Cum arată antreprenoriatul feminin în agrifood, în 2024?

România este singura țară din regiune unde femeile creează startupuri în agricultură mai des decât bărbații. În acest context, o masă rotundă organizată de Impact Hub Bucharest a adus în discuție povești de succes din domeniu, provocările cu care se confruntă antreprenoarele din agrifood și oportunitățile care le pot ajuta să-și ducă businessul sau ideea la nivelul următor.

Femeile joacă un rol crucial, deși adesea neglijat, în agricultură. Un raport al EIT Food arată că ele sunt motorul conservării, dezvoltării și creșterii economice în comunitățile rurale din Uniunea Europeană, atât din punct de vedere cultural, cât și economic. Mai mult, potrivit Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO), reducerea diferențelor de gen în productivitatea fermelor și a decalajului salarial în agricultură ar crește PIB-ul global cu 1%, ceea ce înseamnă aproximativ o mie de miliarde de dolari. Cu toate acestea, contribuția lor este marginalizată. De ce se întâmplă asta și ce putem face ca să îndreptăm situația?

Aceasta este una dintre întrebările pe care le-au dezbătut participantele la masa rotundă „Promovarea antreprenoriatului feminin în sectorul agrifood”, organizată pe 19 iunie, de Impact Hub Bucharest. Peste 20 de participante interesate de domeniul agroalimentar s-au reunit pentru a afla mai multe despre bunele practici din domeniu și oportunitățile care le pot ajuta să-și ducă businessul sau ideea la nivelul următor.

Provocările unui sector unde cele mai puține femei își doresc să lucreze

Małgorzata Druciarek, Gender & Diversity Senior Manager la EIT Food, a fost keynote speaker și a povestit mai multe despre misiunile EIT Food, dar și despre principalele concluzii ale raportului How to empower women innovators in agrifood? Guidelines for programme design, referitor la susținerea antreprenoarelor din sectorul agrifood. Alina Donici, Cofondatoare și Managing Partner Artesana, a vorbit despre provocările și oportunitățile de care a avut parte în călătoria ei antreprenorială, iar Oana Craioveanu, Cofondator Impact Hub Bucharest, a moderat discuția despre femeile antreprenor și nevoile lor de afaceri. 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail