Cum să îți planifici intervenția creativă | Creative Project Canvas

Ai mai folosit Creative Project Canvas până acum? Hai să vedem cum poate fi folosit la maximum!

Cum a fost dezvoltat Creative Project Canvas 

"Nașterea" CPC a pornit de la binecunoscutul Business Model Canvas (BMC), care este un instrument de management strategic și antreprenorial pentru a dezvolta noi modele de afaceri sau pentru a documenta modelele de afaceri existente.   

Din acest motiv, ne-am gândit să îl folosim ca model pentru artiști și creativi pentru a contribui la crearea de proiecte durabile. Business Model Canvas îi ajută pe antreprenori să își dezvolte proiectul prin completarea a 9 blocuri specifice și prin răspunsul la câteva întrebări pentru a-și analiza proiectul.  

Astfel, ne-am întrebat: ar putea funcționa Business Model Canvas și pentru artiști? Îți poți dezvolta abilitățile și aptitudinile de antreprenoriat creativ lucrând și jucându-te cu unul dintre instrumentele cheie ale antreprenoriatului?  

Pornind de la această idee, am încercat să adaptăm un instrument atât de util precum Business Model Canvas la un sector dinamic precum "industria creativă" pentru a ajuta artiștii și creativii să își dezvolte proiectele.  

Acesta este motivul pentru care Materahub a adaptat cele 9 blocuri pentru a crea Creative Project Canvas, început ca un instrument antreprenorial de reflecție pentru a vizualiza o idee de proiect și a o transforma într-un proiect viu.

Foarte inovator, Creative Project Canvas este un instrument de explorare și planificare a proiectelor creative, indiferent dacă acestea sunt legate de un start-up, un proiect independent sau o organizație matură, deoarece scopul final este de a sprijini creativii și artiștii în crearea unei structuri organizate pentru a decide ce trebuie făcut și cum să o facă.   

The Creative Project Canvas is a strategic visual framework that helps artists and creatives to plan sustainable projects, where sustainability not necessarily refers to long-term economic profits but to solid foundations you need to establish for your professional human projects. 

CREATIVE PROJECT CANVAS este un instrument strategic care ajută artiștii și creativii, tinerii antreprenori, start-upurile, managerii de proiect, organizațiile sociale și culturale, asociațiile cu abordări diferite și instituțiile de învățământ să planifice proiecte SUSTENABILE și să detalieze aspectele practice și filosofice ale proiectelor lor creative, reflectând asupra sustenabilității economice și asupra impactului acestora pe termen scurt, mediu și lung.  

Ca pânza unui artist, Creative Project Canvas este folosit pentru a transforma inspirația în realitate și pentru a o împartăși cu un public larg. 

Creative Project Canvas este un instrument strategic, antreprenorial și util care te ajută:   

  • să ai o versiune simplificata a proiectului;   

  • să vizualizezi propriul proiect și să împartășești acea viziune; 

  • să dezvolți propriile orizonturi artistice;  

  • să analizezi, să rezolvi probleme, să planifici și să vă stabilesti domeniul de aplicare al proiectului; 

  • să începi să lucrezi și să-ți inițiezi proiectul;  

  • să identifici, să evaluezi și să revizuiești stadiul actual al propriului proiect;  

  • să gestionezi proiectul și produsul pentru a planifica acțiunile și pentru a-ti trasa propriul progres.   

Instrumentul urmărește mai multe dimensiuni:

  • (CINE) poate fi utilizat de antreprenori noi, antreprenori debutanți, artiști și creativi, organizații sociale și culturale, asociații și instituții de învățământ din orice sector de activitate și din orice domeniu de activitate.  
  • (DE CE) Creative Project Canvas te ajută să-ți extinzi orizonturile, să dezvolți o abordare și o analiză întreprinzătoare, să vă rezolvi problemele, să planifici și să-ți stabilești domeniul de aplicare al proiectului.  
  • (CAND) Este instrumentul potrivit pentru a-ti lansa, iniția și dezvolta proiectul sau pentru a-l revizui, pentru a evalua și identifica stadiul actual al proiectului, te ajuta să planifici acțiunile și să-ți trasezi progresul. 

Cum o poți folosi? 

Din punct de vedere individual, este un instrument de explorare, dezvoltare și vizualizare a propriului proiect. Din punct de vedere al echipei, este un instrument de asistare a membrilor echipei în explorare, planificarea și administrarea tuturor aspectelor al idei antreprenoriale împărtășite.

Creative Project Canvas este împărțită în 9 teme/blocks, iar întrebările cheie din fiecare dintre cele 9 teme oferă contextul, problemele, subiectele și cuvintele cheie pentru a vizualiza și dezvolta planul de proiect/idee creativ.  

Mulțumită acestui instrument, poți detalia aspectele practice și etice ale proiectului tău, precum și să analizezi sustenabilitatea economică a proiectului tău și impactului acestuia asupra ta și a celorlalți pe termen scurt, mediu și lung. 

Creative Project Canvas este format din 4 părți principale pentru a te ajuta să vizualizezi principalele aspecte ale proiectului tău, și anume:  

1. Tema centrala, VALUE  

2. Cele 3 teme din stanga sa, descrierea părții practice a proiectului tău 

3. Cele 3 teme din dreapta sa, descrierea părții de percepție externă a proiectului tău  

4. Cele 2 teme care se afla sub acestea, descrierea planurilor viitoare al proiectului tău și răspunsurile la întrebările relevante 

Răspunzând la toate întrebările cheie enumerate în fiecare temă, îți poți construi un Creative Project Canvas și o să poți vizualiza un plan scurt, dar clar și direct al proiectului/ideii tale de creație.  

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail