Horizon 2020 | Updates septembrie - Tot ce trebuie să știi despre programul de finanțare

Dacă ești în căutarea unei finanțări, programul Horizon 2020 vine cu numeroase oportunități pentru IMM-uri. Faza I a verticalelor destinate antreprenorilor aspiranți s-a încheiat în septembrie 2019, dar pentru companiile existente sunt deschise apeluri de proiecte până în 2021 inclusiv.

Horizon 2020 este programul-cadru pentru cercetare și inovare al Uniunii Europene, care acordă, de-a lungul celor 7 ani de implementare, fonduri de aproximativ 80 de miliarde de euro, fiind cel mai mare proiect de acest tip dezvoltat vreodată de UE. Deși în 2021 începe a doua fază a programului – Horizon Europe – apelurile de proiecte din prima fază continuă și anul viitor pentru o parte din industrii și obiective.

Updates septembrie 2020 pe scurt:

  • Programul continuă cu apeluri deschise până în 2021 pentru afacerile existente și inițiative de cercetare și inovare; 
  • Găsirea de parteneri alături de care să aplici pentru finanțările și granturile disponibile a devenit mai simplă - UE organizează evenimente online dedicate identificării partenerilor potriviți în funcție de industrie.
  • Din ianuarie 2021 începe Horizon Europa cu focus special pe startup-uri și IMM-uri

Una dintre noutățile aduse de Horizon 2020 este o procedură de aplicare mai simplă decât cele folosite până în prezent în cazul fondurilor europene. Focusul Horizon 2020 este reprezentat de inovare și implementarea unor soluții care vizează 4 arii principale: 

  • Mediu - reducerea emisiilor de carbon și a impactului schimbărilor climatice 
  • Relația dintre economie & mediu - cum economia circulară are un impact pozitiv asupra proceselor de producție și a amprentei de carbon 
  • Digitalizarea serviciilor, a diverselor procese și a produselor europene 
  • Securitatea Uniunii Europene - implementarea unor proiecte pentru prevenirea infracțiunilor și amenințărilor informatice și o mai bună gestionare a acestora

Horizon 2020 pentru IMM-uri - finanțare și program de accelerare 

O parte a Horizon este dedicată IMM-urilor care au ”un potențial înalt de inovare”. Se oferă finanțare pentru studii de fezabilitate, granturi pentru etapa principală a unui proiect de inovare (demonstrații, crearea de prototipuri, testare, dezvoltarea de aplicații etc.), iar etapa de comercializare este sprijinită indirect prin facilitarea accesului la instrumente de creditare și capitaluri proprii. În funcție de entitatea legală (ONG sau SRL) și tipul proiectului, finanțarea poate acoperi între 70% și 100% din costurile proiectului.

Verticala dedicată IMM-urilor vizează afaceri aflate în orice stadiu de dezvoltare, începând cu cel de formare a ideii. Pentru acestea, se desfășoară EIC (Enhanced European Innovation Council) Acceleration Pilot - un program pilot de accelerare. În cadrul său, antreprenorii cu o idee au putut primi, în faza I, fonduri de până la 50.000 de euro pentru trecerea de la idee la un MVP (minimum viable product), prototipare și testare. Termenul limită de aplicare pentru faza I a fost 5 septembrie 2019. 

Faza 2 include rafinarea produsului pentru a putea începe să fie comercializat. În această fază, se pot acorda fonduri cuprinse între 500.000 și 2,5 milioane de euro. EIC include și componente de equity (în faza 2), coaching și acces la consultanță de business. 

Detalii despre proiect pot fi găsite aici.

În cadrul Horizon Europe, continuarea Horizon 2020, oportunitățile pentru startup-uri vor fi una dintre ariile de focus, în completarea pilotului desfășurat. Horizon Europe va fi lansat pe 1 ianuarie 2021. 

Cum poți aplica dacă ai deja o afacere 

  1. Găsește un apel de proiecte 

În secțiunea de Finanțarea site-ului Comisiei Europene sunt publicate periodic apelurile de proiecte, împărțite pe domenii și arii de interes, alături de termenele limită pentru depunerea proiectelor. Fiecare dintre ele are detaliate procedura de aplicare și documentele necesare. 

2.  Găsește-ți parteneri 

Pentru proiectele de cercetare este nevoie de un parteneriat format din cel puțin trei entități juridice (iar fiecare entitate trebuie să fie stabilită într-un stat membru al UE sau într-o țară asociată. Pentru alte programe (Consiliul European pentru Cercetare, instrumentul pentru IMM-uri, cofinanțarea cererilor de propuneri sau a programelor naționale ori din sectorul public, coordonare și sprijin, formare și mobilitate), condiția minimă de participare este ca o entitate juridică să fie stabilită într-un stat membru sau într-o țară asociată. 

Cerințele de parteneriere pot diferi de la un apel la altul, așa încât este important să parcurgi toate condițiile de eligibilitate din descrierea proiectului. 

Ca să faciliteze găsirea partenerilor potriviți, UE organizează (prin diversele sale ramuri) evenimente online dedicate colaborării și networking-ului. Vezi care sunt cele din perioada următoare și înscrie-te!

3.  Crează-ți un cont pe site-ul comisiei

Iar dacă ai deja un cont, va trebui să te loghezi ca să duci la bun sfârșit diverse acțiuni de-a lungul procesului de aplicare - de la trimiterea aplicației, la raportare (în cazul apelurilor în care ea este necesară). 

4.  Înregistrează-ți organizația 

Va trebui să creezi și un profil al organizației din care faci parte / al afacerii tale. Apoi, aceasta va primi și un cod de identificare (PIC), care va fi folosit ca referință.

5.  Depune aplicația 

Pentru a face acest lucru, trebuie să fii logat și să folosești secțiunea de Aplicații / Submissions din apelul de proiect de care ești interesat. 


Alte link-uri utile

Agenția pentru Dezvoltare Regională Bucuresti Ilfov

Consultare apeluri deschise

Lista Punctelor Naționale de Contact (NCP - National Contact Points) 

Rezultatele parțiale ale proiectului

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail