Power couple @Ninina & Amelie Photo Booth | Irina Neacșu & Alex Melente

"Este o credință comună că naturalețea, munca, dar și perseverența, îți dau șansele cele mai mari să reușești! Și asta se aplică atât profesional, cât și personal. Ne place să credem că suntem oameni faini cu toți colaboratorii și angajații noștri, pentru că numai în echipă poți face lucrurile să meargă."

Pe Startarium aducem des în discuție sustenabilitatea în antreprenoriat. Cele mai accesate materiale din platformă sunt cursuri de strategie, educație financiară sau management, esențiale pentru a construi un business solid. Mai puțini își îndreaptă însă atenția către subiecte soft, ca echilibrul personal/profesional. Deși adesea neglijat, e important să îl notăm ca ingredient la fel de vital pentru sustenabilitate ca un plan de business bun; în special pentru antreprenori!

Așadar, am adus în lumină o temă pe cât de frumoasă, pe atât de dificilă: particularitățile antreprenoriatului în cuplu. 14 cupluri de antreprenori și-au împărtășit experiențele cu noi – din domenii și etape diferite atât ca businessuri cât și ca relații, gestionând afaceri în familie sau propriile proiecte independente, vă încurajăm să parcurgeți pe îndelete toate interviurile:

Descoperă întreaga serie: Powers Couples - Particularitățile antreprenoriatul în familie

Mulțumim tuturor antreprenorilor care au răspuns invitației noastre! Sperăm ca poveștile lor să vă reamintească cu drag de propriile relații și să indice soluții pentru propriile provocări; de ce nu, poate chiar să vă inspire în a porni propria afacere!


Power Couple @Amelie Photo Booth & Ninina 
Irina Neacșu și Alex Melente 

Salut! Ne povestiți puțin despre afacerile voastre?

Acum 6 ani, Alex a fondat Amelie Photo Booth, prima agenție de servicii fotografice conceptuale de tip cabina foto. 

Irina, acum 4 ani, a fondat Ninina, un brand de nișă, cu haine pentru copii, cu intenția de a promova un produs 100% fabricat în România, de la design, țesături și producție. 

Mai multe despre Amelie Photo Booth pe Website | Facebook
Și despre Ninina pe WebsiteFacebook

Și câteva cuvinte despre cum v-ați cunoscut?

Suntem împreună de 12 ani și amândoi lucram în domeniul juridic atunci când ne-am cunoscut. La baza conexiunii noastre a stat mereu suportul reciproc și atunci când am simțit că unul dintre noi ar vrea să încerce altceva din punct de vedere profesional, nu ne-am cramponat de aspectele financiare inerente oricărei schimbări :), ci ne-am urmat “chemarea”. În felul acesta, am ajuns probabil amândoi, la câțiva ani după, să începem business-uri proprii:

Cum v-ar descrie prietenii? 

Prietenii chiar ne-au descris: 

Alex - pragmatic, cu simțul umorului, cool, sensibil, gurmand, generos, profund, masculin, iubitor de Irina :)

Irina - sensibilă, glam, volubilă, empatică, prietenoasă, corectă, perfecționistă, cool, răbdătoare, altruistă

Sau: Ying si Yang 

Ori: Irina este un cocktail exotic servit pe o terasă din Paris la apus ... Alex este un vin tânăr, dar bun, servit într-o cabană cozy într-o iarnă friguroasă la gura sobei. 

Care sunt valorile personale ale fiecăruia și cum se reflectă ele în business-urile pe care le conduceți?

Este o credință comună că naturalețea, munca, dar și perseverența, îți dau șansele cele mai mari să reușești! Și asta se aplică atât profesional, cât și personal. Ne place să credem ca suntem oameni faini cu toți colaboratorii și angajații noștri, pentru că numai în echipă poți face lucrurile să meargă.

Care sunt lucrurile pe care le admirați unul la celălalt ca antreprenori?

IRINA: ingeniozitatea, calmul cu care tratează situațiile de criză și felul în care se poartă cu oamenii cu care lucrează!                                                            

ALEX: pasiunea pentru design, perseverența, bunătatea cu care relaționează în relațiile cu partenerii de afaceri.

Îl implici vreodată pe celălalt în gestionarea business-ului propriu? 

Ne implicăm reciproc în business-ul celuilalt, câteodată cu sfaturi, alte dăți având chiar un aport concret! Ultima dată Alex m-a ajutat fizic (dar și emoțional) cu o livrare importantă.

Irina mă ajută câteodată pe partea financiară sau contractuală.

V-ați gândit să porniți o afacere împreună? 

Avem idei noi de afaceri zilnic :), ne place să le comentam și să ni le împărtășim. Dacă ar fi, cred ca ar putea fi orice... momentan proiectul comun este băiețelul nostru de 6 ani :). 

Cum faceți să găsiți timp și pentru relația voastră? Aveți vreo rutină specială, mici reguli, trucuri, obiceiuri proprii? 

Petrecem timp împreună pentru că: 

  1. Avem birourile în același loc 
  2. Putem pleca în unele dimineți mai târziu spre munca și luăm foarte des micul dejun prelungit împreună 
  3. Avem aceleași plăceri în viață, deci rar stăm despărțiți în timpul liber (vedem filme, ieșim în oraș cu prietenii, călătorim)

CITEȘTE ȘI: Forme legale de asociere în afaceri

Cum arată diminețile în familia voastră? 

Prima parte a dimineții este în general voios-agitată :). Ne pregătim de școală. Parinții beneficiază apoi de un mic dejun acasă sau în oraș, unde stabilesc prioritățile zilei, povestesc sau câteodată discuta în contradictoriu (cel mai bun moment pentru asta, deoarece ai suficient timp până seara să tragi concluzii și să revii la sentimente mai bune).

CITEȘTE ȘI: Avantajele și dezavantajele antreprenoriatului în cuplu

Cum arată “ieșirea la pensie” pentru voi?

Pff... ieșirea la pensie... idilică :). Ne căsătorim pe o plaja cu nisip fin, chiar în ziua în care ieșim oficial la pensie, alături de prieteni, copii și nepoți! ;) este chiar o idee a noastră. Deci.. save the date! 

Care sunt părțile preferate la a fi într-o relație cu alt antreprenor? 

Cred că partea cea mai bună este că amândoi înțeleg provocările unei astfel de vieți profesionale (și nu sunt puține). 

Dar cele mai mari provocări?

Provocarea cea mai mare este evident.. suma provocărilor din două vieți profesionale de antreprenor :). 

Un sfat de final, pentru cuplurile care plănuiesc să pornească o afacere împreună?

Sfat: Fii pregătit/pregătită să îl urmezi în călătorii de afaceri, evenimente, târguri sau conferințe, după caz :)

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail