Simona și Bogdan Ivanov s-au cunoscut în liceu. După o lungă perioadă în care au fost angajați, au pus împreună bazele GenetX, care are astăzi o echipă de peste 40 de persoane. Despre drumul lor și echilibristica între viața profesională și cea de familie ne-au povestit în interviul de mai jos:
Pe Startarium aducem des în discuție sustenabilitatea în antreprenoriat. Cele mai accesate materiale din platformă sunt cursuri de strategie, educație financiară sau management, esențiale pentru a construi un business solid. Mai puțini își îndreaptă însă atenția către subiecte soft, ca echilibrul personal/profesional. Deși adesea neglijat, e important să îl notăm ca ingredient la fel de vital pentru sustenabilitate ca un plan de business bun; în special pentru antreprenori!
Așadar, am adus în lumină o temă pe cât de frumoasă, pe atât de dificilă: particularitățile antreprenoriatului în cuplu. 14 cupluri de antreprenori și-au împărtășit experiențele cu noi – din domenii și etape diferite atât ca businessuri cât și ca relații, gestionând afaceri în familie sau propriile proiecte independente, vă încurajăm să parcurgeți pe îndelete toate interviurile:
Descoperă întreaga serie: Power Couples - Particularitățile antreprenoriatul în familie
Mulțumim tuturor antreprenorilor care au răspuns invitației noastre! Sperăm ca poveștile lor să vă reamintească cu drag de propriile relații și să indice soluții pentru propriile provocări; de ce nu, poate chiar să vă inspire în a porni propria afacere!
Power Couple @Genetx
Simona și Bogdan Ivanov
Salut! Ne povestiți puțin despre afacerea voastră?
Afacerea GenetX a fost fondată în martie 2017. Inițial am gândit-o ca fiind un business ce oferă pieței din România un produs nou, inovator, un test nutrigenetic complex și complet, cu ajutorul căruia persoanele ce se testau genetic primeau informații exacte despre modul în care pot preveni apariția multor boli, printr-o nutriție corespunzătoare profilului lor genetic. Acum, portofoliul de produse a crescut și avem teste nutrigenetice, teste farmacogenetice și teste de diagnostic genetic. Afacerea a evoluat exact cum ne așteptam pentru un business nou, de nișă, cu produse inovatoare, “deschizătoare de drum”: cu plusuri și minusuri, bucurii și greutăți, inerente fiecărei etape prin care treceam.
Echipa GenetX a pornit cu 4 persoane: 2 fondatori și 2 parteneri/advisori științifici. La 2 ani de la înființare, suntem în continuare cei 2 fondatori, 4 advisori științifici, 40 de colaboratori (medici, nutriționisti, dieteticieni, specialiști în medicina alternativă, lifestyle etc), 2 voluntari. Toate activitățile, cu exceptia sales si marketing, sunt externalizate.
Mai multe despre GenetX pe Website | Facebook | Linkedin
Și câteva cuvinte despre cum v-ați cunoscut?
Ne-am cunoscut în timpul liceului, la vârsta de 16 ani, când “soarta” ne-a adus unul lângă altul în bancă, la școală. Deci, zi de zi eram nedespărțiți pe timpul școlii. După un an, tot soarta ne-a adus unul în brațele celuilalt și am rămas împreună, îndrăgostiți, până în ziua de astăzi. După alte multe peripeții și “ale tinereții valuri”, am considerat că la finalul facultății (Simona a făcut facultatea de Medicină la Cluj, iar Bogdan Politehnica la București) este timpul sa devenim o familie. O vreme, am început să muncim în domeniul în care ne-am format: Simona - medic în Făgăraș, Buzău, Brașov, iar Bogdan - inginer în București.
Odată cu apariția multinaționalelor în România, am considerat că există oportunități de dezvoltare în afara specialității avute în urma facultății. Ne doream o viata dinamică, plină cu activități diverse, în care să reușim să ne atingem potențialul, să ne dovedim că putem face mai mult decât am învățat în facultate. Astfel, Simona ajuns să lucreze în domeniul farmaceutic timp de 16 ani, iar Bogdan în FMCG timp de 18 ani.
Simona a fost prima care s-a desprins de multinațională. Am început să lucrez pe cont propriu. Ca antreprenor, nu îi ajungea timpul să fac tot ceea ce era nevoie și eram în permanență cu gândul doar la afacere, familia rămăsese pe locul 2.
Lui Bogdan nu i-a convenit situația apărută - nu a conceput să mă vadă atât de aglomerată, nu îi plăcea faptul că nu mai aveam aproape deloc timp pentru familie (el si cei 2 copii). Așa că s-a decis să vină alături de mine și să dezvoltăm o afacere împreună.
Cum v-ar descrie prietenii?
BOGDAN: leader înnăscut, ambițios, corect, motivant, de încredere.
SIMONA: comunicativă, creează ușor relații, prietenoasă, își atinge obiectivele, de încredere.
Ce admirați unul la celălalt ca antreprenori?
BOGDAN: Simona a preluat partea administrativă și toate detaliile importante legate de relația cu instituțiile statului. De asemenea, a preluat vânzările și face customer service foarte bun. Apreciez că se străduiește să înțeleagă și să utilizeze instrumentele IT, chiar dacă e medic.
SIMONA: determinarea de a duce la bun sfârșit orice activitate pe care o începe, tenacitatea de a găsi soluții viabile pentru business, abilitatea și perseverența de a învăța lucruri noi și să obțină maximul din ele.
Cum e să petreceți atât de mult timp împreună? Aveți o rutină specială, mici obiceiuri care să vă asigure și spațiul personal?
Acasă încercăm să facem cât de multe lucruri împreună, să economisim timp, să ne putem crea timp “pentru noi”. La lucru suntem eficienți, pentru ca ne-am împărțit foarte bine atribuțiile: fiecare face exact activitatea la care este mai bun, ceea ce știe să facă bine și îi place.
Nu avem o rutină specială. Încercăm să avem mici reguli, obiceiuri proprii, astfel încât să ne creăm timp și pentru hobby-urile noastre, atunci când simțim că “este deja prea mult” și că am uitat de noi.
Cum arată diminețile în familia voastră?
Încercăm să ne trezim de cele mai multe ori fără ceas, e marea noastră bucurie! Apoi pregătim împreună micul dejun - acest lucru vine și cu satisfacția că putem petrece timp suficient la micul dejun, nu trebuie ca totul să fie făcut în grabă. Avem timp și să discutăm și să revizuim activitățile importante ale zilei.
Să vorbim puțin despre valori - personale, dar și în afaceri
BOGDAN: Perseverența, depășește obstacolele apărute, credibilitatea, încrederea în produse, în colegi - nu ar putea merge mai departe fără încredere.
SIMONA: Perseverență, loialitate, încredere, empatie
Aceste valori se regăsesc și în faptul că am creat un business de încredere pentru clienți și parteneri.
Ce rol are fiecare în business?
BOGDAN: Dezvoltare, viziune, soluții pe termen lung și finanțare pe termen scurt
SIMONA: Administrare, comunicare, vânzări
Ne-am împărțit aceste atribuții în acest fel de la bun început, pe baza competențelor fiecăruia și cunoscând ceea ce face fiecare bine, la ce se pricepe/ce i se potrivește.
Cum luați deciziile de business când nu sunteti de acord?
De regulă suntem de acord. Dacă există dezacorduri, oricât de mici, fiecare vine cu argumente pro și contra și după discuții decidem de comun acord ce cale urmăm.
Cum afectează faptul că sunteți un cuplu relația voastră cu alți parteneri, angajați etc?
Dinamica fondatorilor este dată de faptul că se cunosc foarte bine, au încredere unul în altul și fiecare face tot ce poate mai bine pentru bunul mers al afacerii. Relația cu partenerii de business sau cu ceilalți angajați din echipă nu este afectată de faptul că este o afacere de familie, întrucât adoptăm un cod de conduită în business bazat pe onestitate, respect și încredere. Gândim “win-win” și pornim orice interacțiune cu încredere și cu premise bune.
Cum arată “ieșirea la pensie” pentru voi?
Va fi o ieșire la pensie “anticipată”, pentru că vom avea rezultate bune și nu va trebui să muncim la fel de mult ca astăzi.
Care sunt părțile preferate la a lucra împreună?
Ne completăm unul pe altul în modul de gândire și activități. Petrecem mult timp împreună. Este exact ceea ce ne-am dorit dintotdeauna, de când ne-am cunoscut!
Dar cele mai mari provocări?
Resursele limitate creează supraîncărcare pentru fiecare din noi - în plus, trebuie să facem și activități care sunt mai puțin plăcute. O altă provocare ar fi găsirea timpului pentru noi.
Un sfat de final, pentru cuplurile care plănuiesc să pornească o afacere împreună?
Să fie concilianți unul cu altul. Indiferent ce face celălalt, acțiunea este înspre binele bussines-ului sau al familiei, deci nu ar trebui să fie deranjați în vreun fel.