Interviu cu Radu Bălăceanu, co-fondator LifeBox

LifeBox este un serviciu de food-delivery care oferă clienților mesele necesare unei zile întregi, autodefinit de fondatori ca o pledoarie pentru un stil de viață sănătos. Urmărește interviul și află cum a fost pentru ei experiența Pitch Day și ce planuri de viitor au.

Povestea LifeBox

Povestea LifeBox a început acum doi ani și jumătate. Cu un an și jumătate înainte să dăm drumul la proiect, a început partea de pregătire. M-am cunoscut printr-o conjunctură cu Florin Scarlat, partenerul meu pe LifeBox și cu Lukasz Kuzniar, tot partenerul nostru.

Am început să formăm o relație de prietenie, de respect reciproc, care s-a transformat apoi într-o propunere de business venită de la Lukasz, care este din Polonia și a văzut acest concept acolo. Imediat m-a prins proiectul și am acceptat imediat ce mi-a fost făcută propunerea. Cam așa a început povestea. Apoi a urmat partea de pregătire, site, design, tot ce înseamnă mecanismele din spate, pregătirea rețetelor.

Apoi a început nebunia, pregătisem 30-40 de box-uri, nu ne așteptam la feedback-ul pe care l-am primit din partea pieței, care se pare că era mult mai pregătită decât am anticipat noi, și în momentul în care am dat drumul la LifeBox în martie 2017, peste o lună și ceva aveam 100 și ceva de box-uri. Noi nu eram pregătiți, prin urmare am petrecut atunci fiecare noapte la vase și le spălam.

Cum a ajutat experiența Startarium Pitch Day

Baza de la care am plecat este mult mai mare, am reușit să aducem volume de 2.5 mai mari decât luna noiembrie a anului trecut. Anticipăm că vom ajunge la vânzări de 2 milioane de euro în 2018. Startarium ne-a ajutat să avem mai multă încredere în business-ul nostru. Am primit o confirmare de la toți ceilalți și de la ecosistemul de business din România că facem bine ceea ce facem.

Experiența competiției Pitch Day

Eu am ceva experiență de vorbit în public și nu credeam că o să am o problemă, doar că nu am experiența de vorbit în public în 3 minute, timp în care trebuie să mă încadrez și să transmit mai departe toate emoțiile pe care le aveam față de business și față de partenerii mei, precum și toate datele despre business, astfel încât cineva din sală să poată investi mai departe.

A fost o provocare foarte mare, m-am pregătit 6 zile pentru Pitch și când am ajuns pe scenă, chiar am avut emoții. Mai mult decât atât, mi-am dat seama că timpul pe care îl aveam față de ce cronometrasem nu mai era relevant. A fost o experiență de creștere pentru mine personal, iar pentru noi ca și echipă... imaginează-ți brainstorming 3 zile, ce să punem în pitch, ce să scoatem din pitch. Experiența a fost una pozitivă și de învățare, ceea ce cred că este cel mai important.

Sfaturi pentru viitori participanți

Ceea ce pot să spun este că nu e ușor să vorbești în fața unor oameni și să susții business-ul tău, chiar dacă îl iubești. Cred cu tărie că trebuie să te implici, să te intereseze, să faci lucrurile cu suflet și trebuie să te pregătești foarte bine. 6 zile nu au fost îndeajuns pentru mine, cu toate că am experiență de vorbit în public, ceea ce m-a surprins și am fost oarecum dezamăgit după ce am ieșit de pe scenă pentru că am avut o problemă majoră eu cu mine. Nu m-am simțit confortabil pe scenă și de obicei asta nu mi se întâmplă.

Pregătiți-vă cât puteți de bine, trebuie să vă știți cifrele, trebuie să știți contextul business-ului vostru, trebuie să știți dacă aveți sau nu concurență, trebuie să știți ce face concurența.

Planuri de viitor

Experiența de după concurs a fost una de normalitate. De normalitate ca în afară, nu neapărat ca la noi. Ecosistemul de business din România ne-a ajutat extrem de mult în creșterea LifeBox și asta face și Pitch Day, asta face și Impact Hub.

Sunt niște ecosisteme de business care te ajută să înveți din greșelile celorlalți, experiențele celorlalți și din dorința celorlalți. Pe noi ne-a ajutat foarte mult. Pe lângă expunerea pe care am avut-o după concurs, bănuții pe care i-am primit i-am folosit exact pentru scopurile pe care ni le-am propus.

Am lansat proiectul LifeBox Green, care ajută oamenii să recicleze materialele plastice pe care le folosim și materialele din hârtie, respectiv carton. În momentul în care vine colegul nostru de la livrări a doua zi după ce ai făcut comandă, atunci poți să predai toate caserolele și pachetul pe care l-ai folosit cu o zi înainte.

Nu există așa ceva în România, din păcate, și chiar dacă am vrut să externalizăm acest proces la început, nu am găsit un furnizor pentru așa ceva, motiv pentru care a trebuit să ne ocupăm noi de asta. În același timp, am ajuns în 2 orașe noi, în Ploiești și Constanța.

Ce înseamnă să fii antreprenor în România

Înseamnă să știi să lucrezi între niște parametri impuși, care câteodată nici nu au sens, dar trebuie să faci acest lucru și trebuie să înveți să jonglezi cu provocările care apar la nivel de zi.

Ceea ce mă bucură la antreprenoriatul din România este că devine unul tânăr. Devine un ecosistem de antreprenoriat tânăr care se ajută reciproc, iar noi, LifeBox, am primit un sprijin enorm de la companii precum SevenCard, Uber, Quickmobile și așa mai departe, care ne-au susținut în drumul nostru spre succes. Nu suntem o companie de succes încă, mai avem multe de dovedit, dar cred că am reușit să ajungem într-un timp foarte scurt la un nivel foarte ridicat de business în România.

Provocarea antreprenorului român este să te înconjori de oameni care au aceleași valori ca și tine. Dacă reușești să faci asta, ai o șansă foarte mare de a avea succes.

Recomandări pentru antreprenorii la început de drum

Să nu rămână fixați pe premisele pe care au plecat, doar pentru că ei cred în ele. Trebuie să aibă un proof of concept și dacă nu îl au de la potențialii clienți, trebuie să pivoteze cât mai repede pentru că atunci va fi mai ieftin decât dacă o fac mai târziu. Cred că ăsta e cel mai important lucru.

De prea multe ori, start-up-urile din România se ancorează în niște concepte și idei peste care nu pot să treacă și în cele din urmă sunt nevoite să renunțe la business. Dacă ai capacitatea de a pivota, atunci ai șanse să reușești.

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail