Piackutatás | Sablonok + felhasznált források és információk rendszerezése

Ha új üzleti ötleted van vagy új üzleti vertikummal rendelkezel, egy alapos dokumentáció segít feltárni a piac potenciálját, amelyet megcéloztál, előre látni a versenyt, és objektíven értékelni a megkülönböztető jegyeket.

Hogyan tudom elmagyarázni egy potenciális partnernek vagy befektetőnek, hogy milyen potenciál rejlik abban a piacon, amelyet a termékemmel vagy szolgáltatásommal megcélzok? Hogyan tudom pontosan és objektíven megbecsülni, hogy ki a versenytárs? - ez a két kérdés, amelyre konkrét válaszokat kell tudnia, hogy segítsen fenntartható vállalkozást építeni.  

Még ha a piac potenciálja első pillantásra "hatalmasnak" is tűnik, fontos, hogy a kijelentések szilárd információkon alapuljanak, és konkrét számadatokkal legyenek alátámasztva. Továbbá a konkurencia elemzése is nagyon fontos - nagy a valószínűsége, hogy valaki már kitalált hasonló ötleteket, ezért jó, ha alaposan utánanézel. 

Miért érdemes kutatást végezni? Hogyan segít ez Neked? 

Ahhoz, hogy megértsd a piac lehetőségeit, és megértsd, hogyan pozícionáld magad a többi szereplőhöz képest, fontos, hogy nagyon jól dokumentáld magad, hogy a lehető legjobban tudd befektetni az erőforrásaidat - akár új vállalkozásod van, akár egy meglévő vállalkozásodat fejleszted.  

Továbbá, függetlenül attól, hogy vállalkozásodnak milyen szakaszában vagy, folyamatosan figyelemmel kell kísérned a piacot, amelyben tevékenykedsz, hogy előre láthasd a Téged érintő változásokat vagy a lehetőségeket, amelyeket érdemes feltárni. 

Az alapos dokumentáció segít Neked:  

- Nézd meg, hogyan alakult az érdeklődés egy kérdés / szolgáltatás/típus / termék iránt az idők folyamán.  

- A számadatokat és statisztikákat megtalálni, amelyek áttekintést adnak a piacról és a versenytársakról, ami segít Önnek a megkülönböztető jegyek megfogalmazásában is. 

- meghatározza, hogy milyen fejlesztéseket hajthatsz végre a már létező termékeken/szolgáltatásokon - mind a funkcionalitás és a tapasztalat, mind az üzleti modell tekintetében.  

Hogyan végezd a kutatást? 

Mindenekelőtt a megfelelő hozzáállással: kíváncsi és mindig szemmel tartja, hogy mi történik, helyi, regionális és globális szinten. 

Amit tudnod kell, hogy nem fogsz minden szükséges információt egy helyen találni, de vannak olyan források, amelyekhez bármikor hozzáférhetsz, és amelyekből kiveheted a szükséges információkat. 

Adatok, trendek és statisztikák nyomon követése  

1. Google eszközök használata 

Nem nehéz megérteni, hogy a Google név miért vált időközben igévé is: ) Mindig kiindulópont, ha hasznos forrásokat keresel az iparágadhoz. Használhatsz szűrőket is, amelyek segítik a kutatást: például - az Eszközök résznél lehetőséged van arra, hogy az információkat a megjelenés dátuma alapján szűrd, mint az alábbi képen.  

AJÁNLÁS: állíts be e-mail értesítést is egy adott témával / iparágával kapcsolatos hírekről a Google Alerts segítségével. A szolgáltatás ingyenes, és itt tudod aktiválni. 

AJÁNLÁS: használd a Google Trends ingyenes szolgáltatást is, amely megmutatja, hogyan alakultak bizonyos kifejezésekre vonatkozó keresések a különböző földrajzi területeken (a bal felső sarokban kiválaszthatja az Önt érdeklő országot).  

2. Szaksajtó - keress rá a helyi/nemzetközi üzleti vagy hiánypótló kiadványokra az Ön iparágában, és nézze meg, milyen témákkal foglalkoznak, vagy milyen vállalkozásokat említenek. Ezek segítségével gyorsabban hozzáférhet a legfrissebb tanulmányokhoz/hírekhez az Ön területéről.  

AJÁNLÁS: Olvasd őket rendszeresen, hogy lásd, kik az Te ágazatod véleményformálói, de lehetséges partnerei is, akikkel együtt fejlesztheted az üzletet.  

AJÁNLÁS: Az is segít, ha megnézed, kik azok, akik az iparágról írnak - az ő kapcsolataik segítenek Neked, amikor híreket kell megosztanod. Már most elkezdheted a sajtólistáját.  

3. Statisztikák és piackutatás  

Ha mennyiségi adatokat szeretnél megtudni egy iparágról, akkor saját tanulmányt készíthetsz (piackutató cég segítségével). Tekintettel arra, hogy ennek költségei igen magasak lehetnek, kezdhetsz olyan adatokkal, amelyek könnyebben hozzáférhetők.  

Nyilvános statisztikák - Gazdasági jelentések vagy demográfiai adatok találhatók:  

Fizetett piackutatás - Vannak cégek, amelyek fizetett piackutatási tanulmányokat kínálnak - a témák nagyon változatosak, például a borfogyasztástól a biotechnológiáig. Íme néhány példa az ilyen platformokra: 

AJÁNLÁS: mielőtt megvásárolnál egy ilyen tanulmányt, ellenőrizd, hogy melyik évben készült. Egyesek kissé elavultak lehetnek. De ha Te is szeretnél összehasonlítást végezni az előző évekkel, akkor nagyon sokat segít, ha a múltbeli adatokkal is rendelkezel.  

Üzleti intelligencia / piackutató cégek által készített tanulmányok - a piackutatási tanulmányokat készítő cégek közzétesznek néhányat. íme néhány példa:  

Románia: 

Nemzetközi: 

Kövesd a versenytársakat 

Miközben azonosítod versenytársaid, fontos megjegyezni, hogy ők nem (csak) ugyanazt csinálják, mint Te, hanem ugyanazt az igényt elégítik ki (és ez sokféle lehet). Az a tény, hogy van konkurencia az Te tevékenységeddel kapcsolatban, semmiképpen sem rossz dolog: ez azt mutathatja, hogy az igény létezik, hogy az ügyfelek részéről van érdeklődés, és hogy a piacon több szereplő is a fogyasztók/felhasználók oktatására összpontosítja erőfeszítéseit. Ez azonban kihívással jár: úgy kell megkülönböztetni magadat, hogy releváns legyél és értéket teremts a jövőbeli ügyfeleid számára.  

Másrészt, ha nincsenek vállalkozások ezen a területen, érdemes megkérdezni, hogy miért - lehetséges, hogy veszteségesnek bizonyultak, vagy rendkívül nehéz megvalósítani őket (tehát az, hogy "mi vagyunk az egyetlenek a piacon", nem biztos, hogy ok az örömre :).   

Amikor a konkurenciát nézzük, jó, ha konkrétan azonosítjuk: 

- mi az ajánlatuk és milyen árakat kérnek  

- hogyan vannak megszervezve (üzleti modell) 

- hogyan kommunikálnak ügyfeleikkel és partnereikkel  

- milyen előnyöket emelnek ki.  

AJÁNLÁS: Az is nagyon fontos, hogy teszteld a versenytársak szolgáltatásait/termékeit, hogy megértse az azokat használó ügyfelek tapasztalatait. 

Annak érdekében, hogy mindezeket a dolgokat strukturáltabb módon követhesd nyomon, az alábbiakban egy letölthető sablont is készítettünk, amelyet a versenytársak elemzéséhez használhatsz.  

Az első lapon a kínálatuk elemzését, a másodikon pedig a kommunikációjuk és a termékeik népszerűsítésének módját találja. 

SABLON 

Versenykutatási lap 

Töltsd le a dokumentumot, és adj hozzá betekintést a konkurenciádról 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail