Artiști cu plan de afaceri | Interviu echipa Recul

I-am invitat pe fondatorii teatrului independent Recul să ne spună povestea lor, provocările prin care trec antreprenorii artiști și planurile lor de viitor. Citește interviul mai jos.

Echipa Recul a câștigat locul 1 la competiția neoficială din cadrul celei de-a treia ediții Startarium PitchDay. Dan Miron, reprezentantul startupului Recul, a susținut un pitch de 1 minut în cabina Unofficial Pitches. A avut rimele și cifrele la el și a reușit să convingă 743 de persoane să voteze această idee.

>> Poți revedea pitch-ul lui aici.

I-am invitat pe fondatorii teatrului independent Recul să ne spună povestea lor, provocările prin care trec antreprenorii artiști și planurile de viitor. Iar dacă ești curios să vezi cum arată un Jurnal de Antreprenor la Recul, poți să afli din materialul de aici.


Povestea teatrului independent Recul

Recul sau Remediu Cultural a luat naștere în 2015, fiind principalul proiect al Asociației Teatrul Nostru. Un teatru independent care are ca scop ordonarea banalului cotidian în forme relevante, cu ajutorul artelor spectacolului.

Timp de doi ani Teatrul Recul a fost găzduit într-o casă din secolul XIX, în zona Moșilor, iar echipa inițială a fost formată din Vlad Dragomirescu și Bogdan Untilă alături de Monica Dragomirescu și Delia Riciu.

Scena noastră de pe strada Cercului 6 din București, a găzduit 180 de spectacole cu seri de improvizație, teatru și experiment la care au luat parte peste 8000 de spectatori, formând o comunitate puternică și dedicată. Spectacolele noastre au fost primite în festivaluri internaționale din Suedia, Bulgaria, Grecia dar și din țară. Improvizatori din Statele Unite, Canada, Anglia și Franța, au jucat pe scena Recul și au devenit parte din comunitatea noastră extinsă.

Era locul unde ne petreceam peste 80% din timp și asta pentru că acolo ne antrenam, jucam, predam. Totodată, toate treburile administrative pentru întreținerea spațiului erau tot în responsabilitatea noastră. În Recul am învățat ce înseamnă cu adevărat să fii antreprenor și faptul că linia responsabilităților se trage mult mai departe.

Și precum orice alți antreprenori am avut și alte exemple care ne-au inspirat. Pentru partea de improvizație, ne-am uitat mereu ca model la businessurile americane UCB Theatre și Second City, unii dintre principalii jucători pe piața teatrului de improvizație la nivel mondial, Recul, făcându-și apariția organic pe piața românească, la 12 ani de când improvizația a fost adusă de către regizorul Vlad Massaci. Totodată, Recul găzduiește și producții de teatru, piese relevante pentru contextul actual, spectacole tip musical sau proiecte de sketch comedy.

Businessul Recul

Afacerea Recul a crescut organic: actorii aveau un mediu perfect de pregătire, antrenament, dezvoltare, repetiții. Producțiile deveneau din ce în ce mai bune, mai variate, mai bogate din punct de vedere cultural, astfel programul artistic se extindea atât ca număr de reprezentații, cât și ca număr de zile de spectacole. În acest ecosistem nou creat a luat naștere primul pilon al Școlii Recul, Laboratorul de Impro, sub coordonarea lui Bogdan Untilă, laborator ce se concretiza în cursuri de improvizație de formă lungă mult mai aproape de teatrul clasic în ceea ce privește forma artistică a spectacolelor. Astfel, publicul avea acces la cursuri, oamenii obișnuiți urcau pe scenă la spectacolele de absolvire fiind remarcați de actorii prezenți constant pe scena Recul și astfel invitați să facă parte și din alte proiecte artistice.  Acest ecosistem ne-a generat cel mai valoros produs al Remediului Cultural și anume comunitatea. Recul a început cu visul unei echipe mici care a cunoscut foarte rapid un efect de multiplicare. Ce este astăzi Recul, ce va fi mâine Recul, este efectul unei comunități. 

Provocările antreprenoriatului

La sfârșitul anului 2017 am primit vestea ca trebuie să ne mutăm, inițial mutarea era programată pentru iunie 2018, fiind apoi urgentată pentru începutul anului 2018. Astfel, într-o seară geroasă de februarie am realizat ultimul spectacol pe scena Recul din strada Cercului, am închis porțile și am deschis căutările pentru un nou spațiu. Știam că nu va fi ușor să facem singuri toată această schimbare și într-un timp atât de scurt, astfel că am inițiat prima campanie de crowdfunding pe indiegogo.com, Build Recul Theater & School. Din decembrie 2017 și până la sfârșitul lunii februarie 2018 am reușit să mobilizăm 10.196 de Euro de la 117 donatori individuali care au ales fie să cumpere micile Perk-uri pe care le-am pus la dispoziție precum bucăți din vechea scenă a Reculului, fie un loc de cinste pe Wall of fame-ul din viitorul teatru, tricouri personalizate, postere sau chiar cutii cu Remedii Culturale. Efectul de multiplicare al campaniei a fost pentru noi dovada că suntem pe drumul cel bun, primind susținere de la persoane apropiate, cât și de la oameni generoși care au crezut atât de mult în ideea noastră deși nu ne-au văzut niciodată pentru că sunt din Elveția, Suedia, Marea Britanie, Belgia, Germania, Bulgaria, Olanda, Ungaria sau Statele Unite.

