Contractul de comodat, cunoscut și sub denumirea de „contract de împrumut de folosință”, este documentul prin care o persoană fizică sau juridică are dreptul de a folosi, în temei legal, un bun pus la dispoziție de altă persoană. Pentru un business, contractul de comodat are mai multe beneficii, printre care reducerea costurilor aferente închirierii unui bun sau flexibilitate în ceea ce privește perioada de utilizare a bunului respectiv.
Descoperă mai multe detalii despre contractul de comodat și despre cum poți să îl folosești pentru businessul tău.
Pe scurt
- Ce este contractul de comodat: detalii despre comodant și comodatant
- Tipuri de contract de comodat
- Ce conține un contract de comodat
- ANAF contract de comodat: se plătește impozit contract de comodat?
- Condiții speciale pentru contractul de comodat
- Când încetează un contract de comodat
Ce este contractul de comodat: detalii despre comodant și comodatant
În conformitate cu prevederile prevăzute în Legea nr. 287/2009, privind contractul de comodat Cod Civil, un contract de comodat este un acord scris între un comodant și comodatar, prin care comodantul împrumută un bun unui comodatar pentru o anumită perioadă de timp, fără a primi la schimb o plată.
Pe toată această perioadă prestabilită și agreată în contract, comodantul (cel care împrumută bunul) rămâne în continuare proprietarul bunului, iar comodatarul are doar drept de folosință a bunului respectiv.
👉 Ești antreprenor la început de drum și vrei să înveți cum să-ți administrezi businessul, astfel încât să obții o afacere cât mai profitabilă? Descoperă Startup Edu – un curs online complex, care te învață tot ce trebuie să știi despre etapele specifice unui startup și cum poți să depășești cele mai frecvente provocări.
Tipuri de contract de comodat
În funcție de tipul bunului împrumutat, există 3 tipuri de contract de comodat.
1. Contract de comodat teren sau alte bunuri imobile
Un contract de comodat teren sau pentru alte bunuri imobile este acel tip de contract prin care un proprietar (comodantul) împrumută o proprietate sau un spațiu pentru o perioadă de timp limitată comodatarului. Acest tip de contract poate fi utilizat de persoane fizice sau juridice, cum ar fi companii care împrumută spații de birouri sau terenuri pentru proiecte specifice.
Dacă ai nevoie de un model contract de comodat imobil 2022-2023, folosește-te de informațiile din acest articol și redactează un contract care să cuprindă toate informațiile menționate.
2. Contract de comodat pentru bunuri mobile
Un contract de comodat pentru bunuri mobile este un acord prin care proprietarul unui bun îl împrumută comodatarului, pentru a-l folosi pentru o anumită perioadă de timp. În funcție de specificul bunului respectiv, în contract pot fi incluse anumite restricții în ceea ce privește modul de folosire a bunului.
3. Contract de comodat auto
Un contract de comodat auto se încheie între 2 părți, comodant și comodatar, atunci când comodantul oferă spre folosință comodatarului un bun care face parte din categoria autoturismelor.
Contractul de comodat trebuie legalizat? Unde se înregistrează contractul de comodat auto
Dacă te întrebi unde se înregistrează contractul de comodat auto sau unde se încheie un contract de comodat, indiferent de natura lui, ei bine, află că acesta nu este obligatoriu să fie înregistrat la notariat, acest lucru fiind unul opțional, care rămâne la latitudinea ambelor părți.
Totuși, pentru a evita riscurile contractului de comodat, părțile pot să opteze pentru înregistrarea acestuia la notar. Așadar, dacă una dintre întrebările tale cu privire la contractul de comodat este „Contractul de comodat trebuie legalizat?”, răspunsul este nu.
Contract de comodat auto: Model contract de comodat PDF
Pentru întocmirea unui contract de comodat auto, poți să folosești informațiile din acest articol și să incluzi toate secțiunile menționate sau poți să utilizezi un model contract de comodat PDF, disponibil pe site-ul Administrației Domeniului Public, Sector 1 București. Aceasta este un model contract de comodat auto fără notar pe care îl poți folosi pentru a împrumuta un autovehicul.
👉 Folosirea unui contract de comodat te poate ajuta să economisești costuri pentru administrarea afacerii tale și să-ți îmbunătățești indicatorii de performanță. De exemplu, în loc să închiriezi o mașină, ai putea să faci un contract de comodat între companie și tine, ca persoană fizică, proprietarul autoturismului. Descoperă mai multe despre cum sa urmarești și sa imbunatatești indicatorii de performanta ai afacerii tale.
Riscurile contractului de comodat
Iată care sunt riscurile contractului de comodat:
- riscul de a fi considerat nul din cauza nerespectării unor cerințe legale;
- riscul ca una dintre părți să nu își respecte obligațiile menționate în contract;
- riscul de a nu putea face dovada existenței contractului, atunci când acesta nu este înregistrat la notar, în cazul unei dispute.
Ce conține un contract de comodat
Un contract de comodat, indiferent de tipul lui, trebuie să fie cât mai clar și concis pentru a evita neînțelegerile care pot să apară între părți, pe perioada în care comodatarul folosește bunul comodantului. Iată care sunt principalele secțiuni care nu trebuie să lipsească dintr-un contract de comodat:
- Detalii privind părțile contractante – această secțiune include numele și adresele complete ale ambelor părți care încheie contractul.
- Descrierea bunului împrumutat – aici este necesar să fie incluse detaliile specifice bunului care urmează să fie împrumutat. În cazul contractului de comodat auto fără notar, pot fi incluse detalii cum ar fi marca, modelul, seria și numărul de înmatriculare al mașinii, iar în cazul contractului de comodat pentru un mijloc fix, trebuie specificat numărul de inventar. În ceea ce privește contractul de comodat teren și în cazul unui contract de comodat imobil, trebuie specificate detalii privind localizarea și dimensiunea terenului/ imobilului.
- Durata contractului – această secțiune stabilește perioada pentru care bunul va fi împrumutat și precizează data de început și data de încheiere a contractului.
- Obligațiile părților – în această secțiune, trebuie menționate drepturile și obligațiile ambelor părți. Comodantul este obligat să asigure bunul împrumutat în condiții bune de funcționare, iar comodatarul are obligația să îngrijească și să utilizeze bunul împrumutat cu grijă și să-l returneze în aceeași stare în care l-a primit, la încheierea perioadei contractuale.
- Restricții – această secțiune include restricțiile impuse de comodant referitoare la utilizarea bunului împrumutat.
- Clauze de răspundere și penalități – aici trebuie menționate consecințele în cazul în care una dintre părți încalcă termenii și condițiile contractului. Se pot specifica, de exemplu, penalități pentru întârzieri la returnarea bunului sau pentru eventuale daune cauzate în perioada în care comodatarul utilizează bunul respectiv.
- Data și semnăturile - în final, contractul trebuie să conțină data semnării și semnăturile ambelor părți contractante pentru a fi valabil.
ANAF contract de comodat: se plătește impozit contract de comodat?
Conform informațiilor publicate de ANAF, contractele de comodat nu se înregistrează la organul fiscal.
Totodată, niciun tip de contract de comodat nu presupune impozitarea acestuia. Fiind vorba despre un contract de folosință cu titlu gratuit, niciuna dintre părțile contractante nu trebuie să plătească vreun impozit contract de comodat sau vreo taxă către Stat.
👉Ai întrebări despre dezvoltarea businessului tău și nu ești sigur de ideile pe care vrei să le implementezi? Aplica gratuit pentru un mentor in Startarium, care te poate ajuta să îți conturezi mai bine ideea și modelul de business, pentru a atinge obiectivele dorite.
Iată cum funcționează mentoratul în Startarium, în 4 pași:
- Îți definești ideea și o dezvolți cu ajutorul platformei;
- Completezi un scurt formular de înscriere;
- Noi îți analizăm nevoia și ne asigurăm că putem să îți oferim soluția potrivită;
- Te contactăm și îți facem cunoștință cu mentorul care te va ajuta să lucrezi la obiectivele tale de business.
Condiții speciale pentru contractul de comodat
Potrivit legislației în vigoare, un contract de comodat poate să fie valid doar dacă îndeplinește următoarele condiții speciale pentru contractul de comodat:
- bunul care face obiectul contractului rămâne în proprietatea comodantului, comodatarul având doar drept de folosință asupra lui;
- contractul se încheie prin acord de voință, iar comodantul și comodatarul trebuie să cadă de comun acord asupra termenilor și condițiilor prevăzute în contractul de comodat, chiar dacă acesta nu este înregistrat la notar;
- părțile implicate în încheierea contractului au capacitatea de a întocmi acte de administrare atunci când se încheie contractul de comodat.
Când încetează un contract de comodat
Indiferent că vorbim despre un contract de comodat auto sau despre un contract de împrumut de folosință comodat pentru bunuri mobile sau imobile, perioada de valabilitate a acestora este stabilită în prealabil, de comun acord, de către părți. Dacă te întrebi dacă există și situații speciale când încetează un contract de comodat, ei bine, există și alte condiții în care contractul de comodat poate înceta. Iată câteva exemple:
- încetarea contractului de comodat de forță majoră – în cazul unui eveniment imprevizibil și inevitabil care împiedică persoana denumită comodatar să folosească bunul sau proprietatea împrumutată, contractul de comodat poate fi considerat încheiat;
- neîndeplinirea obligațiilor – dacă una dintre părți nu își îndeplinește obligațiile, cealaltă parte poate considera contractul încheiat.
Fie că vorbim despre contractul de comodat pentru bunuri imobile sau mobile, fie că ne referim la contractul de comodat auto, acestea sunt documente des folosite de antreprenori în desfășurarea activității necesare dezvoltării businessului lor. Folosește-te de informațiile din acest articol și redactează corect un contract de comodat în funcție de nevoile tale. Te sfătuim însă să apelezi și la serviciile unui avocat, care poate să te ghideze în folosirea & redactarea mențiunilor specifice din astfel de documente.