Ce lucruri iei în considerare în alegerea băncii cu care o să lucrezi pentru afacerea pe care o conduci? Cum se uită băncile, la rândul lor, la companiile care înaintează cereri de creditare? Află despre toate aceste lucruri din cursul de mai jos:
Ce e important în momentul în care îți alegi banca?
- De ce servicii are nevoie compania ta și care sunt canalele pe care banca ți le pune la dispoziție. Relația cu banca ar trebui să consume foarte puține resurse. Resursele unui antreprenor ar trebui să fie focusate pe business-ul principal, de acolo de unde obține valoare. Toate celelalte funcții de suport, banca inclusiv, ar trebui să consume cât mai puține resurse. Așa că, dacă serviciile de care ai nevoie sunt disponibile online, asta poate ajuta. Dacă serviciile de care ai nevoie nu sunt disponibile decât în format fizic, atunci ai nevoie de o bancă care să-ți fie aproape.
- Costurile. O altă resursă importantă pentru orice antreprenor sunt banii. Trebuie analizate foarte bine și puse în balanță (tranzacții, operațiuni) și calculate de la fiecare bancă pentru a afla costul total de operare.
- Relația pe care o poți construi cu banca, implicit, consultantul pe care îl găsești. Vei avea multe întrebări, sunt multe tehnicalități, multe lucruri de care vei avea nevoie să știi și atunci e extrem de important să ai o persoană căreia să i te adresezi, care să fie alături de tine și care să fie disponibilă să îți explice toate astea și să fie proactivă. De multe ori vor fi produse, servicii care te pot ajuta în activitatea ta și de care nu știi.
- Alte servicii pe care ți le poate oferi banca, dacă te poate pune în contact cu oameni care te pot ajuta, începând de la posibili parteneri în afaceri, furnizori sau oameni care te pot ajuta cu sfaturi din zona financiară, fiscală, contabilitate, consultanță legală. Toate astea pot fi, uneori, puse la dispoziție de bănci în ajutorul tău și atunci vei avea încrederea că respectivul furnizor de sfaturi sau de servicii este validat de către o instituție puternică și ai acces mai rapid la niște produse sau servicii de calitate.
Aceste 4 lucruri reprezintă partea de început. De obicei, când vine vorba de relația cu banca, oamenii se gândesc la creditare, mai ales micile afaceri.
Rolul băncilor în societate
Noi suntem cei care adunăm depozite și economii de la mulți oameni, cărora trebuie să le garantăm siguranța banilor respectivi și niște randamente. Cu banii ăștia, finanțăm afaceri care cresc, se dezvoltă, angajează mai mulți oameni, ajută economia în general. În relația asta, responsabilitatea noastră este, în primul rând, față de deponenți, cei care ne-au adus banii cu care noi finanțăm afacerile. Datorită acestei responsabilități pe care o avem, suntem extrem de prudenți și când primim o aplicație sau o cerere de credit, ne uităm la 3 lucruri importante:
- Istoricul companiei. Astfel, putem demonstra că acea afacere este una sustenabilă, cu potențial de creștere pe viitor. Cel mai mic termen pe care îl vedem pe piața din România este un an și jumătate. După un an și jumătate de activitate și un an fiscal încheiat, putem să ne dăm seama de evoluția acelei afaceri.
- Indicatorii financiari, în principal solvabilitatea și lichiditatea. Solvabilitatea este cea care ne spune capacitatea companiei respective de a-și acoperi datoriile pe termen lung, iar lichiditatea este cea care ne arată capacitatea companiei de a-și acoperi datoriile pe termen scurt. Dacă lichiditatea nu este una bună, compania riscă să intre în incapacitate de plată față de furnizorii ei, ceea ce poate duce la faliment sau poate genera probleme de cashflow. Apoi ne uităm la profitabilitatea companiei, pentru că din profitul operațional generat compania își poate plăti datoriile către terți, bancă inclusiv.
- Garanțiile. Există, bineînțeles, și credite fără garanții, în principal termenele pe termen scurt și termenele pe capital de lucru. Dacă se doresc sume mai mari sau pe termen mai lung, apar în discuții garanțiile care pot fi, începând de la creanțe (datorii pe care compania respectivă le are de încasat de la clienți), până la lucruri mai complexe cum ar fi echipamente sau orice alt bun pe care compania îl are în patrimoniu sau garanții de tip imobiliar, care pot fi în patrimoniul companiei sau în proprietatea unor persoane terțe, cum ar fi acționarii companiei respective.
Când vine vorba de creditare și de proces, o întrebare care apare este durata, pentru că atunci când apare o oportunitate sau un proiect nou, toată lumea se întreabă în cât timp putem finanța proiectul respectiv. Din momentul în care primim o aplicație sau o cerere de credit, analiza acestor 3 elemente enumerate mai sus poate dura între 2 săptămâni și o lună. Este foarte important să luați în considerare acest termen în care veți primi de la bancă fie un răspuns negativ, fie pozitiv, fie parțial (dacă este cazul să putem finanța numai o parte din suma cerută inițial).
Vă urez succes în tot ce faceți!