Power Couple @J'ai Bistrot | Alina & Mihai Grama-Rump

"Punem foarte mare accent pe prietenie și pe cultivarea unor relații care s-au dezvoltat, în cea mai mare parte, frumos. Mădălina, Andrasz sau Nicoleta sunt exemple în acest sens. Fără oamenii din familia J’ai, nimic nu ar fi fost posibil. Foarte important este ca ceea ce faci să faci cu plăcere."

Pe Startarium aducem des în discuție sustenabilitatea în antreprenoriat. Cele mai accesate materiale din platformă sunt cursuri de strategie, educație financiară sau management, esențiale pentru a construi un business solid. Mai puțini își îndreaptă însă atenția către subiecte soft, ca echilibrul personal/profesional. Deși adesea neglijat, e important să îl notăm ca ingredient la fel de vital pentru sustenabilitate ca un plan de business bun; în special pentru antreprenori!

Așadar, am adus în lumină o temă pe cât de frumoasă, pe atât de dificilă: particularitățile antreprenoriatului în cuplu. 14 cupluri de antreprenori și-au împărtășit experiențele cu noi – din domenii și etape diferite atât ca businessuri cât și ca relații, gestionând afaceri în familie sau propriile proiecte independente, vă încurajăm să parcurgeți pe îndelete toate interviurile:

Descoperă întreaga serie: Power Couples - Particularitățile antreprenoriatul în familie

Mulțumim tuturor antreprenorilor care au răspuns invitației noastre! Sperăm ca poveștile lor să vă reamintească cu drag de propriile relații și să indice soluții pentru propriile provocări; de ce nu, poate chiar să vă inspire în a porni propria afacere!


Power Couple @J'ai Bistrot
Alina și Mihai Grama-Rump

Salut! Ne povestiți puțin despre afacerile voastre?

Am început cu J’ai Bistrot în Târgu Mureș acum 8 ani, împreună cu Corina Gliga. Casa bunicului ei a devenit locul nostru de suflet și de distracție, unde porcii zburau fericiți. Mihai a făcut întreg conceptul pe partea de design, Corina i-a dat viață prin evenimente, oameni faini și muzică bună, iar Alina a fost managerul logistic.

A urmat J’ai Bistrot București în 2013, unde ni s-au alăturat prietenii Răzvan Comache și, mai apoi, Alina Konig. Dacă la Târgu Mureș bucătaria va apărea abia anul acesta, la Bucuresți avem deja 5 ani de când facem lucruri bune și gustoase. Recunoașterea a venit odată cu apariția ca local POP în ghidul Gault Millau Romania.

În 2015, Mihai împreună cu Tiberius Crețu, un vechi amic din Reghin, au deschis Mr.Blade Barbershop.

În 2017 am decis, alături de Tiberius, să intrăm pe piața de mobilier, dată fiind colaborarea lui Mihai îndelungată cu MobilaDalin ca designer, și am deschis primul showroom MobilaDalin din București.

În martie se va deschide și cel de-al doilea barbershop la parterul showroom-ului.

Dacă la început aveam cam 5 angajați, am ajuns să avem în prezent în jur de 13 la J’ai Bistrot Târgul Mureș, 25 la J’ai Bistrot București, 7 la Mr.Blade Barbershop și 2 la showroomul MobilaDalin.

Mai multe despre:
J'ai Bistrot București: Facebook | Instagram
J'ai Bistrot București: Facebook | Instagram
Mr.Blade Barbershop: Website | Facebook
MobilaDalin: Website | Facebook

Și câteva cuvinte despre cum v-ați cunoscut?

Anul acesta împlinim 11 ani de căsnicie și 12 ani împreună, ani în care am facut multe, dar nici o realizare nu-l egalează pe Radu, fiul nostru de 10 ani.

Cum v-ar descrie prietenii?

Mihai este partea creativă, sensibilă. Pe lângă design, iubește muzica și cântă alături de Oigăn în Moon Museum.

Alina este omul cifrelor, ea pune în practică și duce la bun sfârșit ideile creative. Poate fi dură, însă caracteristicile materne îndulcesc pornirile autoritare :)

Ce admirați unul la celălalt ca antreprenori?

ALINA: Dintotdeauna am fost invidioasă pe Mihai pentru talentul lui pe mai multe planuri - design, concept, muzica, versuri. Simțul umorului este un liant între noi, râdem des împreună, mă rog, Mihai mă face să râd :) Spiritul de responsabilitate, dar și sentimentul de siguranță pe care mi-l oferă Mihai mă fac să simt că pot duce la bun sfârșit orice îmi/ne propun/em.

MIHAI: Puterea: cu care orice obstacol dificil se transformă într-un “lucru” normal cu început, cuprins și final. Sensibilitatea: cel mai important lucru pe care îl avem în comun, ne leagă. Devotamentul.

Cum e să petreceți atât de mult timp împreună? Aveți o rutină specială, mici obiceiuri care să vă asigure și spațiul personal?

Deși avem atât de multe în comun, ne respectăm spațiul personal și ne dăm unul altuia libertate să ne facem micile plăceri - Mihai cântă, repară broscuțe, Alina joacă jocuri, ieșim împreună cu sau fără Radu, dar și separat - un lucru e sigur, nu ne plictisim unul de altul.

Cum arată diminețile în familia voastră?

În timpul școlii ne trezim pe rând să îl trimitem pe Radu la școală, nimic idilic. Ne bucurăm când unul sau celălalt poate să doarmă mai mult :)

Să vorbim puțin despre valori - personale, dar și în afaceri

Punem foarte mare accent pe prietenie și pe cultivarea unor relații care s-au dezvoltat, în cea mai mare parte, frumos. Mădălina, Andrasz sau Nicoleta sunt exemple în acest sens. Fără oamenii din familia J’ai, nimic nu ar fi fost posibil. Foarte important este ca ceea ce faci să faci cu plăcere.

Cum luați deciziile de business când nu sunteți de acord?

Fiecare business pe care l-am început a fost cu certuri, certuri constructive ce ne-au ajutat să luăm cele mai bune decizii, să mergem înainte și să lăsăm ceva în urma noastră.

Cum afectează faptul că sunteți un cuplu relația voastră cu alți parteneri, angajați etc?

Pentru că și partenerii noștri sunt prieteni, am considerat tot timpul că suntem o familie și nu am avut niciodată divergențe din acest punct de vedere. 

O scurtă concluzie despre antreprenoriatul în familie?

  • Cea mai mare bucurie: Apropierea, acel togetherness: we can do anything!
  • Cea mai mare provocare: Gestionarea conflictelor.
  • O recomandare de final: Nu faceți chiar totul împreună, certurile sunt bune, atât timp cât ele sunt constructive și argumentele logice primează.

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail