Despre SaaS: cum funcționează acest model de business și ce beneficii aduce

Dacă plănuiești să îți deschizi o afacere, este important să știi că, pentru a avea succes, trebuie să adopți un model de business modern, care să corespundă tendințelor actuale. În caz contrar, îți va fi greu să te adaptezi la cerințele pieței și va fi dificil să ocupi cota de piață pe care o meriți. De aceea, unul dintre lucrurile pe care le poți face este să te documentezi asupra unui model de business considerat optim, în prezent: modelul SaaS.

Descoperă, în cele ce urmează, tot ce trebuie să știi despre SaaS: cum implementezi acest model de business și cum să depășești provocările pe care le poți întâmpina în acest proces.

Pe scurt

  • Ce este un SaaS
  • De ce poate fi SaaS un model de business optim
  • Cum funcționează Software as Service/SaaS
  • Cum poți să implementezi și tu un model de business SaaS
  • Provocările implementării unui model SaaS de business și cum să le depășești

Ce este un SaaS

Pentru a putea înțelege mai bine modul de implementare al modelului de business SaaS, hai să vedem la ce se referă (mai exact) acest concept. Pe scurt, SaaS este acronimul de la „Software as a Service”, iar ideea din spatele său este ca un software să fie furnizat ca un serviciu online și să nu fie achiziționat, instalat și gestionat local, pe propriile dispozitive, de către utilizatori.

Pentru aceștia, colaborarea cu un astfel de business poate aduce multiple beneficii, precum:

  • costuri mai mici cu implementarea și întreținerea programelor software;
  • economie de timp pentru actualizarea programelor;
  • posibilitatea de a beneficia de cele mai noi tehnologii, fără investiții consistente.

De ce SaaS poate fi un model de business optim

Primul indiciu că modelul SaaS poate fi unul eficient sunt beneficiile pe care acesta le aduce consumatorilor finali, atunci când vorbim despre serviciile B2B (Business-to-Business). Ca să beneficieze de ele, aceștia devin dispuși să plătească abonamentul perceput.

👉 Află cum poți să stabilești pretul corect pentru serviciul tău!

Mai departe, abonamentele lunare sau anuale oferă un flux constant de venituri pentru antreprenori, adică pentru furnizorii de SaaS. Aceste venituri recurente sunt predictibile și pot fi folosite pentru a susține operațiunile, pentru a finanța dezvoltarea de produse noi și pentru a stimula creșterea afacerii.

De asemenea, odată ce aplicația este dezvoltată, costurile furnizării accesului clienților devin relativ mici. Cu cât baza de clienți crește, cu atât se poate realiza o economie mai mare de costuri și profitabilitatea companiei poate crește.

În același timp, și retenția clientelară este mai ușor de obținut, față de modelele tradiționale de business. Dacă un serviciu SaaS oferă o plus-valoare semnificativă și este ușor de utilizat, clienții au tendința să rămână abonați pe termen lung. 

Cum funcționează Software as Service/SaaS

Acum că știi ce înseamnă SaaS și de ce este considerat un model de business profitabil, descoperă și cum funcționează. Bineînțeles, totul pleacă de la o idee. Echipa de dezvoltare a furnizorului de SaaS construiește și optimizează aplicația software care va fi folosită ulterior de către consumatorii finali. În același timp, furnizorul de SaaS operează și întreține serverele și infrastructura necesare pentru funcționarea aplicației. Aici vorbim atât despre servere fizice, cât și despre servere virtuale sau servicii de cloud computing.

Pentru a avea acces la aplicație prin intermediul internetului, printr-un browser web sau cu ajutorul unei aplicații dedicate, utilizatorii plătesc un abonament (de obicei, lunar sau anual). Și, pe lângă acces la funcționalitățile programului de software, aceștia mai primesc și suport tehnic și întreținere continuă pentru aplicație (remedierea problemelor tehnice, actualizări de securitate etc.).

👉 Descoperă și alte tipuri de monetizare pe care le poți folosi în businessul tău!

Cum poți să implementezi și tu un model de business SaaS

Modul de funcționare al unui model de afacere SaaS pare destul de simplu, nu-i așa? Ei bine, în practică poate fi mai dificil, motiv pentru care ți-am pregătit mai jos pașii pe care îi poți parcurge pentru a implementa modelul de business SaaS înafacerea ta. Iată ce poți face:

  1. Identifică oportunitatea și definește nevoia de piață. Fii atent la cerințele și problemele pe care le întâmpină oamenii într-un anumit domeniu sau industrie. Pentru asta, poți să apelezi la cercetări de piață și analize ale concurenței, pentru a identifica lacunele.
  2. Dezvoltă soluția care îndeplinește nevoia identificată. Angajează sau colaborează cu programatori și designeri, pentru a construi și a testa noua aplicație. Asigură-te că aplicația este ușor de utilizat, scalabilă și oferă o soluție valoroasă pentru clienți.
  3. Implementează modelul de business SaaS: alege între opțiuni precum abonamente lunare sau anuale, plăți în funcție de numărul de utilizatori sau de funcționalitățile disponibile. Gândește-te cum poți să-ți maximizezi veniturile și să oferi valoare clienților tăi și ține cont de nevoile acestora și de modalitatea în care sunt mai dispuși să plătească pentru soluția pe care le-o oferi.
  4. După ce aplicația ta este construită și modelul de afaceri este stabilit, investește în diferite strategii de promovare, cum ar fi marketingul de conținut, publicitatea pe rețelele sociale sau SEO (Search Engine Optimization). Asigură-te că ai un plan solid de afaceri, care conține detalii despre aceste strategii, dar și previziunile financiare pentru cel puțin următoarele 6 luni.

👉 Asigură-te că întregul business este unul scalabil și fii pregătit pentru vremuri de incertitudine. Află tot ce trebuie să știi din cursul oferit de Startarium: Scalare – Cum îți optimizezi si extinzi afacerea.

Studiu de caz: implementarea unui model de business SaaS pentru o firmă care furnizează servicii software

Pentru o și mai bună inspirație, descoperă mai jos un exemplu fictiv, în care un antreprenor implementează modelul de business SaaS.

După o cercetare de piață efectuată domeniului construcțiilor, un antreprenor observă că multe dintre companiile din acest sector întâmpină dificultăți în coordonarea eficientă a lucrărilor și în urmărirea progresului proiectelor lor. Așadar, nevoia unei aplicații integrate și ușor de utilizat pentru gestionarea proiectelor devine evidentă.

Pasul doi este dezvoltarea soluției: în colaborare cu o echipă de dezvoltatori software, antreprenorul creează o aplicație care oferă funcționalități pentru programare, repartizarea resurselor, monitorizarea costurilor și comunicarea între echipe, facilitând gestionarea eficientă a proiectelor de construcții.

Modul de business SaaS presupune utilizarea aplicației online prin plata unui abonament lunar, cu prima lună gratuită. Astfel, în prima lună, antreprenorii vor începe să includă în aplicație informații relevante despre proiectele lor, iar algoritmii și inteligența artificială îi vor ajuta să gestioneze mai eficient proiectele și echipele. În acest mod, în luna următoare, vor fi dispuși să plătească abonamentul, pentru a beneficia în continuare de avantajele obținute inițial.

👉 Dacă exemplul nostru te-a inspirat să acționezi, atunci parcurge cursul Startup Edu, pentru a fi sigur că ești pregătit să treci prin fiecare etapă a afacerii. Din cele 80 de materiale, vei afla cum să obții resursele de care ai nevoie pentru a-ți lansa afacerea, cum să atragi clienți și cum să depășești obstacolele apărute.

Provocările implementării unui model SaaS de business și cum să le depășești

Așa cum ai observat pe parcursul acestui articol, implementarea unui model de business SaaS (care să ofere servicii software avansate) poate fi profitabilă și sustenabilă. Totuși, de la primul pas și până la profit, este necesar să parcurgi etapele prezentate mai sus și să fii atent la câteva dificultăți pe care le poți întâmpina în proces. Iată care sunt cele mai comune provocări și cum să le depășești:

  • Securitatea și confidențialitatea datelor. Mediul online poate fi imprevizibil, motiv pentru care este important să investești încă de la început în soluții de securitate puternice, cum ar fi criptarea datelor, autentificarea în doi factori și audituri de securitate regulate.
  • Performanța și scalabilitatea. Pe măsură ce numărul de utilizatori crește, performanța aplicației poate fi afectată, iar scalabilitatea devine o problemă. Pentru a depăși această provocare, este esențial ca echipa de dezvoltare a aplicației să proiecteze  arhitectura astfel încât să permită creșterea orizontală, dar și să utilizeze tehnologii de cloud computing, pentru a gestiona eficient creșterea cererii.

În concluzie, Software as a Service (SaaS) reprezintă un model de afacere inovator și eficient, care aduce numeroase beneficii atât pentru tine (ca antreprenor), cât și pentru consumatorii finali. Având la bază facilitarea accesului la soluții software prin intermediul internetului, acest model de business te poate ajuta să-ți construiești o afacere sustenabilă și flexibilă, în fața tendințelor care apar în această eră digitală. 

Sursă foto: Shutterstock, Shutterstock

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail