Înțelegerea conceptului de dividende este importantă atunci când ești un antreprenor la început de drum și nu numai. Acest lucru te poate ajuta să-ți setezi anumite obiective și să îți ajustezi strategiile de business, astfel încât să obții succesul dorit. Descoperă în cele ce urmează ce înseamnă dividendele, cum și când poți să repartizezi dividende, dar și un calcul de impozit pentru dividende care să te ajute să obții o situație cât mai clară asupra acestui concept.
- Ce sunt dividendele și ce este dreptul la dividende
- Când se pot scoate dividendele
- Cum se impozitează dividendele
- Încasare dividende vs. reinvestirea lor: ce să alegi pentru dezvoltarea businessului tău
- Cum să-ți permiți să distribui mai multe dividende
Ce sunt dividendele și ce este dreptul la dividende
Dividendele reprezintă o parte din profiturile unei companii distribuită acționarilor săi.
Pornind de la această definiție a dividendelor, putem dezvolta și conceptul de „drept la dividende”. Acesta din urmă reprezintă dreptul pe care un acționar îl are pentru a primi o parte din profitul unei companii și care poate să fie influențat de numărul de acțiuni deținute. Cu alte cuvinte, cu cât deții mai multe acțiuni ale unei companii, cu atât vei primi o parte mai mare din dividende în euro sau lei. Dacă ești unic acționar și deții întreaga companie, atunci toate dividendele ți se cuvin.
Bine de știut: Dacă îți dorești să devii acționar într-o altă companie, pentru a avea drept la dividende trebuie să fii atent la data în care achiziționezi acțiunile. De obicei, după ce o companie declară plata dividendelor, aceasta stabilește o dată de înregistrare până când investitorii trebuie să se înscrie în registrele companiei ca acționari astfel încât să poată avea drept la dividende. Aici apare un concept-cheie: data ex-dividend. Aceasta este data până la care investitorii trebuie să dețină acțiunile pentru a avea drept la dividende. Dacă vei cumpăra acțiuni data ex-dividend sau mai târziu, nu vei primi dividende atunci când vor fi distribuite.
Când se pot scoate dividendele
Repartizarea dividendelor se poate face anual, după aprobarea situaţiilor financiare anuale aferente exerciţiului financiar încheiat, sau trimestrial, în timpul anului, după aprobarea situaţiilor financiare interimare.
Dacă ești antreprenor și alegi cea de-a doua opțiune, atunci este necesar să estimezi cât mai realist profitul obținut de businessul tău la finalul anului, și asta pentru a nu fi pus în situația de a restitui businessului banii încasați din dividende.
👉 Un factor care poate să influențeze profitul afacerii tale este fluxul de numerar. Află ce este fluxul de numerar și cum îl întocmești.
De exemplu, în special atunci când ești la început de drum și ai încasări fluctuante, este posibil ca în anumite trimestre să înregistrezi pierdere, chiar dacă tu ai estimat un venit mai mare și ai distribuit dividende. Într-o astfel de situație, după întocmirea situațiilor finale anuale, constați că firma este, de fapt, pe pierdere, și nicidecum pe profit și chiar dacă tu ai făcut o estimare pentru dividende, va trebui să aduci înapoi în firmă banii primiți cu titlu de dividende trimestriale.
👉 Descoperă cum să faci proiecții financiare cât mai realiste pentru a evita situațiile neplăcute din distribuirea dividendelor.
Prescrierea dividendelor
Conform Legii 31/1990, dreptul de a solicita plata dividendelor este prescriptibil în termenul general de prescripție de 3 ani. Termenul de prescripție al dreptului de a solicita plata dividendelor începe să curgă de la data exigibilității acestora, adică de la data stabilită pentru efectuarea plății.
Cum se impozitează dividendele
Începând cu dividendele distribuite de la 1 ianuarie 2023, impozitul pe dividende s-a majorat de la 5% la 8% și se menține la fel și în 2024.
Pe lângă acest impozit pe dividende, mai există obligația plății CASS-ului (în cazul în care se depășesc plafoanele legale). De această dată, spre deosebire de plata impozitului pe dividende care este responsabilitatea societății care le distribuie, plata CASS-ului este obligația persoanei care încasează dividendele. Calculul CASS la dividende se face în funcție de încadrarea în plafoanele de 6, 12 și 24 de salarii minime.
Pentru a afla cât impozit plătești pentru dividende, poți să folosești un calculator impozit pentru dividende, însă noi ți-am pregătit și un studiu de caz fictiv care ilustrează concret modul de calcul al impozitului pe dividende și al CASS:
- Să presupunem că dividendele aferente anului 2023 pe care le încasezi ca unic acționar al afacerii tale sunt în valoare brută de 25.000 de lei.
- În acest caz, conform unul calcul de dividende SRL, societatea ta trebuie să plătească un impozit pe dividende de 8% din această valoare, adică 2.000 de lei. După plata impozitului pe dividende pentru persoane juridice, valoarea netă a dividendelor pe care tu, ca unic acționar o încasezi în cont, rămâne de 23.000 lei.
- Totuși, să nu uităm că pe lângă plata impozitului pe dividende pentru persoane juridice, mai există și plata CASS-ului, pentru persoane fizice. Am stabilit că venitul tău din dividende este de 23.000 lei. Pentru că depășește 6 salarii minime, dar nu este mai mare decât suma a 12 salarii minime, datorezi CASS 10% din totalul a 6 salarii minime brute. În prezent, salariul minim brut este de 3.300 de lei, astfel că, trebuie să plătești 1.980 lei aferenți CASS.
- Așadar, în final, tu vei rămâne cu un profit net de aproximativ 21.000 de lei, după plata impozitului pe dividende și după plata CASS-ului.
Declarație impozit dividende
Plata dividendelor nu se rezumă doar la transferul de bani din contul societății în contul tău bancar, iar ca totul să fie conform legislației în vigoare este nevoie să ții cont de câteva aspecte importante:
- Impozitul pe dividende se declară în formularul 100 „Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul de stat”.
- Impozitul pe dividende se plătește pe data de 25 a lunii următoare, dacă se face și plata acestor beneficii. Dacă te întrebi în ce cont se plătește impozitul pe dividende, ei bine, află că există un cont impozit dividende, denumit și „cont unic” deschis la Trezorerie și publicat pe site-ul ANAF.
Încasare dividende vs. reinvestirea lor: ce să alegi pentru dezvoltarea businessului tău
Plata dividendelor nu numai că reprezintă o răsplată pentru tine, ca antreprenor, pentru munca pe care ai depus-o pentru dezvoltarea businessului, ci are și alte avantaje care ar putea să contribuie și mai mult la succesul afacerii tale.
De exemplu, în cazul în care nu ești acționar unic, distribuirea de dividende reprezintă o modalitate de a-i răsplăti pe ceilalți acționari pentru investițiile lor și de a le oferi un randament financiar imediat. Astfel, încrederea acestora în compania ta va crește și își vor da în continuare tot interesul pentru dezvoltare. De asemenea, distribuirea de dividende ar putea contribui și la atragerea de investitori. În general, companiile care plătesc dividende constante pot deveni atractive pentru investitori, în special pentru cei care caută venituri periodice.
Cu toate acestea, distribuirea de dividende vine și cu un dezavantaj, important în special atunci când ești la început de drum: limitarea resurselor. Practic, atunci când distribui dividende, transferi bani din conturile firmei în contul tău și ale celorlalți acționari, dacă există. Asta înseamnă că nivelul de capital propriu al firmei scade, iar acest lucru poate îngreuna efectuarea unor investiții care să susțină creșterea businessului tău.
De aceea, atunci când administrezi un business la început de drum, este important să pui în balanță opțiunea de a distribui dividende sau cea de a le reinvesti în afacere.
Reinvestirea profitului în afacere îți oferă resurse suplimentare pentru extindere, inovare și dezvoltare și îți oferă mai multă flexibilitate în gestionarea schimbărilor de piață, fără a fi nevoie să apelezi la un împrumut. În același timp, ceilalți acționari se pot arăta nemulțumiți de faptul că profitul nu se repartizează, deoarece acesta constituie o răsplată concretă pentru implicarea lor.
În funcție de profitul obținut, ai și posibilitatea de a alege ambele opțiuni. Astfel, poți opta pentru a distribui o parte din profit sub formă de dividende și de a reinvesti cealaltă parte pentru dezvoltarea businessului.
Cum să-ți permiți să distribui mai multe dividende
O soluție care te-ar putea ajuta să distribui mai multe dividende, dar și să investești în creșterea businessului tău este creșterea profitului. Așadar, dacă îți dorești să poți distribui mai multe dividende, ar trebui să cauți metode prin care să crești profitul. Iată câteva care să-ți fie de folos:
1. Investește în dezvoltarea ta, ca antreprenor
Investiția în dezvoltarea ta personală și profesională, ca antreprenor, este crucială pentru succesul pe termen lung al afacerii tale. Iată câteva modalități în care poți face asta:
- Participă la cursuri, seminarii și workshop-uri relevante pentru domeniul tău de activitate și pentru dezvoltarea abilităților antreprenoriale.
- Explorează programe de formare online, resurse educaționale și cărți care să îți extindă cunoștințele și să te țină la curent cu tendințele din business.
- 👉 Descoperă cursuri ghidate pentru antreprenori care să te ajute să depășești provocările pe care le întâmpini atunci când ești la început de drum.
- Învață tehnici avansate de vânzare și negociere pentru a obține servicii avantajoase, benefice pentru businessul tău.
2. Extinde portofoliul de produse și servicii
Cu ajutorul informațiilor dobândite, poți avea curajul de a extinde gama de produse și servicii, astfel încât să ocupi o cotă mai mare de piață și să atragi mai mulți clienți.
Primul lucru pe care îl poți face este de a realiza cercetări de piață pentru a înțelege mai bine nevoile și preferințele clienților. Care sunt tendințele actuale și cerințele nesatisfăcute pe piață? Apoi, analizează produsele și serviciile oferite de competitori pentru a identifica lacunele sau oportunitățile pe care le poți exploata. Ulterior, gândește-te la noi moduri de a extinde gama actuală. Poți dezvolta produse/servicii complementare sau inovații care să răspundă nevoilor emergente ale pieței.
👉 Clarifică-ți modelul de business și descoperă idei de afaceri cu potențial de creștere cu ajutorul cursului oferit de Startarium.
3. Investește în marketing
În strânsă legătură cu extinderea portofoliului sunt și investițiile în marketing. Motivul este unul simplu: chiar dacă ai reușit să dezvolți un produs/serviciu inovator și de calitate, dacă nu știe nimeni de el, nu are cum să-ți aducă profit. De aceea, planifică o lansare strategică a produselor sau serviciilor noi, folosind canale de marketing adecvate pentru a-ți informa și atrage clienții către noile oferte.
Totuși, investițiile în marketing sunt necesare și atunci când ești la început de drum și ai deja un portofoliu de produse și servicii prestabilit. Fii activ pe rețelele de socializare, dezvoltă-ți un site web eficient și folosește-te de reclame plătite pentru a ajunge la publicul-țintă dorit.
Distribuirea dividendelor îți poate aduce beneficii și ție, ca antreprenor, dar și businessului tău deși, la prima vedere, acest lucru presupune doar diminuarea profitului obținut. Totuși, nu uita să ții cont și de reinvestirea profitului pentru a-ți putea dezvolta businessul pe termen lung.
Sursă foto: Shutterstock, Shutterstock