Power Couple @Zitec | Simona și Alexandru Lăpușan

Simona și Alexandru Lăpușan au peste 20 de ani de când se cunosc, iar de 15 conduc împreună Zitec - compania tech cu peste 165 de angajați, sediu Sci-Fi și propria trupă, ZiBand. Despre cum se împletește cultura antreprenorială cu relația lor, ne povestesc, tot împreună, într-un interviu #decitit.

Pe Startarium aducem des în discuție sustenabilitatea în antreprenoriat. Cele mai accesate materiale din platformă sunt cursuri de strategie, educație financiară sau management, esențiale pentru a construi un business solid. Mai puțini își îndreaptă însă atenția către subiecte soft, ca echilibrul personal/profesional. Deși adesea neglijat, e important să îl notăm ca ingredient la fel de vital pentru sustenabilitate ca un plan de business bun; în special pentru antreprenori!

Așadar, am adus în lumină o temă pe cât de frumoasă, pe atât de dificilă: particularitățile antreprenoriatului în cuplu. 14 cupluri de antreprenori și-au împărtășit experiențele cu noi – din domenii și etape diferite atât ca businessuri cât și ca relații, gestionând afaceri în familie sau propriile proiecte independente, vă încurajăm să parcurgeți pe îndelete toate interviurile:

Descoperă întreaga serie: Powers Couples - Particularitățile antreprenoriatul în familie

Mulțumim tuturor antreprenorilor care au răspuns invitației noastre! Sperăm ca poveștile lor să vă reamintească cu drag de propriile relații și să indice soluții pentru propriile provocări; de ce nu, poate chiar să vă inspire în a porni propria afacere!


Power Couple @Zitec
Simona și Alexandru Lăpușan

Simona și Alexandru Lăpușan au peste 20 de ani de când se cunosc, iar de 15 dintre ei conduc împreună Zitec - compania internațională de tech fondată în România, cu peste 165 de angajați, sediu Sci-Fi și propria trupă, ZiBand. Despre cum se împletește cultura antreprenorială cu relația lor, ne povestesc, tot împreună, într-un interviu #decitit:

Salut! Ne povestiți puțin despre afacerea voastră?

ALEX: De 15 ani ajutăm companiile să inoveze, susținându-le în procesele de digitalizare, automatizare, eficientizare. Colaborările noastre sunt de foarte lungă durată, cu companii din întreaga lume. Am crescut gradual, an de an, atât în ceea ce privește dimensiunea echipei, cât mai ales ca maturitate a proceselor. Avem focus continuu pe creșterea calității serviciilor, creștere realizată prin automatizarea controlului calității și dezvoltarea continuă a colegilor.

SIMONA: În prezent avem o echipă de 165 de colegi, în sediile din București și Brașov, și o echipă de vânzări în UK. Într-o piață deosebit de concurențială, ne bucuram să avem o rată de retenție anuală foarte buna, iar acest rezultat e datorat tuturor colegilor care se implică în acțiunile noastre și care vin constant cu idei de îmbunătățire. Alături de mine și Alex sunt colegii cărora le-am oferit pachete de acțiuni pentru eforturile lor deosebite - Alexandru Axon, Cristian Pena, Lucian Daia, Marius Bălteanu - și Sorin Ștefan, a cărui companie a fuzionat cu Zitec în urmă cu 2 ani.

Mai multe despre Zitec pe Website | Facebook | Instagram | Linkedin

Și câteva cuvinte despre cum v-ați cunoscut?

Ne-am cunoscut chiar la începutul facultății, am fost colegi de grupă la Facultatea de Automatică și Calculatoare din București. Am lucrat împreună la diverse proiecte pentru facultate, am văzut că merge bine și am extins colaborarea pe proiecte software freelance. Chiar înainte să terminăm facultatea, un dans împreună ne-a făcut să ne dăm seama că vrem mai mult de la relația noastră :), iar restul e istorie.

Cum v-ar descrie prietenii?

SIMONA: Despre Alex prietenii ar spune că este energic, luptător, amuzant, un bun orator, cu argumentele tot timpul la el :) Dar mai ales că are o inimă mare și că este foarte fericit atunci când îi poate ajuta pe ceilalți și când acțiunile sale au impact.

ALEX: Despre Simona prietenii ar spune că atunci când este pasionată de ceva, se dedică întru totul, că este tolerantă și atentă la detalii, că pune preț pe autodezvoltare și că îi pasă în mod autentic de oameni.

Ce admirați unul la celălalt ca antreprenori?

ALEX: Admir la Simona pasiunea cu care se implica în toate activitățile, stilul de leadership orientat către oameni și abilitățile de problem-solving.

SIMONA: La Alex am apreciat încă de când ne-am cunoscut spontaneitatea, creativitatea și umorul și mă încântă să văd cum aplică aceste calități în fiecare zi, prin soluții ingenioase, decizii rapide și analogii amuzante și ușor de înțeles de interlocutori.

Cum e să petreceți atât de mult timp împreună? Aveți o rutină specială, mici obiceiuri care să vă asigure și spațiul personal?

Păi e foarte bine :) Nu prea înțelegem cum e pentru cei care nu petrec atât timp împreună - cum reușesc să se reconecteze în fiecare seară?

Nu avem reguli pentru spațiul personal, ne armonizăm cumva natural. Avem activități comune care ne încarcă pe amândoi - cum ar fi sailing și antrenament la sală.

Alex își reîncarcă bateriile prin diverse activități sportive - meciuri de fotbal săptămânale cu colegii din Zitec, pedalatul solo pe bicicleta, ski.

Simona se reîncarcă prin muzică, lectură, pictat/desenat, iar deconectarea cea mai rapidă de problemele de zi cu zi se întâmplă când e pe un velier pe mare sau când descoperă locuri noi.

Cum arată diminețile în familia voastră?

În timpul săptămânii avem două tipuri de program de dimineață: fie este o zi cu antrenament la sală (2-3 pe săptămână), fie luăm un mic-dejun prelungit împreună și stăm de vorbă la o cafea bună.

În week-end încercăm să petrecem cât mai mult timp cu copiii, iar diminețile tind să fie mai leneșe, dar nu protestează nimeni :)

Să vorbim puțin despre valori - personale, dar și în afaceri

ALEX: Cu siguranță Libertatea este pe primul loc, apoi Familie, Integritate, Gândire Critică, Entuziasm, Responsabilitate și desigur, Eficiență.

SIMONA: Libertate, Creativitate, Originalitate, Autenticitate, Autodezvoltare, Toleranță, Eficiență.

Aceste valori se reflectă în ceea ce facem la Zitec în fiecare zi, precum și în mediul pe care l-am creat, iar ele sunt împărtașite de echipa noastră: colegii noștri sunt pasionați de ceea ce fac, sunt curioși, își doresc să se îmbunătățească în mod continuu și să exploreze teritorii noi.

 

Ce rol are fiecare în business?

ALEX: Adesea acoperim anumite subiecte împreună, redundanța asta cred că este un lucru necesar când vrei să reduci greșelile costisitoare, însă focusul meu este pe zona de dezvoltare a afacerii, zona de investiții, parteneriate. Împreună ne ocupăm și de alte aspecte, cum ar fi cultura organizațională, strategie și evident, deciziile critice.

SIMONA: Pe lângă faptul că învăț tot timpul ceva nou în acest MBA numit Zitec :), eu mă asigur că tot ce facem în Zitec din punct de vedere operațional, financiar și administrativ ne ajută să ne îndeplinim obiectivele de business, să ne îmbunătățim continuu și să aducem valoare de business clienților noștri.

Pe lângă asta, mă ocup alături de o echipă super de un produs propriu Zitec - Mirro.io - destinat organizațiilor pentru care dezvoltarea membrilor este o prioritate importantă.

CITEȘTE ȘI: Forme legale de asociere în afaceri

Cum luați deciziile de business când nu sunteti de acord?

În general suntem în acord, iar atunci când avem viziuni diferite, discutăm, fiecare își expune argumentele, dar și ascultă ce are de spus celalălt. Avantajul este că amândoi considerăm conflictul ca fiind ceva bun și constructiv, iar asta face să ajungem la un acord în cele din urma. Nu am avut până acum cazuri în care să nu ajungem la un rezultat satisfăcator pentru ambele părți.

Mai greu este să cădem de acord când vine vorba de educația copiilor, acolo suntem fiecare puternic influențați de familiile în care am crescut, și au fost tare diferite :)

CITEȘTE ȘI: Avantajele și dezavantajele antreprenoriatului în cuplu

Cum afectează faptul că sunteți un cuplu relația voastră cu alți parteneri, angajați etc?

Credem că este un element de stabilitate în companie și că ajută să avem o atmosferă mai puțin formală și mai relaxată. Dar evident, sunt anumite “taxe” greu de ocolit, de exemplu se întâmplă des ca un coleg să discute cu unul dintre noi și să aibă așteptarea că și celalalt știe automat. Nu suntem încă așa buni la capitolul telepatie, dar lucrăm la asta!

Cum arată “ieșirea la pensie” pentru voi?

Mult mai mult timp pentru familie, mult mai mult timp pentru yachting. O călătorie cu un velier în jurul lumii sună foarte atractiv! Totuși, nu ne-am retrage din antreprenoriat, avem destule idei și dorința de implementare, dar am putea cu ușurință renunța la partea operațională.

Care sunt părțile preferate la a lucra împreună?

Ne place sa lucrăm împreună pentru că reușim să vedem un subiect din unghiuri diferite, iar când unul dintre noi este prea implicat emoțional într-o decizie sau un anumit conflict, celălalt îl ajută să ajungă într-o zonă asertivă și constructivă. Pe de altă parte e drept că de multe ori dăm același răspuns, chiar dacă suntem testați simultan în camere diferite, e clar că atâția ani de rezolvat probleme împreună sincronizează modelele de gândire :)

În plus, nu există subiecte de tipul “hai spune-mi cum a fost ziua ta azi” sau “cu cine ai fost în delegație” :-)). Avem multe pasiuni comune, putem aborda oricând orice subiect, personal sau de business, iar atunci când avem idei noi de proiecte sau programe pentru echipă, le putem discuta pe loc, chiar dacă nu suntem la birou, iar asta duce de multe ori la idei și mai bune.

ALEX: Am primit adesea întrebarea “Nu înțeleg cum puteți sta atât timp împreună, nu simți nevoia de o pauză?” și mereu am răspuns cu “Nu înțeleg cum poți să stai atât de mult timp departe de soția ta, eu nu aș putea.”.

Dar cele mai mari provocări?

Suntem luptători și încăpățânați amândoi. Deși ajungem rapid la un consens, nu înseamnă că nu apar scântei pe parcurs. Pare că nouă ne place asta, dar nu toți cei din jurul nostru sunt obișnuiți cu dinamica noastră, oamenii își doresc să vadă consens și unitate în tot și în toate, iar asta nu este posibil întotdeauna, cel puțin nu din prima încercare.

Un sfat de final, pentru cuplurile care plănuiesc să pornească o afacere împreună?

ALEX: Să nu țină cont de sfaturi. Nouă, mulți, și din familie, și oameni de business foarte cunoscuți, ne-au spus verde în față că “nu o să meargă”. Cu siguranță sfaturile lor nu s-au potrivit cu acești primi 15 ani de Zitec. Sunt convins că se înșeală și pe termen lung :)

SIMONA: E important ca încă de la început să-și dorească să petreacă timpul împreună, fără vreo urmă de îndoială și să nu simtă că sunt îngrădiți de celălalt. Să se aștepte că drumul nu va fi ușor, vor fi provocări multe, dar vor trece peste toate dacă nu uită motivul pentru care au pornit pe acel drum, ce apreciază unul la altul și care sunt punctele lor forte împreună care îi pot ajuta să-și îndeplinească misiunea.


Mulțumim, Simona și Alexandru! Nu uitați că puteți urmări Zitec pe Facebook, Instagram și Linkedin iar pe Startarium vă așteaptă o serie întreagă de articole și interviuri dedicate antreprenoriatului în cuplu:

Descoperă întreaga serie: Powers Couples - Particularitățile afacerilor în familie


Află mai multe despre povestea Zitec:

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail