💊 Pastila #41: BRIO în top companii EdTech + gesturi mici cu efecte mari în wellbeingul echipei

În săptămâna când în România a fost validat – în sfârșit – un nou președinte, am strâns pentru tine știri interesante pentru orice antreprenor: ce afaceri au plecat acasă cu 50.000 de euro de la Românii sunt anteprenori, ce proiecte noi are franciza 5 to go și de ce nu mai vor românii să muncească în weekend. Bine ai revenit la „Pastila de antreprenoriat”, care a ajuns la sezonul 4, în care îți oferim în fiecare episod o doză de informație pentru wellbeingul tău sau al echipei tale!


  • RongoDesign, My Secret Land și BAClass au câștigat RSA 2025. Pe 15 mai, la Hotel Radisson Blu din București a avut loc evenimentul „Românii sunt antreprenori” 2025, organizat de echipa Startarium și Impact Hub Bucharest. A fost o zi intensă de networking, discuții pe teme de antreprenoriat, paneluri și masterclassuri. Dar cel mai așteptat moment al zilei a fost competiția de pitching, unde – din cele 7 startupuri intrate în semifinală – învingătoare au fost RongoDesign (companie de biotehnologie care dezvoltă materiale izolatoare pe bază de miceliu), My Secret Land (care creează cărți personalizate pentru preșcolari) și BAClass (platformă care oferă un program complet de pregătire pentru BAC).
  • Nu mai vrem să lucrăm în weekend. Potrivit Eurostat, din 2016 încoace, procentul de angajați români dispuși să lucreze sâmbăta și duminica a scăzut de la 28%, la 18%. Motivele țin de dorința de a avea un echilibru între viață personală și muncă (mai ales în rândul Generației Z), dar și de orele plătite prost. În alte țări europene, precum Grecia sau Italia, procentul de angajați care lucrează în weekend este mult mai ridicat, ajungând până la 30-32% din total. Chiar și așa, românii sunt printre europenii care muncesc cel mai mare număr de ore pe săptămână: 38,8. Mai mult decât noi lucrează doar grecii (39,8 ore), bulgarii (39 ore) și polonezii (38,9 ore).
  • 5 to go se extinde în Bulgaria și relansează Lacto Barul. Lanțul românesc de cafenele 5 to go a bătut palma cu Minimart, un lanț important de magazine de proximitate din Bulgaria. Minimart însumează în jur de 200 de puncte de vânzare în care se vor vinde 20 de produse 5 to go. În paralel, cofondatorul 5 to go Radu Savopol vrea să relanseze anul acesta conceptul de Lacto Bar. Lacto Barurile erau localuri apărute la noi în anii ’60, care aveau în meniu produse din lapte, crenvurști în chiflă, covrigi și mămăligă. Antreprenorul va investi în prima unitate Lacto Bar by 5 to go (care ar urma să fie amplasată în zona Piața Amzei din București) între 50.000 și 100.000 de euro. 
  • BRIO e una dintre cele mai bune companii EdTech din lume. BRIO este singura companie din Europa de Est care se regăsește în topul „Cele mai bune companii EdTech din lume în 2025”, realizat de revista TIME. Startupul autohton care-și propune să facă din testarea standardizată norma în educația românească este plasat pe locul 53 din 350. Statele Unite au avut cele mai multe companii EdTech cu punctaje ridicate, în clasamentul TIME: 138 la număr (39,4% din total). Fondat în 2014, de Dragoș Iliescu, BRIO a câștigat în 2023 Premiul II la „Românii sunt antreprenori” (în valoare de 20.000 de euro), la categoria Running Ops. În plus, are în palmares o finanțare de 30.000 de euro, în cadrul programului „Innovators for Children”, organizat de Impact Hub Bucharest, Fundația Botnar și Impact Hub Basel. 
  • Filbo a lansat un chatbot pentru investiții verzi. Soluția de finanțare Filbo a lansat chatbotul Hermina, dedicat antreprenorilor interesați de investiții verzi. Aceștia îl pot folosi pentru a identifica, valida și pregăti proiecte verzi. Hermina este integrată pe platforma filbo.ro, care oferă rapid credite online SRL-urilor, IMM-urilor și PFA-urilor autohtone. Chatbotul a avut deja peste 300 de conversații cu fondatori de business interesați de panouri fotovoltaice, mașini electrice, sisteme de irigații eficiente și culturi bio. Aceste interacțiuni s-au și concretizat în finanțări de aproximativ 1 milion de lei în credite verzi.

Doza de învățare

Cu o treime dintre fermele din Uniunea Europeană și cel mai mare procent din populație implicat în agricultură, România are totuși un ecosistem de startpuri AgriFood și AgriTech incipient. Un lucrător român în agricultură produce în medie 12.500 de euro/an; în Franța, suma este de circa 70.000 de euro. În plus, doar 2,4% din terenul agricol de la noi e dedicat culturilor ecologice. Potențialul este uriaș, mai ales pentru antreprenorii care aleg să se profesionalizeze și să se informeze, dar sectorul mai are mult de lucru la capitolul eficiență și digitalizare.

Pe de altă parte, avem startupuri care se aliniază perfect cu ce se întâmplă în agricultura din Europa. Știai, de exemplu, că avem o platformă care-și propune protejarea raselor locale de oi, capre și porci, prin funcționalități de gestionare a programelor de reproducere? Avem și startupuri specializate în producția sustenabilă de microplante sau care monitorizează culturile prin tehnologia Internet of Things, care permite fermierilor să anticipeze și să ia măsuri pentru bolile plantelor sau fluctuațiile meteo. 

Află mai multe din raportul Romanian AgriFood Startups Overview – ediția 2024, pe care l-am lansat la începutul lunii mai: date-cheie, tendințe actuale și oportunități din ecosistem, infografice, hărți, studii de caz și opinii avizate din partea unor experți din business, cu focus pe domeniul agricol.

Doza de wellbeing

Ce faci ca oamenii din echipa ta să se simtă bine la muncă și să nu-și dorească să plece din companie? Altfel spus, cum creezi o senzație de bine, de wellbeing, în echipă? Ne-am întrebat și noi asta, mai ales că pentru businessurile mici o echipă funcțională și implicată e esențială. Le mărești salariile și le dai bonusuri? Experții spun că n-o să funcționeze decât pe termen scurt. În plus, dacă ai o afacere mică, nu-ți poți permite să ții pasul la capitolul beneficii financiare cu multinaționalele. 

Există însă strategii și mici gesturi pe care le poți face în organizația ta, fără costuri mari. Iată câteva idei în acest sens, pe care le-am desprins din discuții cu experți în HR și din experiența noastră la Impact Hub Bucharest:

  • Creează un ritual simplu, săptămânal, de întâlniri 1 la 1, în care să afli ce (nu) merge pentru fiecare membru al echipei și dacă tu, ca manager, poți să ajuți cumva. Nu e atât o discuție despre taskuri, cât o metodă de a crea un spațiu psihologic sigur. 
  • Fii disponibil pentru membrii echipei și oferă-le din timpul și energia ta. Dincolo de întâlnirile recurente, când un om are o întrebare sau o dificultate, fă-ți timp și ascultă-l. Când e copleșit, oferă-te să-i preiei din taskuri.
  • Dă-le ocazia să ia decizii. Adică un soi de wellbeing prin încredere. E ceea ce vorbitorii de engleză numesc ownership. Încrederea se acordă, nu se câștigă, iar micromanagementul nu încurajează starea de bine a nimănui.
  • Acordă-le oamenilor flexibilitatea programului de lucru. Permite-le să-și organizeze ziua în funcție de propriile nevoi. Flexibilitatea sporește încrederea și echilibrul personal.
  • Organizează ieșiri în echipă, ideal în timpul programului. Fie că învățați ceva împreună despre Excel sau despre grădinărit, că faceți un picnic în parc sau jucați boardgames la birou, ocaziile de a petrece timp în echipă care nu pun presiune pe timpul liber al fiecăruia sporesc sentimentul de apartenență și sudează relațiile dintre oameni.
  • Sărbătoriți împreună reușitele fiecăruia – mari și mici. De exemplu, pune pe un canal de comunicare al echipei întrebarea: „Ce v-a ieșit bine săptămâna asta?” Poate să fie orice, de la un proiect finalizat, la un client câștigat.

Găsește aici mai multe informații și idei care pot contribui la bunăstarea echipei tale.
________________________________________
Gazda episodului a fost Maria Bercea (Content Curator @Startarium & Impact Hub Bucharest). Îți dăm întâlnire în fiecare vineri pe Spotify, YouTube, Apple Podcasts și, bineînțeles, pe site-ul Startarium.
La acest podcast au contribuit Ana-Maria Răceanu (voce), Monica-Ioana Buzea și Sînziana Mihalache (știri), plus toată echipa Startarium & Impact Hub Bucharest.    
Grafica: Adina Stroe       
Muzica: Stocktune

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail