Lolev: La șase luni după campania de crowdfunding ideea a devenit realitate. Avem acum o bibliotecă funcțională în spațiul fizic și în spațiul online, iar biblioteca este acompaniată de o serie de spații foarte interesante, cum este zona de evenimente, zona de birouri.

Sabina Baciu: Proiectul este pe Splaiul Unirii 160, etajul 1, în complexul Industria Bumbacului. A fost un proiect mult mai intens și cu foarte multe lucruri de făcut pentru că aveam un șantier general. Practic, lucrăm la acest proiect de un an de zile, campania de crowdfunding a fost chiar la jumătate din proces și cred că a fost un lucru bun, ne-a dat și validare și impuls să lucrăm încă șase luni.

Acum suntem prima bibliotecă de materiale din România și din Europa de sud-est. Ne-am bucurat că am fost deja vizitați de o bibliotecă de materiale, Materio, care are filiale în Paris, Bruxelles, Shanghai și Praga plus biblioteca de materiale din Amsterdam. Astfel am reușit să ne conectăm bine cu alte spații de acest gen din Europa. Mai avem de indexat și de arhivat foarte multe materiale, noi acum avem expuse 2000. Până la finalul anului ne-am propus să terminăm de indexat toate cele 3000 de mostre, iar până la finalul anului viitor să expunem 10.000 de mostre de materiale.

Recomandări pentru antreprenorii la început de drum 

Sabina Baciu: Este important că după campania de crowdfunding am avut acest argument că am atins o mare parte din piață, ne-a ajutat să putem merge la întâlniri cu potențiali investitori și să le arătăm comunitatea creată. Cred că e foarte important să explici despre ce este vorba în business-ul sau produsul tău. Dacă lucrezi cu materiale, MATER e un loc excelent, găsești materie primă pentru produsul tău. Un ultim sfat: pe noi ne-a ajutat mult faptul că în prima săptămână am tras foarte tare să ajungem la acel procent de 30% pentru că odată ce am ieșit din cercul extins de prieteni și cunoscuți care aveau încredere în noi și ar fi donat oricum, a ajutat ca oamenii care intrau pe pagină să vadă că există deja o treime din sumă promisă de alți donatori.

Florin Cobuz: Primul și cel mai important: să nu se grăbească. Să nu se grăbească să dea drumul la campanie, să o gândească foarte bine la început, să nu lase pe ultima sută partea de promovare. Toate trebuie făcute înainte de a da drumul la campanie. Lucrul ăsta l-am învățat pe pielea noastră, îl știam, dar nu l-am aplicat în totalitate pentru că în bucuria asta de a da drumul și a vedea la câți oameni ajunge informația, ne-am grăbit puțin cu promovarea. Cred că după ce ai făcut toată strategia și ai trimis toate mail-urile pe care trebuia să le trimiți, atunci poți să zici că poți lansa campania. Echipa care te ajută în campania de crowdfunding trebuie să fie bine stabilită de la început și să își cunoască fiecare atribuțiile în campanie. Nu trebuie să își amestece rolurile. Partea de promovare online trebuie să fie bine delimitată de partea de promovare offline pentru că altfel se încurcă lucrurile. Dacă ai un business care nu implică o activitate creativă, fă-ți o echipă creativă pentru partea de crowdfunding. Este foarte important.

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail