Ce este și cum se manifestă burnoutul antreprenorial

Burnoutul este o stare de epuizare cauzată de stres prelungit sau repetat și de responsabilități copleșitoare. Deși poate apărea și în relațiile romantice sau în cazul părinților, e cel mai adesea cauzat de stresul de la locul de muncă, iar antreprenorii sunt frecvent victimele lui. Mai multe despre cauzele acestui sindrom al epuizării profesionale am aflat de la psihologul Corina Chirileasa.

Burnoutul este o stare de epuizare emoțională, mintală și fizică, cauzată de stres prelungit/repetat și de responsabilități copleșitoare. Și vine la pachet cu un cost ridicat, la nivel individual (pierderi de memorie, oboseală, sindromul impostorului, iritabilitate, probleme cu somnul și de sănătate) și organizațional (satisfacție, creativitate și performanță scăzute). 

Orice loc de muncă poate genera burnout, iar epuizarea emoțională poate afecta pe oricine. În general, incidența este mai mare în cazul profesiilor cu un nivel de stres mai ridicat, care nu mai poate fi gestionat cu succes. De aceea, antreprenoriatul este unul dintre domeniile cu un nivel de burnout mai ridicat

În 2021, România era pe locul 2 în Europa la incidența epuizării profesionale (cu 67% din populație), după Polonia (70%), conform Statista. Anul trecut, studiul „Mind Your Business” a radiografiat starea mintală a antreprenorilor din România și a descoperit că 9 din 10 (89%) sunt stresați continuu. Iar un sondaj recent notează că doar o treime dintre români (35%) sunt fericiți la locul de muncă, iar 66% dintre ei au colegi afectați de burnout. Vestea bună este că angajații – mai ales cei de 18-24 de ani (68%) și 35-44 de ani (65%) – devin tot mai proactivi, când vine vorba de combaterea stresului la job, care nu mai e privit ca ceva normal la locul de muncă.

👉 Recent, un proiect de lege care ar fi permis angajaților români să-și ia concediu medical pentru burnout a fost respins de Senat. 

Ai o afacere de 2-5 ani?

Hai cu ea la Românii sunt antreprenori 2025!

Premii în valoare totală de 50.000 €

De ce sunt predispuși antreprenorii la burnout

Mai multe pe acest subiect am aflat de la Corina Chirileasa (psiholog clinician, psihoterapeut în formare, coach & trainer), care este specializată în burnout și a suferit ea însăși de asta. Aceasta spune că fondatorii de afaceri sunt mai des afectați de acest tip de epuizare din mai multe motive. Cel mai important este nivelul de stres.

Fie că ai un startup abia apărut sau o afacere care există deja de câțiva ani, a conduce un business este stresant. Indiferent cât de organizat ești, duci pe umeri multe responsabilități legate de afacere, angajați, investitori, produse/servicii, inovație, buget, promovare, vânzări, scalare etc. A fi antreprenor înseamnă a jongla cu mai multe responsabilități și a lucra adesea singur. „Fondatorii sunt motorul afacerii lor. Ei investesc tot – timp, energie, bani, suflet. Lucrează mult, pe multe fronturi, mai ales în etapele de început ale afacerii, sting focuri în afacere zi de zi, sunt în priză mai tot timpul, fac activități foarte diverse, poartă multe pălării profesionale, au responsabilități multiple (și financiare, și morale), iau decizii în diferite domenii”, spune Corina. 

👉 Un studiu din 2016 notează că fondatorii de IMM-uri își investesc tot timpul în afacerea lor, au responsabilități mari și suferă de singurătate ocupațională – trio  care duce la burnout.

Creierul și corpul nostru nu sunt proiectate pentru a face față acestui stres cronic. Toate deadline-urile, problemele și deciziile te pot copleși. Oricine are propria limită, chiar și fondatorii de afaceri care se consideră și sunt considerați invincibili. „Toate zilele, săptămânile, lunile și anii în care un antreprenor lucrează fără să limiteze sursele de stres, fără să dezvolte limite sănătoase față de muncă și afacere, cresc riscul să apară burnoutul”, adaugă aceasta.

La epuizarea cauzată de stres se adaugă și presiunea socială de a reuși și cea din mediul de business: „Sunt și exemplele de antreprenori de succes care apar în social media și mass-media, care creează așteptarea ca orele lungi de muncă și sacrificiile personale să fie ceva normal și acceptat, în căutarea succesului. Nu în ultimul rând, sunt și anumite caracteristici personale, tipare de gândire, comportament și emoționale care predispun antreprenorii la burnout”.

👉 Care este diferența dintre burnout și stres? Primul este o perioadă extinsă de stres, pe care nu simți că îl poți ameliora. Stresul de scurtă durată sau legat de ceva specific nu este neapărat dăunător. 

Cum arată burnoutul antreprenorial

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) definește burnoutul drept un „fenomen ocupațional”, rezultat din stresul cronic la locul de muncă, care nu a fost gestionat cu succes. Corina spune că termenul i se pare îndepărtat de realitatea în care alături de burnout apar adesea depresia și anxietatea, un sistem imunitar slăbit și atunci tot felul de afecțiuni fizice.

OMS caracterizează acest fenomen prin trei dimensiuni: epuizarea, cinismul și ineficiența. Burnoutul afectează direct performanța, relațiile, sănătatea și dezvoltarea profesională. Dar „ca să putem spune că cineva suferă de burnout nu este nevoie să aibă toate aceste dimensiuni active, este de ajuns să apară epuizarea”, spune Corina.

Simptome de burnout, în cazul fondatorilor de afaceri:

  1. Pasiunea și motivația dispar, fiind înlocuite de frustrare și detașare. Deși ai muncit din greu pentru a-ți construi afacerea, îi vine să renunți la tot, sarcinile de zi cu zi devin enervante și te frustrează. Nu mai ești entuziasmat, ești deconectat și detașat de business, nimic nu te mai bucură, totul e rutină și nu-ți mai pasă atât de mult de afacere și de lucruri care înainte erau importante.
  2. Productivitatea scade. Muncești mai puțin și nu mai ești la fel de eficient, amâni constant task-uri, nu vrei să mai auzi de e-mail-uri, telefoane și ședințe și simți că trebuie să faci și mai multe și că nu iei cele mai bune decizii.
  3. Începi să uiți lucruri. Întâi îți uiți telefonul sau portofelul acasă, apoi uiți să trimiți o factură, uiți de întâlniri sau să faci o prezentare vitală.
  4. Resimți o oboseală cronică. Tragi de tine, te simți complet epuizat, chiar și după ce dormi bine sau după câteva zile libere. Mintea ta are multe tab-uri deschise mereu, iar zilele libere și vacanțele – atunci când există – nu te mai reîncarcă, pentru că mintea ta este mereu legată de business. De multe ori, revenirea la muncă după aceste perioade de deconectare este privită ca o corvoadă sau energia îți scade foarte repede după întoarcerea la treabă.
  5. Ai simptome fizice: dureri de cap, de stomac, te îmbolnăvești mai des, nu mai dormi bine. 
  6. Te izolezi. Suferi de iritabilitate, ai dificultăți de concentrare, te frustrezi și enervezi ușor, ai conflicte mai dese, ți se schimbă ușor dispoziția, ești deconectat de colegi, parteneri, clienți și chiar de prieteni.

Stigmatul legat de epuizarea profesională

Stigmatul legat de a recunoaște că ești/ai fost în burnout, ca fondator de business, nu există doar în România. Acest fenomen este mult mai răspândit decât o arată puținele rapoarte care există. Din practica ei curentă, Corina spune că peste trei sferturi dintre persoanele care lucrează suferă de burnout, iar cifrele oficiale indică un procent de 50%.

Oamenii nu vorbesc despre asta de teamă că vor fi judecați, că vor fi considerați slabi. Mulți își pun sieși această etichetă, pentru că asta au învățat din jur, explică psihologul. Și un antreprenor vrea să proiecteze o imagine puternică. 

„E foarte greu să admiți că suferi de burnout, la fel cum e greu să admiți că te vizitează depresia (despre anxietate am observat că oamenilor le este mai ușor să vorbească), pentru că nu avem atât de multe exemple de oameni care să o fi făcut. Stresul ridicat, munca până la epuizare sunt normalizate în societate, iar faptul că acestea ne îmbolnăvesc este ținut sub tăcere. Cultura hustle glorifică sacrificiul și suferința ca preț al succesului. Parte din recuperarea reală din burnout este și să poți să admiți că ai suferit de asta și să poți vorbi, la un moment dat, deschis despre asta”, spune în încheiere Corina Chirileasa.

Pentru a afla cum să eviți sau să tratezi burnoutul, ca antreprenor, stai cu ochii pe noi: pregătim un articol despre cum să-ți administrezi stresul și ce spun despre asta antreprenorii care au trecut prin burnout.


Surse foto: dreamstime.com, dreamstime.com

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail