Vállalkozásod népszerűsítése a médiában

Az induló vállalkozások számára a médiamegjelenítés ingyenes módja annak, hogy elérjék a potenciális közönséget, de arra is, hogy kapcsolatba lépjenek potenciális üzleti partnerekkel vagy akár befektetőkkel. De hogyan kerülhetsz be az iparágad számára érdekes kiadványokba?

A médiaipar működésének megértése 

Az első lépés annak megértéséhez, hogyan népszerűsíthesd magad a médiában, az, hogy megértsd, hogyan működik a médiaipar. Az induló vállalkozások számára a médiamegjelenítés a legtöbbször ingyenes módja annak, hogy elérjék a potenciális közönséget, de annak is, hogy kapcsolatba lépjenek potenciális üzleti partnerekkel. 

Az újságírók elfoglaltak. Naponta jelentős számú e-mailt kapunk, és a legtöbbjükben felkérés vagy javaslat van, hogy írjunk valakiről. Munkánk interjúk készítéséből, különböző témákhoz kapcsolódó kutatásokból, a nemzetközi sajtó olvasásából, a Facebook-csoportokban folyó viták követéséből, a Facebook-oldal kezeléséből és új események építéséből áll. 

Hogyan tudsz kitűnni a többiek közül? 

Nagyon érdekes ötlettel vagy vállalkozással kell rendelkezned, az ötletnek eredetinek kell lennie, vagy szokatlan megközelítéssel kell rendelkeznie. Ez utóbbi nagyon fontos. 

Akárcsak egy befektetővel, egy újságíróval sem szabad egy 30 soros e-maillel felvenni a kapcsolatot. Nem fogjuk elolvasni. Vagy nagyon hamar megunjuk. Nincs olyan, amit ne lehetne körülbelül 5 sorban elmondani. Végezzen kutatásokat, mielőtt e-mailt ír egy újságírónak, és ne hívja fel őket már az elején. Legtöbbször a kötetlen megközelítés segít, mert természetesebb, mint a nagyon udvarias. 

Annak biztosítása, hogy jó legyen az együttműködés 

Egy jó e-mail egy újságírónak olyan, mint egy jó e-mail egy befektetőnek. Írj magadról, arról, hogy ki vagy, mivel foglalkozol, és milyen vállalkozásod van vagy milyen üzletet szeretnél nyitni. Ezt két sorban is megteheted. A következő két sorban össze kell foglalnod, hogy miért érdekes a vállalkozásod, és miért lenne megfelelő az adott weboldal számára. Próbáld meg összehasonlítani az üzletet más, már létező vállalkozásokkal. 

Egy másik jó stratégia az újságírók hosszú távú barátságának biztosítására az exkluzivitás fogalmának megértése. A természetes tendencia az, hogy 30 üzenetet küldünk 30 különböző újságírónak, de ennek a munkának a kenyere az exkluzív információ. Ha van egy fontos sztorid, azonosíts egy újságírót, akinek át akarod adni ezt az információt. 

Ha beleegyeznek, tűzz ki egy határidőt, amely után sajtóközleményt küldesz. Az ilyen típusú információk népszerűbbek az újságírók, de az olvasók körében is. Arról nem is beszélve, hogy az újságíró értékelni fogja a munkád, és a későbbiekben további információkért keres majd meg, ahogy fejlődsz. 

Mit NEM szabad tenni 

- Ne adj hamis exkluzivitást több újságírónak. Kivívod az ellenségeskedésüket, ha az általuk exkluzívnak hitt információt egy másik oldalon teszik közzé. A verseny, mint minden területen, az újságírásban is fontos. 

- Keresd meg továbbá azokat a megbízható újságírókat, akikkel szeretnéd felvenni a kapcsolatot, és szakmai kapcsolatot építeni. Időről időre tájékoztasd őket arról, hogy mivel foglalkozik, még akkor is, ha ezek nem hírértékűek. Alaposan járj utána a dolgoknak, mielőtt kapcsolatba lépne az újságírókkal. Ellenőrizd, írtak-e már korábban anyagokat a Te területedről, foglalkoznak-e ilyen témákkal, és miért lenne érdekes számukra. Ne küldj véletlenszerű e-maileket ugyanannak a szerkesztőségnek 5 újságírónak. 

Egy vállalat puszta létezése nem hír. Az információnak érdekesnek kell lennie. Legyen szó akár nagyon jó eredményekről, egy érdekes személyes történetről vagy eredetiségről. Ha egy újságíró úgy dönt, hogy nem ír önről, ne bosszankodjon. Nem kötelességük ezt megtenni. Ha van ilyen lehetőség, akkor fizethetsz a médiamegjelenésekért, hirdetéseken vagy natív tartalmakon keresztül, de ehhez elég sokat kell befektetni. 

Ha egy újságíró úgy dönt, hogy leközli a vállalkozásod történetét, segítsd őket azzal, hogy megosztod a történetet a Facebookon vagy a céges oldaladon. Ha van rá lehetőséged, népszerűsítsd a cikket a Facebookon, hogy minél több, számodra releváns emberhez eljusson. Veled ellentétben az újságíró nem ismeri a pontos célcsoportot, amelyet megszólítasz, és ha úgy dönt, akkor a cikket a saját célközönségének fogja népszerűsíteni. 

Hasznos tippek 

- Legyél aktív a vállalkozói csoportokban, válaszolj kérdésekre, vagy mutasd be, mivel foglalkozol. A vállalkozói résen tevékenykedő újságírók gyakran megnézik a Facebook-csoportokat, hogy gyorsan kiválasszák a témákat, amelyekről tudósítani szeretnének. 

- Szintén, ha rendelkezik ezzel a képességgel, javasolhatja, hogy írjon cikket egy adott oldalon, a szakterületén. A legtöbb hiánypótló oldal elfogadja a vállalkozók által írt cikkeket, és ezek hasznosak a közösség számára. Ahhoz, hogy kapj, adnod kell. 

- A helyi sajtó titka, hogy értékeli az olyan témákat, amelyeket a "Román, aki..." kifejezéssel lehet leírni. Mivel a közönség a nemzeti büszkeség összetevőre reagál, a sajtó olyan cikkeket népszerűsít, amelyeknek a címe egy olyan románról szól, aki kivételes dolgokat tett. Ne lepődj meg ezen, és ne is háborodj fel. Használd ki. Sokat számít, amit eddig személyesen és szakmailag tettél. 

- Ne kérd semmilyen körülmények között, hogy az újságíró mutassa meg Nekeda szöveget, mielőtt az megjelenik, mert Te nem vagy szakember ezen a területen. Ha nagyon technikai jellegű szövegről van szó, vagy bonyolult technológiákkal foglalkozó szövegről, ajánld fel segítséget a konkrét szakkifejezésekkel kapcsolatban. Ha előre kéred a szöveget, gyakran elutasítják, és kivívja az újságírók ellenszenvét. 

Vlad Andriescu vagyok, köszönöm a figyelmed. a vlad@start-up.ro e-mail címen tudsz nekem üzleteidről beszámolni! 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail