Pluxee este alături de antreprenorii cu idei excelente aflați la început de drum, dar și alături de afacerile care continuă să crească și au nevoie de resurse și finanțare pentru o dezvoltare durabilă. Ca susținător de 25 de ani al mediului antreprenorial, Pluxee aduce în competiție perspectiva sa ca lider global în susținerea motivației și creșterea angajamentului angajaților din România.
Manuel Fernandez Amezaga, CEO Pluxee România & Bulgaria, companie care s-a alăturat anul acesta proiectului Startarium, a răspuns întrebărilor noastre despre ce stă în spatele parteneriatului dintre Pluxee și Startarium, competiția Românii sunt antreprenori și impactul educării antreprenorilor asupra dezvoltării economiei românești.
Ce înseamnă pentru Pluxee spiritul antreprenorial românesc?
Cred că bunăstarea economică și socială a unei țări depinde de sănătatea mediului antreprenorial. IMM-urile din România generează 61% din profit şi angajează 64% din forța de muncă a țării, prin urmare ele sunt foarte importante în acest ecosistem. În plus, flexibilitatea și creativitatea antreprenorială sunt de neegalat în capacitatea lor de a infuza în societate idei noi sau soluții noi pentru probleme existente. O afacere pornită din România care exportă un produs sau un serviciu de calitate aduce renume țării și potențiale investiții noi în țară, creează noi locuri de muncă și contribuie la păstrarea talentelor local.
Orice nouă afacere de succes creează prosperitate și deschide o lume plină de oportunități, în care oamenii se pot bucura mai mult de ceea ce contează cu adevărat pentru ei.
Cum ați descrie implicarea Pluxee în susținerea antreprenorilor din România?
Susținerea antreprenorilor din România este unul dintre obiectivele Pluxee. Ne propunem să fim principala referință pentru companii, beneficiarii și comercianții care caută un partener care să îi ajute să identifice oportunități noi de business. Ajutăm antreprenorii să își dezvolte afacerea prin creșterea productivității și motivării angajaților și să își eficientizeze costurile legate de forța de muncă prin sisteme de beneficii ușor de gestionat, măsurat și urmărit. Oferind experiențe personalizate, ușor de accesat, și lărgind mereu aria de beneficii extrasalariale, antreprenorii arată angajaților că le pasă de binele lor, la muncă și în timpul lor liber. Totodată, susținem antreprenorii români în eforturile de a-și mări veniturile, conectându-i cu cererea, oferindu-le acces la noi tehnologii de plată cum sunt și cardurile Pluxee, dar și ajutându-i să își diminueze costurile prin fidelizarea clienților.
De ce v-ați alăturat proiectului Românii sunt antreprenori?
Prin ceea ce facem noi zi de zi la Pluxee vrem să arătăm antreprenorilor și celor care încă prospectează ideea că în spatele fiecărei reușite în afaceri se află o întreagă echipă, mai mică sau mai mare. Un produs solid și un plan de afaceri sunt esențiale, însă un business poate prospera doar dacă antreprenorul se poate baza pe o echipă motivată și pe o viziune de afaceri care să pună oamenii pe primul loc.
Ce sperați să vedeți pe scena Românii sunt antreprenori?
Sperăm ca scena „Românii sunt antreprenori” să aducă în prim-plan români pasionați de ceea ce fac, care devin sursă de inspirație pentru alții prin faptul că sunt capabili să aibă o viziune mai largă, pentru care binele oamenilor și al echipei este prioritar. Dorim să vedem antreprenorii care nu se gândesc la afacere doar ca la o sursă de venit, ci și ca la un mijloc de a aduce impact pozitiv în comunitatea locală, de a contribui din punctul de vedere al dezvoltării durabile la generarea forței de muncă și a creșterii puterii de cumpărare. Un alt aspect pe care sperăm să îl regăsim în viziunea antreprenorilor este deschiderea către tehnologie și un plan de digitalizare a proceselor de business pentru a-și atinge obiectivele. Fie că vorbim despre inovație prin tehnologie sau simplificarea operațiunilor, digitalizarea aduce un plus de valoare în lumea antreprenoriatului.
Pluxee s-a alăturat anul acesta proiectului Startarium. Ce așteptări aveți de la această colaborare?
De 25 de ani, suntem partenerul de încredere al afacerilor mici și mijlocii din România. Lucrăm cu 35.000 de angajatori din România, majoritatea fiind întreprinderi mici si mijlocii. Cardurile noastre pot fi folosite în peste 55.000 de locații partenere, dintre care multe sunt afaceri mici. Cunoaștem foarte bine nevoile acestor afaceri iar ele se învârt cu precădere în jurul nevoii de acces la resurse, atât educaționale cât și financiare.
Aceste două nevoi sunt de obicei punctul slab al micilor afaceri, un dezavantaj competitiv pe care noi ne dorim să le ajutăm să-l depășească și să creăm împreună o lume de oportunități. O parte importantă a strategiei noastre de susținere a comunității antreprenoriale se bazează pe acoperirea acestor nevoi: educația antreprenorială și sprijinul pentru creșterea veniturilor. Prin parteneriatul cu Startarium ne dorim să punem la dispoziție resurse educaționale valoroase tuturor clienților si comercianților afiliati Pluxee, dar și posibilitatea de a câștiga finanțare pentru dezvoltarea sustenabilă a afacerii.
Ce impact pe termen lung asupra dezvoltării economiei românești credeți că poate avea educarea și susținerea antreprenorilor?
Suntem convinși că educarea și susținerea antreprenorilor români au un potențial semnificativ de a genera un impact economic pe termen lung. Afacerile mici și mijlocii stabile, ancorate puternic în comunitate, au un rol pozitiv semnificativ în comunitățile lor și contribuie la prosperitatea economică a acestora. Dezvoltarea mediului antreprenorial local contribuie la creșterea calității vieții în zonă prin serviciile pe care le furnizează, prin generarea de noi locuri de muncă, investiții în infrastructură, atragerea capitalului și tehnologiei în mediul local, creează coeziune socială în interiorul comunității. Îmbunătățind aceste aspecte la nivel local, pot apărea noi afaceri care și ele la rândul lor adaugă multă prosperitate și oportunități.
Cum se poate creea o sinergie între marile companii și startupuri? Se pot susține reciproc sau rămân doar competitori?
Colaborarea dintre marile corporații și startupuri deschide oportunități semnificative pentru inovație și dezvoltare economică. Marile corporații au know-how, expertiză de ultimă generație și experiență probată la scară largă. Pe de altă parte, startupurile sunt agile, dinamice și creative. Poate exista un schimb de resurse extrem de benefic pentru ambele părți, posibil de realizat prin programe de incubare și accelerare, investiții, achiziții sau parteneriate. Ambele părți aduc și combină expertiză și resurse, dezvoltând produse sau servicii comune. Colaborarea oferă acces la noi piețe și extinde gama de produse, susținând dezvoltarea economică. Noi avem exemple elocvente în interiorul Pluxee. Prin parteneriate strategice precum cele cu Happiness Index, un startup din Marea Britanie, sau cu platforma MyBenefits, un startup românesc, Pluxee și-a dezvoltat aria de servicii oferite clienților și a câștigat factori diferențiatori în industria de beneficii extrasalariale pentru angajați. Pe de altă parte, cele două startupuri au beneficiat de o oportunitate extraordinară de scalare și creștere.
Ce au în comun motivarea angajaților cu sprijinirea ideii de a porni pe calea antreprenoriatului?
Nivelul de dezvoltare al antreprenoriatului ne arată sănătatea economică a unei țări. Toată lumea are de câștigat atunci când mediul antreprenorial prosperă. Cu cât mediul antreprenorial se îmbogățește cu noi și noi afaceri de succes, cu atât mediul economic devine mai stabil și mai ofertant. Ca partener de încredere al businessurilor mici și mijlocii, noi ajutăm atât angajații cât și antreprenorii să își atingă obiectivele. Pluxee sprijină motivarea oamenilor, pe întreaga axă angajat – angajator, oriunde s-ar afla ei pe aceasta axă într-un anumit punct al vieții lor.