Stop & Reflect - Mircea Popa, co-fondator Medicai | Ce am învățat în 2019

”Tot timpul e interesant când privești în urmă, contabilizezi așteptările versus rezultatele obținute și îți dai seama că ai învățat foarte multe în timpul asta”. Descoperă întreaga poveste Medicai!

La final de an, facem un pas în spate și privim către ceea ce a însemnat 2019 pentru ecosistemul local și reprezentanții săi, antreprenori sau susținători ai acestora - de la provocări și lecții învățate, la succese și momente de celebrare. #stopandreflect este o serie de interviuri cu fondatori, consultanți, mentori sau investitori locali și ocazia cu care deschidem o conversație necesară despre lecțiile lui 2019, deciziile pe care le-a adus și intențiile cu care intrăm într-un nou an.

Descoperă întreaga serie de materiale Stop & Reflect - Ce am învățat în 2019

Citește concluziile fiecăruia, învață din ele și nu uita să-ți faci propria retrospectivă înainte să începi cu energie noul an.

 


Povestea Medicai

Medicai a început la sfarșitul lui 2017 când mi-am dat seama că dupa 7 ani de SkinVision aș vrea să fac altceva. Cum deja aveam experiență în domeniul asta, am căutat ceva care poate să aibă un impact fundamental asupra doctorilor și a pacienților. Până la urma tot ce facem trebuie să schimbe în mod benefic viața pacienților. A ajutat și faptul că aveam deja o echipă de oameni cu care lucrasem deja de câțiva ani.

Cum am crescut în 2019: milestones, provocări și lecții învățate

În 2019, am reușit să lansăm prima versiune a platformei noastre și să aducem primii useri. Tot timpul e interesant când privești în urmă și contabilizezi așteptările vs rezultatele obținute și îmi dau seama că am învățat foarte multe în timpul asta. E normal pentru că e un proiect pornit acum maxim 2 ani și e pe o nișa nouă pentru noi . E dificil, dar tocmai de asta încerc să fiu atent la ce nu știu că nu știu. Cu restul e simplu, știi că nu știi și atunci înveți. În concluzie, anul asta a fost unul de pregătire pentru Medicai și anul următor e cel în care accelerăm. E valabil și pentru mine la nivel personal pentru că trebuie să țin pasul.

Cu ce te mândrești anul acesta?

Cu faptul că până acum putem spune că am atins viața a câtorva sute de pacienți.

Ce provocări ai avut și cum le-ai depășit?

Tot timpul există rezistență la schimbare și asta e o provocare de care ne lovim constant. Acum imaginați-vă cum e în domeniul medical… :). Plus că e o cursă care nu se termină niciodată, poți eventual să termini o etapă, dar imediat începe următoarea și atunci e greu să spui că ai depășit într-adevar ceva. Știți voi, e maraton, nu sprint…  Important e să nu te gândești la asta, pur și simplu mergi înainte. 

Ce ai învățat în 2019

Anul acesta chiar a fost foarte elocvent în a arata că absolut nimic nu va merge cum planuiești. De fapt, totul e despre cât de repede te adaptezi. Iar asta nu e neapărat un lucru rau.

Experiența PitchDay

Tot timpul e de ajutor să vezi ce zic și alți oameni și ce păreri au. Din acest punct de vedere, evenimentele și competițiile de acest tip mi se par foarte bune. Referitor la ce m-a învățat experiența, e mai bine câteodată să simplifici lucrurile decât să intri în foarte multe detalii și exista tendința asta mai ales când e vorba de un lucru pe care îl faci zi de zi.

Recomandarea mea pentru viitorii aplicanți este să mențină lucrurile simple și să se pună constant în pielea celorlalți.

Ce urmează în 2020: gânduri și planuri de viitor

În 2020, vrem să ducem Medicai la următorul nivel. Până acum ne-am concentrat să construim fundația, adică partea de infrastructură și de la anul vrem să mergem către clinici și să le înrolăm. În același timp, ne vom îndrepta către pacienți ca să le ușurăm drumurile către doctori și tratament.

Resurse recomandate pentru antreprenorii la început de drum

Cred că cel mai relevant pentru antreprenorii romani e partea de produs. Asta e și “meseria” care lipsește cel mai mult la noi, nu știm să facem produse și se vede în lipsa companiilor românești de pe piețele de afară. O carte care explică cum să pornești un produs e “The Mom Test”, de Rob Fitzpatrick.

Sfatul meu pentru antreprenorii la început de drum este să se miște foarte repede. Contează foarte mult viteza, dar în același timp e important să prioritizeze interesul pe termen lung în fața interesului pe termen scurt.


Mulțumim pentru insights, Mircea! Abia așteptăm să vedem cum o să crească Medicai în 2020 :)

Te invităm să urmărești împreună cu noi evoluația lor pe:

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail