Cum ți se schimbă viața când devii antreprenor

Decizia de a deschide propria afacere vine cu foarte multe schimbări în viața proaspătului antreprenor: programul de lucru devine altul, responsabilitățile se înmulțesc, prioritățile se reorganizează. De multe ori, echilibrul viață personală - muncă este destabilizat, ceea ce poate să afecetze și planurile de business. Despre această experiență, întrebările importante pe care e indicat să le explorezi și tu și lecțiile primilor ani de antreprenoriat povestește în articolul următor Vlad Craioveanu, co-fondator Impact Hub Bucharest.

Îmi aduc aminte că, undeva la începuturile aventurii mele în antreprenoriat, povesteam cu una din colegele mele, care își dorea să stabilim mai concret ce are de făcut, să "contractăm" timpul alocat și responsabilitățile ei. Pe a­tunci, noțiunea de "contractare" mi s-a părut amuzantă, pentru că eu veneam dintr-o zonă de... heirup. Funcționam foarte puternic pe principiul "ce avem de făcut facem" și energia și timpul meu erau 150% dedicate Impact Hub-ului pe care tocmai îl porneam în București. Ani de zile mi-a rămas conversația noastră în minte pentru că atunci m-a făcut să realizez că foarte mult din ceea ce noi construim în viață vine sub forma unui contract. Și, ca orice contract, ar trebui să aibă responsabilități, dar și beneficii. Mai mult, trebuie să existe un echilibru între cele două, pentru că altfel riscăm să abuzăm sau să fim abuzați.

Este mai greu să dau timpul înapoi, dar am început să fac lucrurile ușor diferit când vine vorba despre a discuta despre viitor sau noi proiecte cu cei mai importanți investitori: familia. Sunt câteva întrebări pe le explorăm împreună de fiecare dată când este cazul și ele funcționează ca un fel de "contract" între noi.

1. Care este realitatea noastră financiară? Dincolo de intenții și idei frumoase, cât de pregătiți suntem să susținem proiecte noi sau să continuăm să investim în cele curente fără a ne periclita nivelul de trai pe care ni-l dorim?

2. Care este planul? Cu toții credem că ideea noastră de afacere este cea mai bună și că va avea succes garantat, însă cât de responsabili, conștienți și deciși suntem că o vom transforma într-o sursă de venit stabilă? Cât timp va dura până ajungem acolo?

3. Ce se întâmplă dacă pățesc ceva? Credem de multe ori că suntem invincibili și suntem animați de crezul "nouă nu ni se va întâmpla". Cel mai probabil așa și este, dar merită să vă gândiți la posibilitatea asta. Responsabilitatea nu se termină cu rezultatul financiar anual, ea se termină doar atunci când se încheie acest capitol din viață.

Citește în întregime materialul dedicat Startarium în revista Biz.

Startarium

4. Când spunem stop? Trebuie să fim conștienți de limitele resurselor noastre și că la un moment dat se vor termina. Este util să agreăm de la început un punct evaluare care să ne ajute să luăm decizia dificilă, pentru că ce este dincolo de acel punct este foarte dureros pentru toată lumea.

5. Ce facem dacă lucrurile merg bine? După ce ne luăm o nouă mașină, cadouri și vacanța de mult visată, ar trebui să ne gândim că banii pe care îi câștigăm trebuie să îi investim. Dincolo de investiția în afacere, ar trebui să investim ceva și în siguranța noastră. Gândiți-vă la punctul 3.

6. Noi, când ne mai vedem? Poate că la un moment dat o să lăsați afacerea pe mâna altora și voi o să vă plimbați prin lume, însă drumul până acolo este lung și foarte greu. Orarul de la 9 la 18 nu se mai aplică și pro­babil că nici conceptul de "eu nu lucrez în weekend". Așa că trebuie să ne gândim și la faptul că nu vrem ca cei apropiați nouă să ne uite, așa că hai să facem un plan, chiar împreună cu ei.

7. Când ne vedem? (partea a doua) Credeați că numai cei de lângă noi sunt importanți? Greșit, fără "eu", lucrurile nu au cum să meargă. Așa că, nu uitați de voi și nu uitați să respirați, să vă bucurați de viață și de pasiunile voastre. Și, dacă nu aveți pasiuni sau hobby­uri, creați-vă!

Lista ar putea continua cu siguranță, însă aceste puncte au fost, pentru mine, cele mai importante învățăminte în perioada asta. Când am început drumul antreprenorial nu m-am gândit prea mult la genul asta de lucruri, dar mi‑ar fi plăcut să fiu provocat de alții. Așa că, iată, asta este provocarea mea către voi: luați-vă timp și gândiți-vă și la voi pentru că sunteți cel mai important ingredient din rețeta succesului vostru și, cum vă așezați luntrea în apele învolburate ale antreprenoriatului, așa va fi și drumul.

Opinie publicată în revista Biz nr. 316. Autor: Vlad Craioveanu, mentor și membru in Advisory Board pentru antreprenorii din programul de incubare Startarium.Inc.

Newsletter

Newsletter-ul Startarium

Bilunar, în newsletterul Startarium găsești oportunități curatoriate și materiale utile antreprenorilor.

Abonează-mă