Susținerea comunității ne-a dat voie să visăm puțin mai mare, astfel că a doua jumătate a anului 2018 ne-a găsit în fața unei foste hale industriale de 850 de metri pătrați, viitoarea casă Recul pentru care astăzi lucrăm intens.

Modelul de business

Afacerea Recul a crescut organic odată cu visul. O parte dintre membri au plecat și fiecare dintre ei și-a lăsat amprenta în această poveste, la fel cum și apariția noilor membri a dus la noi decizii, direcții, proiecte și idei.

Începând cu 2017 echipei Recul i s-au alăturat noi membri, oameni cu background-uri diferite, fiecare dintre ei fiind cuceriți de viziunea proiectului Recul. Astăzi suntem 7 oameni, Bogdan Untilă, Vlad Dragomirescu, Dan Miron, Alexandra Băjan, Adina Sandu, Adriana Bordeanu și Dan Codreanu, care împreună vin cu o experiența în artele spectacolului, regie, design de lumini și sunet, training, organizare de evenimente, educație și creare de programe educaționale, financiar și multe altele. Nouă ni se alătură echipa Calup, o echipă de profesioniști în regenerarea spațiilor urbane, valorase, inactive și reintroducerea lor în circuitul economic și cultural, cât și prietenii noștri deja de tradiție, echipa Exploratist alături de care realizăm proiecte corporate, evenimente și cursuri care folosesc instrumente descoperite în experimentele Recul, ca unelte de dezvoltare personală.

Modelul de business Recul, astăzi, are trei piloni principali:

  • Recul Theatre - un Teatru Independent care realizează spectacole de teatru clasic, improvizație, sketch comedy și muzicaluri. 
  • Recul School - spațiu de joacă și experiment pentru adulți și copii care are la bază o curriculă ce folosește artele spectacolului ca metodă de învățare, având la bază viziunea susținută de schimbarea identificată de Formulul Economic Mondial în prioritizarea abilităților necesare pentru viitor (de la STEM - Science, Technology, Engineering & Math la STEAM - Science Technologi, Engineering, Arts & Math). 
  • Recul Space - un loc de întâlnire a tuturor formelor de artă, al oamenilor cu pasiuni, viitor incubator de proiecte cultural-artistice și spațiu de socializare și relaxare.

Antreprenor sau artist

Experiența ne-a învățat că trebuie să purtăm ambele pălării. Antreprenorii sunt...până la urmă, niște artiști. Planul de business, poziționarea produselor și a serviciilor, interacțiunile cu stakeholderii și mai ales pitch-urile sunt o scenă pe care fiecare antreprenor vrea să primească cât mai multe aplauze.

Ne place să fim noi înșine și să facem business în stilul nostru. Cel mai bun exemplu este pitch-ul de la Startarium: 1 minut de rap, cu o poveste concretă spusă într-o cheie comico-tragică. Dar onestă. Și de aici putem continua de la spectacole unde interacționăm cu publicul, la cursurile în care oamenii se vulnerabilizează și devin mai reali ca niciodată.

Planurile din 2019

Deschidem Recul cu toate cele trei componente, Recul Theatre, Recul School și Recul Space în aprilie 2019. La un an și puțin de la închiderea spațiului din strada Cercului, închidem și noi cercul lucrărilor și deschidem scena.

Până atunci, spațiul va fi disponibil pentru evenimente private, expoziții și prezentări, iar din luna ianuarie acesta poate fi vizitat de potențiali clienți.

În 2019 ne dorim să avem o stagiune bogată, cu proiecte de teatru clasic, teatru de improvizație, musical-uri, concerte, expoziții și evenimente care îmbină arta și digitalul. Totodată, Școala Recul va lansa la începutul anului programa bazată pe artele spectacolului, programă destinată atât adulților, cât și copiilor.

Recul Pro, divizia corporate, funcționează în toată această perioadă, iar pentru anul 2019 ne-am propus să facem cunoștință cu metodele noastre unui număr cât mai mare de profesioniști din business.

Sfaturi pentru artiști cu visuri, dar cu frica planului de afaceri

Fiți voi înșivă și nu vă fie frică să încorporați în partea formală a business-ului vostru ceea ce sunteți, ceea ce vă dă energia, curajul și nebunia să vă aruncați. Atunci când ești pasionat și îți faci treaba pentru că ție îți place, o să vină și clienții și profitul. Să aveți grijă de romantismul tipic business-ului vostru pentru că e păcat să se piardă printre cifre, iar planul de afaceri să-l gândiți ca pe o extindere a visurilor voastre….și este absolut ok să vă aduceți aproape oameni care se pricep la asta.

Am văzut acum mulți ani o postare de Instagram, din asta inspirațională, și credem că se potrivește tuturor antreprenorilor artiști: 

do what you do so well, and they will come again and bring their friends.

De asemenea, poți urmări evoluția poveștii lor pe pagina de facebook Recul.

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail