Digital | Termeni utili

Iată câțiva termeni pe care îi vei învăța în cadrul acestui curs!

Bunăstarea digitală (digital wellbeing) 

Acest termen descrie modul în care tehnologia și serviciile digitale afectează bunăstarea mentală, fizică, socială și emoțională a oamenilor. Este o idee complicată care poate fi examinată din mai multe unghiuri și în diverse contexte și situații. 

Design Thinking 

Un proces iterativ în care încercăm să înțelegem utilizatorul, să punem la îndoială presupunerile și să reformulăm provocările pentru a găsi noi tactici și răspunsuri care nu sunt imediat evidente la baza nivelului nostru actual de înțelegere. În același timp, Design Thinking oferă o strategie de rezolvare a problemelor, centrată pe soluții. Este atât un stil de gândire și de funcționare, cât și un set de tehnici practice. 

Procesul de ideație 

Acesta este un proces creativ în cardul căruia designerii fac brainstorming în grupuri (de ex. brainstorming, cea mai proastă idee posibilă). În procesul de Design Thinking, aceasta este a treia etapă. Într-un cadru tolerant și lipsit de judecată, participanții se adună cu mintea deschisă pentru a genera cât mai multe idei care să răspundă la o problemă actuală. 

Digitalizare 

Este un factor important pentru industria artelor și a culturii de astăzi și din viitor, de la arta imersivă și interactivă, la marketingul digital și arta inteligenței artificiale. Deși unii pot susține că arta și cultura sunt mai bine experimentate in person, digitalizarea nu trebuie să elimine această plăcere. Dimpotrivă, tehnologia digitală poate îmbogăți experiențele publicului și ale vizitatorilor, oferind acces la o selecție diversă de lucrări noi, precum și creșterea productivității și sustenabilității organizațiilor artistice și culturale.  

NFT 

Un NFT este un obiect digital de colecție care are valoare atât ca criptomonedă, cât și ca piesă de artă sau de cultură. NFT-urile sunt privite ca o investiție care păstrează valoarea în același mod în care este privită arta.  

NFT reprezintă un token non-fungibil, care este un fel de criptomonedă similară cu Bitcoin și Ethereum. Cu toate acestea, spre deosebire de o monedă normală din rețeaua Bitcoin, o NFT este unică și nu poate fi schimbată cu alte NFT (prin urmare, non-fungibilă). 

Locul de muncă digital 

Locul de muncă digital este următorul pas logic în dezvoltarea locului de muncă. Acesta include toate instrumentele pe care angajații le utilizează pentru a-și îndeplini sarcinile. Aplicațiile de resurse umane și de afaceri de bază, precum și e-mailul, mesageria instantanee, platformele de socializare ale întreprinderii, intraneturile și portalurile sunt exemple. 

Prototip 

Un prototip este, în esență, un experiment - o simplă machetă a soluției sau a ideii tale. Îl utilizezi pentru a testa sau valida idei. Este utilizat în faza incipientă și vă permite să faceți ajustări sau modificări, astfel încât să nu trebuiască să faceți investiții serioase dacă presupunerea ta este greșită.  

Realitatea augmentată (AR)  

Cu ajutorul AR, obiectele din lumea reală din expoziții sunt puse în valoare prin intrări generate de calculator. 

BYOT, BYOA, BYOD 

BYOT înseamnă "Bring Your Own Technology" (adu-ți propria tehnologie), BYOA înseamnă "Bring Your Own Apps" (adu-ți propriile aplicații), iar BYOD înseamnă "Bring Your Own Device" (adu-ți propriul dispozitiv).

Forța de muncă din ziua de astăzi este din ce în ce mai probabil să își aducă propriile dispozitive inteligente la locul de muncă și să le utilizeze din motive profesionale, datorită disponibilității și consumerizării tehnologiei IT. Mulți angajați în regimuri de lucru hibride își folosesc propriile echipamente personale pentru a lucra de acasă, cum ar fi PC-uri de acasă, laptopuri și telefoane mobile, pentru a beneficia de ușurință. 

Persona  

Personas reprezintă o metodă excelentă de a te concentra asupra utilizatorului tău și de a te asigura că creezi pentru cele mai presante cerințe ale acestuia. Caracteristicile, problemele și dorințele obișnuite ale utilizatorului tau țintă sunt reprezentate de personas - este un profil care te va ajuta să empatizezi mai mult cu el.  

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail