Termék-piac illeszkedés - 6 helyi esettanulmány

Honnan tudod, hogy elérted a termék-piac illeszkedést? Hogyan jutsz vissza oda, ha a piac megváltozik? Erről 6 helyi vállalkozás alapítói beszélgettek velünk, különböző üzleti modellekkel, különböző iparágakból, akik már túl vannak vagy éppen most mennek keresztül a validációs folyamaton.

Kíváncsi vagy, hogy más helyi vállalkozások esetében hogyan néz ki az út az ötlettől a termék-piac illeszkedésig? Az alábbiakban 6 helyi vállalkozás alapítójának meglátásait és a cégük életének legfontosabb pillanatait ismerheted meg.  

Impact Hub Bukarest 

2012-ben nyílt meg az első IHB helyszín az Unirii negyedben. A megnyitást megelőzően, 2011-ben néhány ügyféllel tesztelték és validálták a co-working terek iránti keresletet egy nagyon kicsi, Bukarest óvárosában található helyszínen. Abban az időben nem sok befektető vagy szervezet volt hajlandó támogatni a vállalkozókat. A nulláról kellett kezdeni - mondja Vlad Craioveanu.  

Az első bemutatóra csak barátokat és ismerősöket hívtak meg a helyszínre (amely még nem volt berendezve). Aznap este 160 ember jött el. 

- 70 ember vásárolt előfizetést a nyitás előtt, támogatásként. Körülbelül 60%-uk ezt követően is használta a helyszínt. 

- Bár az emberek lelkesedtek az ötletért, nem mindenki vásárolt előfizetést a későbbiekben - így a tagok száma a kezdeti szakasz után csökkent. 

- A kezdetben a legnagyobb kihívást az előfizetések megújítása és a szolgáltatások megfelelő árának meghatározása jelentette. 

- Az előfizetésekből származó hiány fedezése érdekében úgy döntöttek, hogy egy kicsit változtatnak a megközelítésen, és elkezdték bérbe adni a helyiségeket rendezvények (workshopok, konferenciák stb.) számára. 

- A termék-piac illeszkedést nagyban segítette az a tény, hogy már a helyszín megnyitása előtt is volt közösségük - és ezen a csapat keményen dolgozott. 

- Az IHB által kínált szolgáltatások esetében a fő kihívás nem az ügyfelek megszerzése, hanem az, hogy megtartsák őket. 

Az első ügyfeleid az első nagyköveteid. Ők azok, akik beszélni fognak Rólad, és ők adják az első valódi visszajelzéseket. 

2017-ben az IHB megnyitotta első Bukaresten kívüli helyszínét, Kolozsváron: "Terjeszkedni akartunk, a bukaresti modellt egy másik földrajzi területre akartuk kiterjeszteni. A bukaresti helyszín elért egy bizonyos érettséget, működött (...), de nem voltunk eléggé felkészültek egy távoli üzlet irányítására" - mondja Vlad. Ezért, még ha el is érték a termék-piac illeszkedést a bukaresti piacon, ez nem jelentette azt, hogy ez Kolozsvárra is igaz. Ráadásul "a mi üzletünk 100%-ban az emberi kapcsolatokról szól, nagyon fontos volt, hogy közel legyünk a vállalkozókhoz" - teszi hozzá. 

Vlad ajánlásai: 

- "Ne tegyünk mindent egy lapra" - jobb, ha több üzleti vertikummal (nem csak hasonló termékekkel), fogyasztási pillanatokkal, fogyasztói típusokkal rendelkezünk, így könnyebben átvészelhetjük a nehéz időket. 

- Az IHB esetében ez a diverzifikáció a rendezvényhelyszínek beiktatásában, a tartalmi terület fejlesztésében (a vállalkozói ökoszisztéma részét képező programok és platformok) és a csapat irodák kialakításában állt (eredetileg a 3House spin-offban, egy új típusú fogyasztók számára épített térben, az Impact Hub eredeti csapatától eltérő csapattal, más gondolkodásmódra. Később a 3House egyesült az Impact Hubbal). 

- Figyeljen a piaci trendekre, viselkedésbeli változásokra - ezek befolyásolhatják az üzleti stratégiáját. 

Az Impact Hub Bukarestről 

Az Impact Hub egy olyan szervezet, amely támogatja a társadalomra pozitív hatást gyakorló kezdeményezések vállalkozói fejlődését egy globális közösségen belül. Itt együttműködési munkaterületeket, vállalkozásfejlesztési és inkubációs programokat, konferenciákat és rendezvényeket, valamint crowdfunding lehetőségeket talál. A 2012 óta Bukarestben jelen lévő szervezet a globális Impact Hub hálózat része, amely 5 kontinensen több mint 100 helyszínen van jelen. 

Eddig az Impact Hub több mint 1900 tagot fogadott a 3 helyszínén található co-working terekben: Timpuri Noi, Universitate, Floreasca, több mint 4600 online és offline üzleti eseményt tartott, és több mint 500 startup vállalkozással dolgozott együtt a kialakított üzleti inkubátorokban. Tavaly 2 millió eurós befektetést kapott az Autonomtól, és idén ünnepli alapításának 8. évfordulóját. 

Lifebox 

A Lifebox dióhéjban: egy egészséges életmódot folytató embereknek szánt ételkiszállítási platform, amely minden nap házhoz szállít egy dobozt a nap 5 étkezésével - reggeli, ebéd, vacsora és két snack, minden egyes "doboz" kalóriatartalmát személyre szabottan kiszámítva, hogy az Ön életmódjához igazodjon. Egy nagyon szenvedélyes szakáccsal dolgozunk együtt, aki minden lépésnél mellettünk áll, és egy táplálkozási szakértővel, akivel minden alkalommal konzultálunk minden felhasznált összetevővel kapcsolatban - mondja Radu Bălăceanu, társalapító. 

2017-ben hivatalosan is elindítottuk a LifeBoxot, és 2. helyezést értünk el a Startarium PitchDayen. Az általunk elnyert 20 000 eurós díjat a LifeBox Green projekt elindítására fordítottuk, amelynek keretében az emberek újrahasznosíthatják a használt műanyagot, papírt és kartont. Ez volt az a pillanat is, amikor átléptük a napi 100 megrendelést, és amikor elkezdődtek számunkra az "őrült napok". 

- Amikor megtettük az első lépéseket, szorongtunk, többször validáltuk a terméket a piacon, hogy rájöjjünk, mennyire hasznos is valójában. Hálásak vagyunk az egész vállalkozói közösségnek, amely körülöttünk volt, és amely támogatta vállalkozásunkat, és nemcsak hitt az ötletünkben, hanem sokat segített a promócióban is. 

- Napi 30 megrendeléssel kezdtünk, és hamarosan elértük a 100 megrendelést, ami plusz időt jelentett a termelésben, sok feszültséget, de hálával vegyes adrenalint is, ami mind azt bizonyítja, hogy ez a termék mennyire jól fogott. Azt hiszem, azok a napok, amikor nem aludtunk túl sok órát, csak azért, hogy a következő napokban minden zökkenőmentesen működjön, azok hozták számunkra a legtöbb megerősítést. 

Radus ajánlásai: 

- Elismerjük, hogy az elején sok hibát követtünk el - a gyártással, a szállításokkal, ami nem feltétlenül rossz dolog, mert az elején ki kell próbálni néhány dolgot, hogy lássuk, működik-e vagy sem. 

- Azt javasoljuk, hogy nagyon figyeljünk oda mindenféle költségtípusra - szembesültünk néhány rejtett költséggel, amelyekkel nem számoltunk, és azt hittük, hogy majd fedezzük őket, ha majd egyszer megnöveljük a méreteket. 

- És arra is rájöttünk, hogy nem minden jelzés, amit a termék bevezetése előtt kapunk, helyes, nem minden közönség fogja már a kezdetektől fogva megérteni, hogy egy termék milyen hozzáadott értéket képvisel, és nyilvánvalóan sokat kell még tanulnunk. 

A LifeBox bővítéséről 

- Még két városban sikerült úgy elindulnunk, hogy nem volt meg a kirakós játék minden darabja, és nem voltunk felkészülve erre, ezért elég hamar feladtuk ezt a két piacot. 

- Veszteségeket és többletköltségeket értünk el, amelyeket nem engedhettünk meg magunknak vagy nem tudtunk fedezni; ráadásul az érzelmi befektetés volt az, ami a legnagyobb fejfájást okozta, amikor egy olyan terméket indítottunk el, amelyben nagyon hittünk, de amely sok erőforrást igényelt. 

- Forrásokat, amelyeket hatékonyabban is felhasználhattunk volna Bukarestben és Kolozsváron, hogy növekedjünk, ahol már működtünk és elég jól ment.  

2017 vs. 2020 a LifeBox számára 

- A 2017-es évet 500 000 eurós forgalommal zártuk. 

- 2018-ban a vállalat elérte a 1,5 millió eurós forgalmat. A LifeBox 60 fős csapattal rendelkezik, több mint 15 000 ezer egyedi ügyféllel 3 városban, és a forgalma 60%-kal nőtt 2018-hoz képest. 

- 2019-ben elértük a napi 1000 megrendelést. A jövőben szeretnénk nemzetközivé válni, de még nem tudni, hogy ezt hogyan tudnánk megvalósítani, és hogy ez lehetséges lesz-e. 

A LifeBoxról 

A LifeBox.ro egy ételkiszállítási platform, amely az egészséges életmódot követő emberek számára készült. A cég alapvetően a nap 5 étkezését - reggeli, ebéd, vacsora és két snack - tartalmazó dobozt szállít házhoz minden nap, minden "doboz" kalóriatartalmát személyre szabottan számítják ki, hogy az életmódunkhoz igazodjon. A LifeBoxnak 3 alapító tagja van, akik mindannyian tapasztalattal rendelkeznek az élelmiszer- és online iparban. 

Ecotree 

Az Ecotree egy egyedülálló digitális platform, amely alapvetően forradalmasítja és felgyorsítja a hulladék újrahasznosításának és pénzzé tételének módját, függetlenül az ilyen hulladék típusától, mennyiségétől vagy eredetétől (vállalatok vagy háztartások). Megkönnyíti a közvetlen termelő-begyűjtő kapcsolatot, és az együttműködő gazdaság elvei által inspirált üzleti modellt javasol. 

Az ötlettől az üzletig vezető út 

- Az eredeti tervünk, hogy "megváltoztassuk" a világot az újrahasznosítás terén, egy sor akadály miatt eléggé felborult. 

- Néhányszor meg kell fordulni és át kell igazodni, különösen akkor, amikor rájössz, hogy amit elterveztél, az nem illik a piacra, és felborítja az összes tervedet, ezért "visszavettünk egy kicsit", és úgy döntöttünk, hogy nem leszünk olyan bomlasztóak, mint eredetileg terveztük, és inkább alkalmazkodtunk a piacon már létező dolgokhoz. 

- A többi területtel ellentétben a hulladékgazdálkodásban/újrahasznosításban a dolgok egy kicsit másképp alakulnak például a monetizálás szempontjából, mivel a beszállítója lehet az ügyfele is, és az ügyfele lehet a beszállítója is, mivel a hulladék értékétől függően eladhatja azt, vagy vehet begyűjtési szolgáltatást. Éppen ezért a monetizálás része bonyolultabbá válik. 

Az ügyfélfelfedezés folyamata 

Bár ez egy meglehetősen zárt iparágnak tűnhet, valójában nem az, hiszen akik ezen a területen dolgoznak, nyitottak és minden erőforrásukkal hozzá akarnak járulni, de vannak olyan tényezők és mindenféle külső akadályok, amelyekkel nincsenek tisztában. 

Itt jön be a mi hozzáadott értékünk, ahol egyrészt segítünk a gyűjtőknek abban, hogy leküzdjék ezeket az akadályokat és fejlődjenek, hogy a nap végén növeljék a bevételüket, másrészt pedig segíteni akarunk a sok hulladékot termelő vállalatoknak, mert a legtöbbször nincsenek tisztában ezzel a környezeti összetevővel, és mi szeretnénk ezt a folyamatot sokkal könnyebbé tenni számukra. 

Nyomon követett mérőszámok - Jelenleg nyomon követjük a felhasználók számát és az általános elkötelezettséget, valamint a leadek lehetőségekké és a lehetőségek szerződésekké való átalakulási arányát. Már abban a szakaszban vagyunk, amikor néhány partnerséget lezárunk a széles körű tesztelés érdekében. 

Minden az MVP-kről (minimálisan életképes termék): Lépésről lépésre haladtunk, és a validálás több szakaszában találtuk magunkat, nem követtünk konkrét "receptet". Azt hiszem, nyugodtan mondhatom, hogy még mindig a validációs szakaszban vagyunk, és még a bevezetés után is ez volt a benyomásom, mert ez a piac meglehetősen dinamikus. Nem volt egy konkrét pillanat, amikor döntésre jutottunk, mert a végén mindig változtatunk valamin, és végül egy másik MVP-t kapunk.  

Seedblink tőkefedezeti crowdfunding kampány 

Ezen a platformon 220 000 eurós befektetést sikerült szereznünk, ami egy újabb validációs lehetőség volt számunkra. Számos területen számos mérőszámot kellett teljesítenünk ahhoz, hogy a platformon támogathatóak és "befektethetőek" legyünk, többek között a fejlesztéssel, a csapattal, a stratégiával, a pozicionálással és az üzleti modellel kapcsolatos területeken. Az egyik mérőszám a piaci illeszkedés és a visszajelzés területére is vonatkozott, valamint arra, hogy ez a visszajelzés mennyire jól fordítható le mérhető mérőszámokká, olyan dolgok, amelyekkel már rendelkeztünk, mielőtt ehhez a platformhoz fordultunk volna. 

R-create 

Az R-Create egy visszaváltható csomagolás, amelyet az online megrendelt csomagoknál használt eldobható csomagolás alternatívájaként hoztak létre. Ezt a szolgáltatást először kísérleti projektként teszteltük és validáltuk a Cărturesti könyvesboltlánccal, a FAN Courierrel és a Sinapseria-val partnerségben. 

Miután a Cărturesți-vel elindítottuk, számos megkeresést kaptunk különböző online áruházaktól, ami közelebb vitt minket ahhoz a kérdéshez, amely azzal kapcsolatos, hogy mennyire releváns ez a fajta szolgáltatás, és hány vásárlót tudunk bevonni anélkül, hogy reklámba fektetnénk. A dolgok jól alakultak számunkra, mivel az emberek megértették az ötletünket és azt, hogy szükség van erre az új típusú szolgáltatásra a piacon. 

Hogyan működik az R-Create: A termékeket a futárszolgálat az elsődleges csomagolásban hozza el a vásárlónak, és az R-Create visszaváltható csomagolásba csomagolja. A vásárló kibontja a csomagot, átveszi a terméket, és a visszaváltható csomagolást visszaadja a futárnak. 

Hogyan született az R-create 

- Azóta dolgozunk ezen az üzleti ötleten, amióta az Impact Hub és a PepsiCo által szervezett ReUse Hub akcelerátoron elnyertük a legjobb ötletnek járó díjat az újrahasznosítás területén, majd kipróbáltuk a piacon. 

- Nem volt könnyű meggyőzni a potenciális partnereinket, hogy támogassák ezt az ötletet - sőt, néhány eredeti partnerünket is sikerült "elveszítenünk" az út során, mert nagyon bonyolítottuk a folyamatot mindazzal, amit szerettünk volna, ezért úgy döntöttünk, hogy gyakorlatiasabban csináljuk a dolgokat, és bemutattuk a potenciális partnereknek, hogy pontosan mit nyerhetnek egy ilyen típusú vállalkozással. 

- A futárcégek számára a dolgok viszonylag egyszerűek, hiszen a visszaszállítással plusz pénzt keresnek, de nekünk egy másik szintre kellett emelnünk a dolgokat, és igyekeztünk néhány egyéb előnyt is bemutatni a vezetőknek. 

- A fő ok, amiért a Cărturesți-t megkerestük, az volt, hogy véleményünk szerint a legjobban illik a célvásárlóinkhoz, és hajlandóak az újrahasználható és környezetbarát csomagolással kapcsolatos tudatosságot növelni, nem csak az online vásárlás gondolatát.  

Az ilyen típusú vállalkozás kihívásai 

Először is rájöttem, hogy nem mindent lehet egyszerűen megoldani, és nyilvánvalóan nem lehet egy nap alatt elkészülni. Startup vállalkozásként egyrészt nyitottnak kell lenni, nem szabad érzelmileg kötődni semmihez, és figyelmesen meg kell hallgatni, amit egy szakember mond. 

Másrészt pedig akkor is kell, hogy legyen jövőképed, ha nyitott vagy a jövőre, mert nem jelenhetsz meg potenciális befektetők előtt egy olyan ötlettel, amiről nem tudod, hogy milyen lesz a jövőben, vagy azzal a szándékkal, hogy egy bizonyos időpontban változtatni fogsz rajta, mert senki nem fog komolyan venni. 

Emellett egy másik kihívással is szembesülhetsz, ha a szolgáltatás széles körben használatossá és relevánssá válik az ügyfelek számára, mivel nagyon könnyen lemásolható, amit szeretnénk elkerülni. Ezért szeretnénk a jövőben egy előfizetéses szolgáltatással tovább növelni a közösséget, ahol csak egyszer kell fizetni, és mindig rendelkezésre állnak ezek a táskák, amikor szükség van rájuk. Ha elérjük ezt a szintet, ahol értékes ügyfelekből álló adatbázisokat növesztünk, és nem maradunk az egyszerű "táskakereskedők" szintjén, akkor ez egy teljesen más, nehezebben másolható üzlet lesz. 

Monetizációs modell 

Miután eddig legalább 5 alkalommal ide-oda mentünk ezzel kapcsolatban, arra a következtetésre jutottunk, hogy a legjobb módja a monetarizálásnak egyfajta társfinanszírozás: a vásárló fizet egy viszonylag kis összeget, amikor megkapja a termékeket, a kiskereskedő pedig egy hasonló összeget, mint amennyit jelenleg egyébként is fizet, a hozzáadott érték pedig az, hogy ez a hozzájárulás egy sokkal környezetbarátabb valósághoz, ami nem igazán történik meg sok kiskereskedelmi céggel, akiket jobban érdekel az üzlet, mint a zöldség. 

Elkerültük azt a hibát, hogy prémium szolgáltatásként tüntessük fel magunkat, mert így csak egy bizonyos vásárlói réteget értünk volna el, és nem ezt akartuk. 

Hogyan fog fejlődni az R-Create: Becsléseink szerint ez a megoldás végül évente több mint ötmillió egyszer használatos csomagolást fog helyettesíteni, és mint említettük, szeretnénk továbbfejleszteni, hogy legyen például valamiféle fizetős éves előfizetés, ahol a kedvezményezett olyan gyakran rendelkezhet ezekkel az újrahasználható táskákkal, amilyen gyakran csak szüksége van rá. Szeretnénk növelni ezt a visszatérő vásárlók közösségét, ezért el kell döntenünk, hogy jobb-e a kutatáshoz fordulni, vagy a jelenleg meglévő erőforrásainkat és kapcsolatainkat használni. 

Linda ajánlásai a vállalkozóknak 

- Mi azt tanácsolom nekik, hogy legyenek nyitottak, beszéljenek minél több emberrel az ötleteikről, és mindig tartsák nyitva a fülüket. 

- Bár érzelmileg gyakran nagyon fájdalmas hallani, ahogy valaki darabokra szed egy ötletet, amin éjjel-nappal gondolkodtál, a vállalkozóknak meg kell érteniük, hogy minden ilyen megjegyzés mögött mindig van ok, és meg kell tanulniuk objektíven szemlélni a dolgokat, és mindenkitől elfogadni a visszajelzéseket. 

- Amikor igazán rosszkedvű vagy, ne csak a rossz időkre gondolj vissza, próbálj meg visszaemlékezni a jó időkre, mert azok tartanak majd benneteket mozgásban, és nem engedik, hogy olyan könnyen feladjátok. 

Narada 

A Narada az első, tanároknak szóló crowdfunding platform, és társadalmi vállalkozásként működik. Azzal a küldetéssel indítottuk el ezt a vállalkozást, hogy hatékony és gyors megoldásokon keresztül modernizáljuk az oktatást, és az üzlet nyereségének 100%-a visszakerül az oktatás modernizálását szolgáló új megoldások kutatásába és fejlesztésébe. 

Az ötlettől az üzletig vezető út 

- Az első termékünk tulajdonképpen egy digitális tantermi platform volt, de úgy találtuk, hogy ez egy olyan termék, amelyet elég nehéz finanszírozni és pénzügyileg fenntarthatóvá tenni, ezért létrehoztunk egy hibrid társadalmi vállalkozási modellt, és egy olyan célközönség felé orientáltuk, amelynek van pénze a támogatására. 

- A kezdetektől fogva mentorok egy csoportja állt mellettünk egy tanácsadó testület formájában, ami sokat segített nekünk, mert már a kezdetektől fogva láttuk, hogy a küldetés mennyire összetett, és szükségünk volt szakértelemre minden réteghez, mert sok olyan dolog volt, amit mi, társalapítók, nem ismerhettünk teljes mértékben. 

- Ha nagyon könnyen meg tudod fogalmazni az ötletedet, és van egy olyan küldetésed, amely mélyen "megmozgatja" az embereket, akkor nem lehet nagyon nehéz támogatást szerezned ehhez az ötlethez, és olyan szakértelemmel rendelkező emberekkel körülvenni magad, akik segítenek a növekedésben. 

A pivot szükségessége 

Létrehoztunk egy mesterkurzus prototípust rögzített tanfolyamokkal, amelybe sok időt és pénzügyi forrást fektettünk, de a bevezetése után rájöttünk, hogy nincs elég nagy piacunk ahhoz, hogy fenntarthatóvá vagy nyereségessé tegyük. 

Ekkor jöttünk rá, hogy valójában egy platform üzleti modellt hoztunk létre, nem pedig egy terméket, hogy a kihívások gyakorlatilag kettősek, és hogy nagyon nehéz lesz mindent kezelni. Egy platformüzlet esetében általában mindkét oldalról vannak ügyfeleink, és ezért nehéz kezelni. 

A megoldás megvalósításához kialakított partnerségek a jelenlegi körülmények között 

Az Oktatási és Kutatási Minisztériummal partnerségben elindítottuk a "Reacție pentru educație" (Reakció az oktatásért) kezdeményezést, egy digitális platformot, amelyet a távoktatás megkönnyítésére terveztek, és amelynek révén sikeresen validálni tudtuk megoldásunkat a világjárvány idején. 

Ez a minisztériummal való partnerség előnyt jelent a Narada számára a márka népszerűsítése szempontjából, ami nagyon fontos minden olyan jól artikulált vállalkozás számára, amelynek még nincs "hangja".  Továbbra is több száz olyan gyermekünk van, akik el vannak választva az oktatás minden forrásától, ezért úgy gondoljuk, hogy ez a legnagyobb kihívás, és ezért folytatjuk tovább, és elég intenzív érdekérvényesítő munkát tervezünk, de folyamatosan tájékoztatni fogjuk Önöket. 

Pénzügyi támogatás az ilyen típusú társadalmi vállalkozásban 

- A pénzügyi fenntarthatósági modellünk egy hibrid modell, és a civil szervezetekhez hasonlóan üzleti partnerektől származó vissza nem térítendő szervezeti támogatással is támogatnak minket. 

- Pontosabban azért, mert vállalkozói gondolkodásmóddal rendelkezünk, és feltesszük magunknak a kérdést, hogy hol lesz a vállalkozás, és hogy fenntartható lesz-e néhány év múlva, nem gondoljuk, hogy olyan típusú finanszírozás fogja támogatni, mint amilyenből eddig részesült. 

- Újfajta bevételben gondolkodunk, amelyet hamarosan 15 000 ügyfelünkre tervezünk forgatni, akiknek egy kisebb egyszeri vagy ismétlődő összeggel kell majd hozzájárulniuk, választásuk szerint. Az összegyűjtött pénz lehetővé teszi számunkra, hogy az összes innovációt finanszírozni tudjuk, miközben átláthatóak maradnak a számok és az általunk elért eredmények. Végső soron ez az egész kezdeményezés nonprofit lesz. 

Andrej ajánlása a vállalkozóknak 

- Bár ez már korábban is elhangzott, úgy gondolom, hogy hibázni nagyon is normális dolog, és ezt a feltörekvő vállalkozóknak nem kellene rossznak vagy elkerülhetőnek tekinteniük. 

- Ez egy olyan terület, ahol rendkívül képlékenynek kell lennünk, és ebben a világjárványos időszakban mindent, amit az elmúlt három év korábbi pivotjaiban kipróbáltunk, a gyakorlatba tudtunk ültetni. 

- A fontos dolog, hogy ne felejtsük el, hogy ez az egész termék-piac illeszkedési folyamat nagyon is a készségeink tökéletesítéséről szól, nem csak a termék pivotról, hanem mindarról, amit a mentorainktól, tanácsadóinktól és mindazoktól az emberektől tanulhatunk, akikkel végül beszélgetni fogunk. 

- A jelenlegi időszak megmutatta, hogy egy termék hogyan válhat ilyen rövid idő alatt ennyire relevánssá, és ezzel ismét bebizonyosodott, hogy mennyire fontos lehet a kontextus. 

- A Narada számára ez a kontextus még kedvezőbb volt, mivel lehetővé tette számunkra a terjeszkedést; nem változtunk nagyon sokat, gyakorlatilag folytattuk azt, amit korábban is csináltunk, de egy sokkal másabb kontextusban, ahol az igény nem volt annyira sürgető. Véleményem szerint a gondolkodásmód is ugyanilyen fontos, mivel a rugalmasság az, ami messzire vezethet. 

Sanopass 

A Sanopass a klasszikus orvosi előfizetések innovatív, egyszerű és gyors alternatívája, amely a független klinikák és magánorvosi rendelők legváltozatosabb hálózatában kínál szabad felhasználást. 

A Sanopass alapvetően egy olyan piactér, ahol az ügyfelek kiválaszthatják azt a klinikát, ahová orvosi szolgáltatásokért szeretnének menni, anélkül, hogy várakoznának arra, hogy időpontot kapjanak egy klinikán vagy egy fő szolgáltatónál. Az idő is tényező volt, különösen enyhe betegségek vagy megelőző szűrővizsgálatok esetében, mivel a legtöbb ember gyorsan, az otthonához, vagy a gyermeke iskolájához, óvodájához közel szeretne elmenni valahová. 

A vállalkozói lét első éve 

- A platform elindítása óta eltelt kevesebb mint 1 év alatt csapatunknak sikerült egy egyedülálló üzleti modellt felépítenie, több mint 1,6 millió kedvezményezettet számláló piacra léptünk be, és több mint 600 partnerklinikából álló hálózatot alakítottunk ki, és országos lefedettséggel rendelkezünk. 

- Mi is sok hibát követtünk el, amelyek közül az első a pozicionálásunk volt - eleinte azt feltételeztük, hogy a termékünk meg fogja változtatni a piacon már jelen lévő megoldásokat, és hogy a vállalatok a Sanopass-szal fogják helyettesíteni a jelenlegi szolgáltatásaikat. 

- Az értékesítési folyamat nagyon hosszú, nehézkes és költséges volt; alapvetően egy B2B szerződés esetében most a "szerződéskötési idő" 3-6 hónap, ami egy induló vállalkozás számára nagyon hosszú idő, és sok erőforrást emészt fel. 

- Így újragondoltuk a dolgokat, és megváltoztattuk a megközelítésünket, és most mi vagyunk a munkavállalóknak nyújtott egészségügyi szolgáltatások optimalizálásának legnagyobb platformja, olyan megoldást kínálva, amely kiegészíti a már igénybe vett szolgáltatásokat. 

Nyomon követett mérőszámok 

- A fő KPI-k szintén az értékesítési területhez kapcsolódnak, vagyis ahhoz, hogy hogyan sikerül az érdeklődőket ügyfelekkel összekapcsolni, valamint az elkötelezettségi területhez és az orvosi szolgáltatások igénybevételének arányához - mely klinikákra mennek az ügyfelek, milyen visszajelzéseket kapnak az orvosi szolgáltatások igénybevétele után. 

- A Google Analyticset használjuk mindenféle mérőszámok vizsgálatára, valamint a Pipedrive-ot értékesítési eszközként - amely véleményünk szerint messze a legjobb eszköz erre a célra. 

Minden az MVP-kről (minimálisan életképes termék) 

- A mi esetünkben a dolgok egy kicsit egyszerűbbek voltak. A Sanopass egy elektronikus banki pénztárcán alapul, amelyet úgy alakítottunk át, hogy tartalmazza ezeket az orvosi szolgáltatásokat. A pénztárca már validálva van, így ezen az oldalon nem volt olyan sok korlátozásunk. 

- A fejlesztéseket, amelyeket létrehoztunk, azonban nagyon leegyszerűsítve, egy PowerPoint-fájlban végeztük el, ahol példákkal szemléltettük, hogyan kell kinéznie a felületnek és az ügyfelek által elérhető különböző ablakoknak. 

- Az ügyfeleink visszajelzéseit jelenleg is nagyon figyelembe vesszük, és egy UX (user experience) szakértővel dolgozunk együtt ezen a területen, és minden egyes keretre, gombra, színre stb. odafigyelünk. 

- Egy olyan szakaszban vagyunk, amikor nem engedhetjük meg magunknak, hogy ezeket a fejlesztéseket máshogy, mint a felhasználói élmény szempontjából professzionális módon végezzük el. 

Seedblink tőkebefektetéses crowdfunding kampány 

2018-ban 400 000 eurónyi befektetést vonzottunk a SeedBlink platformon, és ezen a befektetésen felül a platform alapítóját tanácsadóként közelebb hoztuk magunkhoz, mert hamarosan újra szeretnénk forgatni az üzleti ötletet. 

Azt szeretnénk, ha a Sanopass olyan platformmá válna, amely összekapcsolja és integrálja a bérszámfejtést, a biztosítótársaságokat és a klinikákat. A mi erősségünk az a nagyszámú klinika, amellyel együtt dolgozunk, amelyek a Sanopass alkalmazást használják, és mi szeretnénk a felhasználók és bármely más, általuk bevont szolgáltatás közötti összekötő kapocs lenni, hogy bármikor könnyen hozzáférhessenek bármely ilyen szolgáltatáshoz. 

A csapat és a piaci potenciál sokat számított számunkra, mert a horgonyunk egy befektetési alap volt, amelyet két egészségügyi szakember hozott létre, akik nagy potenciált láttak a Sanopassban, és végül a Seedblinken való jelenlétünk is egy módja volt annak, hogy minél több vezetőhöz eljussunk, így végül a számunkra szükséges felhasználókhoz is eljuthatunk. 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail