35 de startupuri au fost selectate pentru a participa în semifinala competiției „Românii sunt antreprenori” 2025. Dintre acestea, 7 vor ajunge în finală și vor urca pe scenă la evenimentul care are loc pe 15 mai 2025, la Radisson Blu Hotel București.
104 businessuri s-au înscris în competiție până în 16 aprilie, data limită până la care antreprenorii puteau să aplice pentru ediția din acest an a RSA. Un comitet format din reprezentanți ai Startarium și Impact Hub Bucharest a evaluat aplicațiile conform criteriilor competiției și a selectat dintre acestea businessurile care vor participa în următoarele etape ale competiției.
Competiția „Românii sunt antreprenori” (RSA) se adresează startupurilor din România și din diaspora, cu o vechime între doi și cinci ani și venituri înregistrate timp de cel puțin un an. Câștigătorul ediției 2025 va primi 26.000 de euro, în timp ce locul al doilea va obține 16.000 de euro, iar cel de-al treilea – 8.000 de euro. În plus, Bucharest International School of Management (BiSM), partenerul educațional al RSA 2025, va oferi fiecărui câștigător câte o bursă în cadrul programului Fast Track – un mini-MBA dedicat antreprenorilor în creștere, în valoare de 5.500 de euro fiecare.
Evenimentul „Românii sunt antreprenori” este susținut de Pluxee și organizat de Startarium.
Lista startupurilor din semifinala RSA 2025
- Alt.Real: platformă care ajută persoanele fizice si IMM-urile să aleagă sistemul fotovoltaic potrivit.
- Amaze: soluție plug-and-play creată pentru branduri care vor să-și accelereze prezența digitală prin video.
- APASS: întreprindere socială de inserție și unitate protejată autorizată care oferă servicii de accesibilizare fizică și digitală pentru instituții publice și companii.
- Autentic Gift: tablouri pictate manual pentru cei care vor să ofere un cadou personalizat.
- BAClass/XClass: platformă care oferă un program complet de pregătire pentru examenul de Bacalaureat.
- BrainO: asistent inteligent pentru instruire și vânzări.
- BRICKED – Saved Bricks of Transilvania: întreprindere socială dedicată recuperării, restaurării și reutilizării cărămizilor provenite din demolarea clădirilor vechi.
- Calmly: aplicația care potrivește persoane 23-35 de ani cu psihologi cool și capabili, bazat pe nevoile și așteptările clientului.
- CITYHUNT: o inițiativă care promovează și transformă cartierele Bucureștiului în terenuri de joacă urbană, prin vânători de comori interactive, povești și provocări de echipă.
- Cristal Prod Solution: producție de pergole retractabile și închideri cu sticlă securizată.
- DEA Medicine: software all-in-one care transformă furnizorii tradiționali de asistență medicală în spitale virtuale complet digitalizate.
- ESC: platformă cloud și aplicație de mobil pentru digitalizarea activității cluburilor sportive.
- Gov-smart: platformă integrată Governance-as-a-Service care digitalizează complet administrațiile publice.
- HIO: platformă colaborativă în care flotele de curieri își pun la comun resursele (optimizându-și costurile și timpul de așteptare) și prin care micile afaceri pot beneficia de livrări instant la prețuri accesibile.
- KETOLICIOUS: un brand care realizează produse de cofetărie, patiserie, brutărie și pizza keto.
- Kidprenor: educație antreprenorială pentru vârstele 7-19 ani.
- Les Croissants: o patiserie artizanală care produce croissante realizate din ingrediente premium.
- MedAtlas: o platformă web care ajută utilizatorii să găsească rapid unități medicale din România, cu informații clare despre servicii, oferte și contacte.
- Melted: cursuri personalizate de robotică și programare pentru copii, atât online cât și fizic.
- Mommy HAI App: aplicația gratuită care le aduce părinților într-un singur loc resurse diverse, pentru a organiza activitățile și programul copiilor lor.
- My Secret Land: platformă de cărți personalizate pentru copii.
- OPHORI: Întreprindere Socială de Inserție care realizează un brand de cosmetice artizanale.
- Pai din Pai: paie 100% naturale din tulpini de grâu sau secară – înlocuitor ideal pentru clasicele paie din plastic.
- Parentool: aplicația mobilă care oferă părinților răspunsuri rapide, sprijin emoțional și claritate, exact atunci când copilul lor are o problemă.
- PASsE-Par-Nous: centru educațional care oferă servicii de creșă, grădiniță, școală și after school.
- Profluo: platformă SaaS care sprijină departamentele financiar-contabile să-și automatizeze procesele financiare repetitive, înlocuind munca manuală cu agenți AI care învață, se adaptează și rulează 24/7.
- QuickLegal: platformă care automatizează întregul proces de recuperare a facturilor neîncasate (de la primele notificări, până la acțiuni în instanță).
- RongoDesign: companie biotehnologică care dezvoltă materiale izolatoare pe bază de miceliu, oferind o soluție alternativă și durabilă pentru construcții cu emisii reduse de carbon.
- Ruuts.travel: primul HUB dedicat ofertelor de slow travel, care integrează experiențe autentice, cazare alternativă, campervanuri și transportul cu trenul sau autocarul.
- SELO: magazin online de produse 100% naturale, provenite de la producători locali de fructe și legume.
- Smarty: soluție educațională pentru integrarea copiilor în colectivitate.
- WeReload: aplicație care permite călătorilor să aibă acces la internet prin pachete de date mobile care folosesc tehnologia eSIM.
- YAYA Baby Food: producător de mâncare 100% naturală, pentru bebeluși și copii.
- Zea et Sia: producător de bijuterii personalizate din aur, dedicate copiilor.
- ZEN-VITA KOMBUCHA: producător de băuturi raw, artizanale, nepasteurizate.
Cum se desfășoară semifinala
Semifinala Românii sunt antreprenori are loc pe 15 mai 2025, la Radisson Blu Hotel București, la evenimentul Românii sunt antreprenori, în format de roundtable pitching (fără public).
Cei 35 de participanții selectați vor fi repartizați în grupuri de câte 5 la câte o masă, alături de câte 2 membri ai juriului. Fiecare participant va ține un pitch de maxim 5 minute în fața celor 2 membri ai juriului și celorlalți participanți, care îi vor acorda un punctaj, în raport cu criteriile de evaluare;
La fiecare masă, după ce toți participanții vor finaliza pitchul, cel care a întrunit cele mai multe puncte va fi desemnat câștigător și va merge în finală; astfel, vor fi aleși cei 7 finaliști ai competiției.
Cine merge în finală
În finală, reprezentanții celor 7 businessuri vor susține câte un nou pitch pe scenă, în fața juriului și a publicului.
Pitchul fiecărui participant nu va putea depăși 3 minute, la care se va adăuga un timp de întrebări și răspunsuri (din partea juriului) de cel mult 5 minute.
Juriul va evalua pitchurile ținând cont de criteriile de evaluare și va stabili câștigătorii în funcție de punctajul acordat.
Vino la Românii sunt antreprenori, ca să vezi finala live
Cine face parte din juriul RSA 2025
Juriul prezent la semifinală și la finală este format din investitori, antreprenori și experți. Printre membrii care au confirmat deja prezența în juriu îi amintim pe: Alexandru Agatinei (CEO How To Web), Alexandru Lăpușan (CEO & Founding Partner Zitec), Ana Maria Andronic (Founding Partner Andronic x Partners), Andrei Dudoiu (CEO & Cofondator SeedBlink), Andrei Munteanu (Cofondator & CEO Cowork Timișoara), Cătălin Vasile (Chief Sales Officer @NN Asigurări de Viață și Membru în Consiliul de Administrație @NN Asigurări), Ciprian Harabagiu (Cofondator Decalex/Vicepreședinte TechAngels Romania), Cosmin Ochișor (Partner @GapMinder Venture Partners), Dan Călugăreanu (Partner @Early Game Ventures), Irina Ianculescu (Head of New Product Marketing & Growth @TotalSoft), Marius Mitroi (Innovation & Entrepreneurship Advisor @UEFISCDI), Radu Atanasiu (Associate Dean @BiSM), Raluca Ganea (Community Builder Growceanu/Cofondatoare Investors Club), Răzvan Crăciunescu (Head of Academic Community la Innovation Labs), Sergiu Neguț (Cofondator FintechOS), Sonia Fedorovici (Head of Legal & General Partner @ROCA X) și Vlad Gliga (CEO Rubik Hub/Președintele Consiliului director @Asociația ROStartup).
Sub sloganul „Gândește creativ, acționează strategic”, RSA 2025 explorează echilibrul dintre intuiție și planificare – cele două abilități-cheie pentru orice fondator care vrea să construiască o afacere sănătoasă și sustenabilă. O altă temă a acestei ediții este și starea de bine a antreprenorilor – cum se pot proteja de burnout, cum își pot susține echipele și cum pot construi un ritm sustenabil de lucru în ecosistemul românesc.
Agenda RSA propune participanților mai multe momente dedicate: keynote-uri susținute de foști câștigători ai competiției din anii trecuți, un panel cu lideri de opinie care vor discuta despre succesul în antreprenoriat și factorii care contribuie la acesta, dar și patru masterclassuri, coordonate de profesioniști din mediul de business. Agenda completă a RSA este disponibilă aici.