Cum să-ți construiești fluxul de numerar

Fluxul de numerar face parte din planificarea financiară, fiind unul dintre elementele de bază pentru o afacere de succes. Află din curs care sunt aspectele importante în realizarea unui flux de numerar (cashflow).

De ce e important fluxul de numerar

Fluxul e ceva esențial, el face parte din planificarea financiară, fiind mai mult sau mai puțin obligatoriu pentru o afacere de succes. Pentru că, dacă nu ai o imagine de ansamblu asupra fluxului tău de numerar, vei pierde.

Fluxul de numerar prezintă, pe o perioadă de timp, toate ciclicitățile afacerii tale, adică punctele de creștere și de scădere, atunci când numerarul intră în afacere și atunci când iese.

Cum se calculează fluxul de numerar

Per total, la sfârșitul anului, fluxul de numerar este calculat pentru întregul an în felul următor: numerarul de la sfârșitul anului minus numerarul de la începutul anului reprezintă întregul dumneavoastră flux de numerar.

Există, bineînțeles, niște detalii între timp și puteți calcula toate acestea într-o manieră mai cuprinzătoare. Oricum, dacă fluxul de numerar de la sfârșitul anului este pe plus, înseamnă că ați avut succes. Dacă este pe minus, înseamnă că trebuie să vedeți care au fost motivele pentru acest lucru.

Cum vă veți construi fluxul de numerar

În primul rând și regula numărul unu: faceți acest lucru lunar. Trebuie să aveți o imagine de ansamblu lunară asupra fluxului de numerar care intră și iese din firmă.

Controlul fluxului de numerar ar trebui să se facă zilnic. În special la început, lucrurile pot foarte ușor să meargă prost, așadar trebuie să aveți o imagine de ansamblu foarte bună asupra evoluției numerarului dumneavoastră.

Asta înseamnă să vedeți zilnic:

  • de unde vine numerarul meu,
  • când intră în afacere,
  • cum îl folosesc,
  • către ce se îndreaptă,
  • când trebuie să-mi plătesc facturile,
  • când obțin banii ca să plătesc aceste facturi?

Pentru a putea să vă stabiliți fluxul de numerar, trebuie să puteți stabili care vă sunt costurile lunare. Asta înseamnă:

  • chirie,
  • utilități,
  • salarii,
  • orice înseamnă costuri pentru afacerea dumneavoastră și trebuie să stabiliți în ce etapă din fiecare lună apar aceste costuri.

Astfel stabiliți dacă sunteți pe plus sau pe minus, dacă aveți suficient numerar pentru a plăti facturile într-o anumită etapă. Dacă ciclicitatea arată că într-o anumită etapă nu aveți bani, atunci trebuie să acoperiți acest decalaj.

Cum se poate rezolva un decalaj?

O modalitate de a închidere a decalajului este să mergeți la bancă și să solicitați o facilitate de capital de lucru, pe care băncile înclină, în general, să o acorde.

Oricum, în această situație trebuie să aveți un caz puternic, trebuie să vă dovediți influxurile de numerar, pentru că altfel banca vă va refuza cererea.

Așadar, dacă luați veniturile în numerar din fiecare lună și scădeți din ele toate costurile, toată dobânda pe care trebuie să o plătiți, toate rambursările pe care trebuie să le efectuați, veți trage linie și veți obține fluxul de numerar liber din fiecare lună. Acumulați acest flux de numerar în timp și, atâta vreme cât fluxul acumulat este întotdeauna pozitiv, nu vă veți confrunta cu probleme.

Ce puteți face dacă aveți un flux de numerar negativ?

Acest lucru se poate întâmpla într-o afacere ciclică, însă trebuie să fiți capabil să îl acoperiți într-o anumită perioadă de timp. Ceea ce înseamnă că la sfârșitul anului trebuie să fiți pe plus. Toate acestea reprezintă o cerință a băncii, poate nu în primul dumneavoastră an de activitate, însă în următorii ani trebuie ca facilitatea de capital de lucru să nu fie trasă în totalitate, ci să mai existe capacitate acolo.

Atunci când vă monitorizați fluxul de numerar pe o anumită perioadă de timp, puteți vedea dacă numerarul iese în mod normal din firmă sau irosiți numerar. Când irosiți numerarul, trebuie să luați măsuri imediate.

  • Măsurile imediate înseamnă că trebuie să vă verificați structura de costuri și trebuie să stabiliți unde puteți tăia costurile. Poate la salarii, poate la costurile de chirie, ceea ce înseamnă că poate vă mutați în altă parte.
  • Vedeți oriunde pot fi scăzute costurile, întrucât sfatul numărul unu în această situație este: tăiați costurile cât mai repede posibil. Dacă așteptați prea mult, atunci veți eșua și nu veți putea recupera într-o etapă ulterioară.

Concluzia generală de aici este: monitorizați-vă mișcările de numerar, monitorizați-vă veniturile, verificați numerarul care iese din firmă, monitorizați-l pe o perioadă de timp, ținând cont de previzionarea ciclicității afacerii dumneavoastră și nu așteptați atunci când lucrurile se înrăutățesc. Cu cât așteptați mai mult, cu atât mai mari vor fi problemele în care vă veți afla. Cu siguranță nu vă doriți acest lucru.

Pentru a construi un flux de numerar, puteți folosi un fișier în excel, există o mulțime de modele pe Internet. Folosiți-l, detaliați-l, întrucât cu cât este mai detaliat, cu atât mai bună va fi imaginea de ansamblu pe care o veți avea.

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail