Az értékajánlat | Hogyan írjuk meg és hogyan töltsük ki az értékajánlat vászont + sablont?

Az értékajánlathoz tömören, lényegre törően és egyszerűen írd le azt az értéket, amelyet az ügyfelei számára nyújtasz. Tudd meg, hogyan használj egy vásznat ennek egyértelművé tételéhez.

Ahogy a kifejezés is sugallja, az értékajánlat azt az értéket írja le, amelyet valaki az ügyfelei számára nyújt. Az Investopedia meghatározása szerint ez "az az érték, amelyet egy vállalat ígér a vásárlóknak, ha úgy döntenek, hogy megvásárolják a terméküket" egy tömör, könnyen érthető nyilatkozat, amely világossá teszi a termék célját, előnyeit és megkülönböztető jegyeit.  

Éppen ezért, ha helyesen van megírva, a bemutatkozó weboldalon, az ügyfelekkel való bármilyen kommunikációban, a közösségi médiában, a potenciális partnerekkel és befektetőkkel való kapcsolattartásban is használják. Ezen túlmenően egyes részei az üzleti modellvászonba is bekerülnek, amelynek külön szakaszai vannak az értéktételnek és az ügyfélszegmenseknek.  

Miért fontos az értéktétel? 

Először is segít helyesen azonosítani a megcélzott ügyfélszegmenseket és a termékével/szolgáltatásával lefedett igényeket. Hasznos lesz továbbá az ügyfelei problémáit megoldó megoldás legfontosabb elemeinek felvázolásában is. Harmadszor, segít a termék/piac illeszkedés elérésében. 

Az értékajánlatnak meg kell magyaráznia: milyen szolgáltatást/terméket kínál az illető, kik az ügyfelei, miben különbözik az Ön szolgáltatása/terméke a piacon lévő többi terméktől, és milyen előnyökkel jár az azt igénybe vevő ügyfelek számára. 

Az értékajánlat: 

- nem szlogen. Például a Nike szlogenje a "Just do it", míg az értéktétele a következőképpen hangzik: "Inspirációt és innovációt nyújtani a világ minden sportolójának"; 

- nem egy olyan törekvő mondat, amely a vállalat következő évekre vonatkozó jövőképét tükrözi (tehát "a következő 20 évben piacvezetők akarunk lenni a szegmensünkben" nem értéktétel); 

- Válaszol a Mi? Miért? Hogyan? és Kinek? kérdésekre; 

- Az alábbi mondat üres helyeinek kitöltésével hozható létre: 

[A termék neve] [mi is az valójában] a [kik a célvásárlói] számára. Segítségével Ön képes lesz megoldani [milyen problémát old meg a terméke] azáltal, hogy [milyen megoldást javasol erre a problémára]. 

Írd le helyesen az Értékképzési vászonnal 

A Value Proposition Canvas az az iparági szabványos eszköz, amely segít feltenni a megfelelő kérdéseket az értékajánlattal kapcsolatban. Két részre van osztva: az egyikben az ügyfeleket és az igényeiket elemzik, a másikban pedig a terméket és azt, hogy az hogyan felel meg az igényeknek.  

  • Az elvégzendő feladat: mit próbál elérni az ügyfél (akár a személyes, akár a szakmai életében)?   
  • Fájdalmak: milyen akadályokkal kell szembenézniük? Melyek a legfőbb nehézségek?  
  • Gondok: mi könnyítené meg az ügyfél életét, hogy el tudja végezni a feladatot?  
  • Haszonteremtők: mit tudna ajánlani az ügyfélnek, hogy úgy érezze, hogy van mit nyernie belőle? 
  • Termékek és szolgáltatások: Milyen szolgáltatásokat és/vagy termékeket tudsz kínálni az ügyfeleknek, hogy teljesítsék a feladatukat?  
  • Fájdalomcsillapítók: Hogyan tudsz úgy segíteni az ügyfelednek, hogy megkönnyítsd a munkáját? Milyen problémákat oldasz meg a termékeddel/szolgáltatásoddal? 

Tippek és trükkök:  

- A vászon kitöltésekor mindig az ügyfélnek szóló résszel kezdje, ne a termékének szóló résszel. Az igény általában előbb merül fel, mint a megoldás. 

- Az ügyfél igényeinek és problémáinak elemzésekor legyen óvatos a feltételezésekkel. 

- Nagyon fontos, hogy objektív módon megtudja, milyen az életmódjuk (még a problémán kívül is, amivel foglalkozik) - hogyan néz ki szociodemográfiai szempontból. (spoiler alert: a "20-45 évesek, városban élnek, egyetemi tanulmányok, átlagos vagy magasabb jövedelem" szegmens nem elég konkrét). 

- A begyűjtött információk alapján hozzon létre személyiségeket, részletesen írja le őket, így előre láthatja a kérdéseket/akadályokat, amelyekkel esetleg találkozhatnak. Gondoljon arra is, hogy milyen érzelmi/racionális döntéseket hozhatnak a megoldandó problémával kapcsolatban.  

- Ha már jobban megértette az ügyfél viselkedését, akkor a "Problémák" és "Előnyök" részben észleltek alapján továbbléphet a termék megalkotásához.  

- A vászon kitöltése után értékelje, hogy a két terület (ügyfél és termék) mennyire fedi egymást, és hogy kell-e optimalizálnia/módosítania azt, amit szeretne. 

ÜLTESD ÁT A GYAKORLATBA 

Hozz létre egy vásznat a Startariumban 

Használd az ingyenes Startarium eszközt az első vázlat elkészítéséhez 

Milyen kérdéseket tudsz feltenni magadnak, hogy kiderítsd, jó értéktételre jutottál-e? 

- Ez egy homályos kijelentés, mint például "A legjobb termék x kategóriában"? 

- Hasonlít-e más versenytársakhoz/vállalkozásokhoz az iparágban? 

- Ha a cégnevét egy másik, a területen működő vállalat nevével cseréli ki, van-e különbség? 

- Mond-e valamit Rólad (szakértelem, törekvések) vagy arról az értékről, amit az ügyfeleinek nyújtasz? 

Íme néhány példa más cégek értékajánlataira: 

- Digitail egy speciális állatorvosi szoftver, amely segíthet egy klinikának abban, hogy több ügyfelet vonzzon, növelje a klinika bevételeit és időt takarítson meg. 

- AKinderpedia egy egyszerű és barátságos, óvodáknak és iskoláknak szánt szoftvermegoldás, amely biztonságosan lefedi az összes tervezési, adminisztrációs és szülői kommunikációs tevékenységet.  

- Medicai egy online képalkotó platform, ahol az orvosok közvetlenül a felhőben tudnak együttműködni egymással és a pácienseikkel, a mesterséges intelligencia technológia pedig felgyorsítja az orvosok munkáját. 

- Xvision egy olyan alkalmazás, amely automatikusan elemzi a CT-felvételeket, és mesterséges intelligencia segítségével segíti az orvosokat az eredmények értelmezésében. 

- Skillshare - Minden nap tanuljon egy új készséget 

- Shopify - A Shopify minden, amire szükséged van ahhoz, hogy bárhol eladhass. 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail