Primii pași în business, alături de un mentor - un dans al oportunității

”Experiența ei mi-a redat faptul că nu trebuie să privesc doar înainte ci și în stânga și în dreapta, să-mi dau seama de oportunități”, spune Alex, unul dintre beneficiarii secțiunii de mentorat, pregatită special pentru startarieni. Ce rol a avut mentorul în dezvoltarea afacerii lui descoperă în articolul de mai jos.

Despre mentorat în general

Cu toții știm că începuturile nu sunt chiar ușoare, iar ca antreprenor te confrunți cu o mulțime de provocări în încercarea de a construi un startup. Unele sunt des întâlnite, însă altele sunt situații unice, specifice business-ului tău. O persoană care are un parcurs îndelungat în domeniul antreprenorial sau care deține o experiență vastă într-o companie, poate reprezenta un sprijin enorm în tot acest proces de dezvoltare. Îți poți găsi răspunsurile mai ușor, poți lua decizii strategice corecte și poți dezvolta obiective sustenabile pentru afacerea ta, sub supravegherea unui mentor.

O relație de mentorat este benefică pentru ambele părți. Mentee-ul primește feedback personalizat, informații valoroase și sfaturi practice de la oameni de afaceri cu experiență, și, cel mai important, o perspectivă realistă asupra planului de acțiune. Mentorul, în schimb, își lărgește perspectivele asupra domeniilor de activitate și are posibilitatea de a-și extrage porția de inspirație din inovația și creativitatea startup-urilor cu care lucrează.

Mentorat și Antreprenoriat - ca misiune de viață

Înainte de a dezvălui povestea celor doi, profit de ocazie să vi-i prezint. Astfel, în colțul din dreapta, în calitate de mentor, faceți cunoștință cu Elena Badea.

Pentru mine, mentoratul este parte din misiunea mea de viață.

Timp de 15 ani a fost Director de Business Development și apoi Director de Marketing al unei companii internaționale de top ce activează în România. Are o vastă experiență în business development, account management, marketing corporativ, operațional și marketing digital. A coordonat 38 de cercetări privind mediul de business și antreprenorial din România și s-a implicat în programe de formare și coaching pentru manageri și oameni de afaceri, dar și în proiecte de responsabilitate socială și educație. Publică frecvent articole în presa centrală din România și este invitată ca vorbitor la numeroase conferințe naționale pe teme actuale de marketing și business development. În prezent este Managing Partner la Valoria Business Solutions, o companie de training, consultanță și coaching, ce are misiunea de a transforma în valoare potențialul echipelor și organizațiilor.

În colțul din stângă, în rolul de mentee și învățacel, stă hotărât, Alexandru Mirea.

Am pătruns pe drumul antreprenoriatului deoarece consider că e singurul mod prin care am libertatea de a-mi depăși limitele și de a evolua continuu.

Alex are 20 de ani, este anul II în cadrul Universității Politehnice din București - Facultatea de Antreprenoriat, Ingineria și Managementul Afacerilor. Până la vârsta de 18 ani a fost implicat activ în diferite organizații și proiecte de voluntariat. A câștigat primii lui bani în perioada liceului, din comerțul cu huse de telefon pe care le cumpăra din Asia și prin organizare de evenimente. Când povestește despre primul lui loc de muncă - Asistent Relații Publice în cadrul companiei Uber, Alex spune că: ”am căpătat o experiență benefică, dar nu era ceea ce îmi doream să fac pe mai departe.” Zis și făcut! Un an mai târziu, a pus bazele companiei care în prezent îi ocupă tot timpul și pentru care, declară el, are o mulțime de idei de implementat și dezvoltat. A ales antreprenoriatul deoarece consideră că este singurul mod prin care poate avea libertatea de a-și depăși limitele și de a evolua continuu.

De la dorință la o colaborare de succes, dezvoltată în Startarium

Ce reprezintă pentru voi mentoratul?

Știu cât de mult contează ca antreprenor să ai cu cine să discuți despre provocările pe care le ai în business, despre îndoielile care te frămîntă și să primești un punct de vedere independent.

Elena: Pentru mine mentoratul este parte din misiunea mea de viață. În prezent am șase mentees cu care mă văd în medie o data la două săptămâni. Este minunat! Vreau să fac această activitate cât mai mult timp posibil, deoarece știu cât de mult contează ca antreprenor să ai cu cine să discuți despre provocările pe care le ai în business, despre îndoielile care te frămîntă și să primești un punct de vedere independent. În același timp, este vorba despre încrederea pe care o primesc din partea celui care este mentee. Această încredere este un privilegiu. Ea vine la pachet cu responsabilitatea mea ca mentor de a fi 100% autentic, profesionist și implicat. Sunt conștientă de toate aceste aspecte și onorez termenii acestui contract nescris în fiecare interacțiune cu cei care îmi sunt mentees.

În urma experienței, pot spune că am dobândit o strategie organizată și bazată pe niște piloni foarte rezistenți, care mă ajută să mă ghidez.

Alex: În primul rând eu cred că mentorul te ajuta pe tine să te dezvolți, iar dezvoltarea ta conduce implicit spre dezvoltarea afacerii. În esență despre asta este și antreprenoriatul, este o activitate care îți oferă libertatea de a-ți depasi limitele și presupune părăsirea zonei de comfort. Astfel, simțeam că trebuia să construiesc următorul nivel al business-ului, însă ceva mă ținea pe loc. Întâmplarea face ca în aceeași perioadă să descopăr Startarium și oportunitatea de a întâlni un mentor care să îmi expună provocările pe care trebuie să le confrunt. N-am stat prea mult pe gânduri și am aplicat. În urma experienței, pot spune că am dobândit o strategie organizată și bazată pe niște piloni foarte rezistenți, care mă ajută să mă ghidez. De asemenea, am mai învățat să nu judec oamenii și să încetez să mai fiu invidualist.

Din momentul asignării și până la încheierea programului, cum a decurs colaborarea dintre voi doi?

Elena: Mi s-a părut foarte ok procesul de alocare deoarece are la bază opțiunile exprimate de mentee, dar și matchingul la care vă gândiți voi din perspectiva a ceea ce știți despre nevoile de business ale antreprenorilor și aria de expertiză a mentorilor din Startarium. Până acum, pentru mine, experiența cu cei doi mentee din Startarium este una foarte bună. Deci, procesul pe care îl aplicați funcționează foarte bine!

La a doua întâlnire validăm obiectivele generale pentru perioada de mentorat și responsabilitățile fiecăruia.

Ca mentor eu procedez în felul următor: prima întâlnire este una de calibrare. La a doua întâlnire validăm obiectivele generale pentru perioada de mentorat și responsabilitățile fiecăruia (mentor, mentee). Apoi avem două întâlniri pe lună în care discutăm despre acțiuni concrete, ce a mers bine, ce nu a funcționat, care sunt lucrurile care este bine să fie făcute diferit de acum înainte, etc. Referitor la canale de comunicare, eu prefer să am interacțiuni față în față. Există anumite elemente de psihologie care mă fac să merg în principal pe acest tip de comunicare.

Angajamentul meu ca mentor este să fac procesul relevant pentru mentee, să îi creez contextul pentru ca acesta să poată evolua în mod natural și firesc, pornind de la lucrurile pe care le are ca puncte forte.

Responsabilități sunt de ambele părți. Astfel, angajamentul meu ca mentor este să fac procesul relevant pentru mentee, să îi creez contextul pentru ca acesta să poată evolua în mod natural și firesc, pornind de la lucrurile pe care le are ca puncte forte. Responsabilitatea mentee-ului este aceea de a rămîne deschis și de a lua cele discutate ca pe acțiuni ce au ca scop explorarea unor strategii de succes la care nu are acces prin ceea ce poate face singur.

Am pozitionat pe listă 2-3 mentori pe care îi urmăream dinainte și știam că au o experiență privind domeniul meu de activitate.

Alex: În ceea ce privește stadiul business-ului meu, eram foarte la început. Aveam societatea înființată de aproximativ 6 luni, aveam un minim de identitate online, proiectată printr-o schemă a site-ului de prezentare, o baza de clienți minimalistă, un profit cât să-mi achit taxele și cam atât.

Primul și cel mai imporant pas ca să beneficiez de un mentor a fost să îmi ”construiesc” o locuință în Orașul Antreprenorilor. Apoi, am ”amenajat locuința” printr-o descriere a ideii de afacere în Laborator și prin sublinierea soluțiilor noi în Business Canvas. Ultimul pas a constat în completarea formularului de aplicare, unde am putut să menționez câteva preferințe pentru mentori. Instinctul te face să te duci spre ceva cunoscut, prin urmare am pozitionat pe listă 2-3 mentori pe care îi urmăream dinainte și știam că au o experiență privind domeniul meu de activitate. În tot timpul în care cererea mea a fost analizată, am stat cu emoții în așteptarea rezultatului. Nu era niciunul dintre cei propuși de mine și nu știam dacă să mă bucur sau nu.

La fiecare întâlnire ‘veneam cu temele făcute’, adică cu elemente directe ce mă opreau din a dezvolta afacerea și implicit pe mine.

Într-un final mi-am dat seama că norocul mi-a surâs și timp de 3 luni am avut o persoană specială. Colaborarea a avut chimie de la început. Când m-am întâlnit prima data cu Elena am avut emoții, dar pe parcurs mi-am dat seama că este exact suportul pe care mi-l doream. Am descoperit că avem în comun baza și anume Universitatea Politehnică din București. A fost o relație deschisă, în care Elena m-a învățat mult mai multe decât îmi imaginam. La fiecare întâlnire “veneam cu temele făcute”, adică cu elemente directe ce mă opreau din a dezvolta afacerea și implicit pe mine. Cel mai tare lucru a fost ca Elena a identificat ca barierele erau la mine, eram încordat, iar pozitivismul nu era elementul meu forte și cumva a reușit să mă facă să trec peste aceste provocări.

Experiența ei mi-a redat faptul că nu trebuie să privesc doar înainte ci și în stânga și în dreapta, să-mi dau seama de oportunități.

Elena m-a făcut să privesc din alt unghi și am reușit să văd avantajele business-ului pe care nu le realizam a fi importante. Experiența ei mi-a redat faptul că nu trebuie să privesc doar înainte ci și în stânga și în dreapta, să-mi dau seama de oportunități și de toate celelalte elemente importante pe care de unul singur nu le observam.

Am învățat să îmi aliniez focusul pe progresul zilnic și să mă bucur de fiecare pas pe care îl fac spre nivelul următor.

În urma experienței din cadrul programului de mentorat, am învățat să nu mă mai concentrez pe elementele nesemnificative și pe ceea ce nu am. Să merg mai departe cu resursele pe care le am la momentul oportun și să nu mai aștept. Am învățat să îmi aliniez focusul pe progresul zilnic și să mă bucur de fiecare pas pe care îl fac spre nivelul următor. Am mai învățat că dezvoltarea mea personală și profesională sunt doua elemente după care să mă ghidez. Mi-am dat seama că trebuie să profit de orice oportunitate care mi se ivește, să mă folosesc de toate atuurile business-ului și să fiu pozitiv. Ah, și încă ceva...am învățat ca online-ul este cel mai bun prieten, dar că nu mai este de ajuns doar să fii prezent în mediul acela, ci trebuie să fii puternic ancorat în online.

Ce a urmat după ce s-au încheiat sesiunile oficiale de mentorat? 

Am decis ca procesul de mentorat să continue și l-am extins de la 3 luni la 1 an.

Elena: După încheierea sesiunilor din cadrul Startarium, am decis ca procesul de mentorat să continue și l-am extins de la 3 luni la 1 an.

Elena m-a învățat să fac primii pași în business și să merg pe calea cea bună în antreprenoriat. Va fi mentorul meu pentru totdeauna.

Alex: Așa cum mama te învață să faci primii pași în viață, așa Elena m-a învățat să fac primii pași în business și să merg pe calea cea bună în antreprenoriat. Păstrăm legătura și acum și cred că o vom păstra mult timp de acum încolo. Va fi mentorul meu pentru totdeauna.

Recomandări pentru antreprenori și mentori

Alege persoana care te face să te simți cel mai puțin mulțumit și confortabil posibil.

Elena: Unui antreprenor care se gândește să apeleze la ajutorul unui mentor i-aș recomanda să caute și să aleagă persoana care îl face să se simtă cel mai puțin mulțumit și confortabil posibil.

Să folosească tot ceea ce are ca experiență de afaceri pentru a scoate la iveală potențialul celui care îi este mentee.

Iar unui antreprenor care își dorește să dea mai departe comunității și să-i ajute pe cei aflați la început de drum, unui mentor, i-aș transmite să învețe să fie un bun ascultător. Să fie detașat de propriile cadre de referință, să nu aplice un sistem de mentorat de tipul patul lui Procust. Să folosească tot ceea ce are ca experiență de afaceri pentru a scoate la iveală potențialul celui care îi este mentee. Să îi dea mentee-ului de fiecare dată undița cu care să prindă în mod repetabil succesul și nu peștele cu care să își hrănească neputințele.

Definește-ți bine problemele pe care le întâmpini, profită la maxim de această oportunitate și fii concret și concis.

Alex: Recomandarea mea pentru un antreprenor care se gândește să apeleze la ajutorului unui mentor ar fi să-și definească bine problemele pe care le întâmpină, să profite la maxim de această oportunitate și să fie concret și concis. O prima întrebare la care ar putea să răspundă ar fi: Care este vârful pe care vreau să-l ating? După ce a găsit răspunsul, să se axeze pe prezent și să acționeze, pentru ca acum e vremea celor vrednici.


Mentoratul poate avea numeroase beneficii în dezvoltarea afacerii tale. Peste 50 de mentori și experți te așteaptă pe Startarium să-ți călăuzească pașii pe drumul către o afacere de succes! Nu mai amâna, fă-ți curaj și aplică aici.

Surse foto: arhivă personală, Ateliere de antreprenoriat

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail