Cum alegi soluția potrivită pentru tine? Consultanță, coaching sau mentorat

Când apar decizii dificile sau dileme, antreprenorii și managerii pot să apeleze la 3 tipuri de sprijin: mentorat, consultanță sau coaching. Pentru că există similarități între ele, este bine să identifici soluția potrivită pentru situația ta. Află cum o identifici!

Probabil ai auzit de multe ori vorbindu-se despre “spiritul antreprenorial” și despre abilitatea antreprenorilor de a transforma barierele în oportunități și reziliența de a-și transforma ideile de afaceri în realitate. Aceia dintre ei care reușesc și nu-și abandonează visul au de multe ori aliați diverși, care uneori prind forma unor consultanți, mentori și coachi, de viață sau de business.

Pentru a ajunge la alegerea potrivită pentru tine, în acest articol îți prezentăm aceste trei instrumente la care poți apela. Fie că alegi unul dintre ele sau pe toate, iată ce le diferențiaza și ce beneficii poți extrage din fiecare.

Ce înseamnă consultanța?

Consultanța presupune un ajutor oferit unui start-up sau unei organizații în legătură cu o problemă de business specifică. Astfel de probleme pot include: creșterea business-ului, o gestionarea mai bună a finanțelor, îmbunătățirea relațiilor cu clienții sau nevoi ce privesc aspecte fiscale (impozite, taxe, contribuții sociale) sau legale (drepturi de proprietate intelectuală, protecția datelor cu caracter personal).

Un consultant te ajută astfel:

  • Îți diagnostichează problema privind aspectul pe care vrei să îl rezolvi. 
  • Îți oferă o perspectivă obiectivă și independentă 
  • Evaluează potențiale soluții și prezintă recomandări. 
  • Implementează soluțiile propuse și instruiesc angajații/ antreprenorul. 
  • Împărtășește din cunoștințele și experiența sa și oferă de cele mai multe ori o viziune nouă și valoroasă. 

Ce înseamnă coachingul?

Federația Internațională de Coaching îl definește ca fiind un parteneriat între un coach și un client, realizat printr-un proces provocator și creativ, care îl inspiră pe cel din urmă să își maximizeze potențialul personal și profesional. Practic, printr-un dialog, coach-ul pune întrebări unei persoane, menite să îi extindă modul de gândire acesteia, asupra unei anumite probleme. Astfel, coachee-ul își optimizează anumite aspecte ale vieții personale sau profesionale prin soluții proprii, nu oferite de o terță persoană.

Un coach te ajută astfel:

  • Te orientează pe acțiune și pe rezultatul pe care dorești să îl obții. 
  • Facilitează dialogul în mod obiectiv astfel încât să reușești să ajungi la răspunsuri singur. 
  • Contribuie la dezvoltarea de soft skills necesare în antreprenoriat (comunicare, leadership, adaptabilitate, inteligență socială). 
  • Te ajută să acționezi conform motivațiilor tale reale și, astfel, vei fi mai inspirat să continui. 
  • Te ajută să privești dincolo de prejudecăți și să vii cu soluții noi la probleme personale/ profesionale vechi. 

Ce înseamnă mentoratul?

Mentoratul este o relație profesională în care o persoană mai experimentată (mentorul) susține și încurajează o altă persoană (mentee-ul) să își dezvolte abilități și cunoștințe specifice care să maximizeze potențialul afacerii lor și să își îmbunătățească performanțele. Astfel spus, este un transfer de cunoștințe, abilități și experiență, iar mentorul te ghidează pentru a găsi direcția potrivită și a identifica soluții pentru obiectivul propus.

Un mentor te ajută astfel:

  • Te ghidează și te ajută să îți construiești un plan de acțiune pe care să-l respecți, pornind de la propriile obiective, pe care tu trebuie sa ti le setezi 
  • Îți oferă feedback personalizat și sugestii practice din propria sa experiența. 
  • Te inspiră și te motivează prin împărtășirea poveștilor proprii pe care acesta le-a întâlnit. 
  • Te provoacă personal și profesional astfel încât să te dezvolți și tu, și business-ul tău. 
  • Îți poate oferi diverse resurse utile în drumul antreprenorial.

Ce să alegi: un consultant, un mentor sau un coach?

Răspunsul este: pe toți trei. În parcursul antreprenorial, te lovești de diverse provocări și obstacole și acestea nu doar că pot fi depășite mai ușor, dar poți atinge și performanța mai rapid cu ajutor extern.

Dar pentru a știi de ce ai nevoie în acest moment, gândește-te la următoarele scenarii:

1. Startup-ul tău întâmpină o problemă specifică? Poate fi vorba de o nevoie strategică, financiară sau legală, pe termen scurt. Atunci, ar fi potrivit un consultant care să împărtășească din expertiza lui și să îți ofere soluțiile potrivite.

2. Ai o idee de business sau te pregătești de lansare/ relansare a startup-ului? Atunci poate ți-ar fi utilă o perspectivă externă a unui mentor care să te ajute cu sugestii din experiența sa personală și susținere pe parcursul acestei perioade de învățare.

3. Dacă simți că potențialul tău personal nu este folosit la maximum și acest lucru îți afectează succesul antreprenorial, atunci s-ar putea să ai nevoie de un coach. Acesta o să te ajute să îți valorifici punctele forte și să devii mai încrezător pe forțele proprii.

În oricare dintre cele 3 situații te-ai afla, cel mai important este să îți clarifici nevoia și să îți setezi un obiectiv astfel încât ajutorul consultantului, mentorului sau coach-ului să fie într-adevăr relevant. Pentru ca investiția să dea randament, contează să fii implicat 100% în proces și să îți asumi un angajament total, iar rezultatele nu vor întârzia să apară.

#GĂSEȘTEALIAȚI

Descoperă mentori, coachi și consultanți în Startarium

Oameni și organizații cu care să te conectezi ca antreprenor

Cum funcioneaz mentoratul în Startarium:

Poți alege din peste 50 de antreprenori și specialiști cu care poți lucra gratuit. Descoperă și mai bine ce înseamnă mentoratul din acest curs și află aici cum arată o relație de mentorat în Startarium de la Alex și Elena, mentor și mentee din comunitatea noastră.

Durata unui proces de coaching, mentorat sau consultanță depinde, bineînțeles, de nevoia fiecăruia și de relația creată. În consultanță, contractul se încheie în momentul în care problema pentru care a fost chemat consultantul, a fost rezolvată. În mentorat sau coaching, durata medie este de 3-6 luni, o durată mai mare prezentând riscul de a crea o relație de dependență între cei doi. Scopul unui mentor/ coach este de a te ajuta până în momentul în care obiectivul a fost atins și tu ești suficient de autonom să continui singur.

 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail