Power Couple @Coftale | Antonio Iftimescu și Andreea Hanganu

"În cazul nostru, limita maximă de supraviețuire a cuplului care lucrează împreună 24/7 a fost atinsă la 3 ani. Este foarte greu să păstrezi granița între viața personală și viața profesională deoarece această graniță, la început de drum, nu există. Există doar viața profesională."

Pe Startarium aducem des în discuție sustenabilitatea în antreprenoriat. Cele mai accesate materiale din platformă sunt cursuri de strategie, educație financiară sau management, esențiale pentru a construi un business solid. Mai puțini își îndreaptă însă atenția către subiecte soft, ca echilibrul personal/profesional. Deși adesea neglijat, e important să îl notăm ca ingredient la fel de vital pentru sustenabilitate ca un plan de business bun; în special pentru antreprenori!

Așadar, am adus în lumină o temă pe cât de frumoasă, pe atât de dificilă: particularitățile antreprenoriatului în cuplu. 14 cupluri de antreprenori și-au împărtășit experiențele cu noi – din domenii și etape diferite atât ca businessuri cât și ca relații, gestionând afaceri în familie sau propriile proiecte independente, vă încurajăm să parcurgeți pe îndelete toate interviurile:

Descoperă întreaga serie: Power Couples - Particularitățile antreprenoriatul în familie

Mulțumim tuturor antreprenorilor care au răspuns invitației noastre! Sperăm ca poveștile lor să vă reamintească cu drag de propriile relații și să indice soluții pentru propriile provocări; de ce nu, poate chiar să vă inspire în a porni propria afacere!


Power Couple @Coftale
Antonio Iftimescu și 
Andreea Hanganu

Salut! Ne povestiți puțin despre Coftale?

ANOTNIO: Antonio: Coftale Specialty Coffee Shop este prima cafenea din București care a început să servească cafea de specialitate, în Decembrie 2012. Cafeneaua a fost fondată de către mine și sora mea, Rocsana Dobre, iar îngerul meu păzitor în primii 3 ani a fost Andreea.

Mai multe despre Coftale pe Facebook | Instagram

Și despre cum v-ați cunoscut?

Ne-am cunoscut în anul 3 de facultate și am început să lucrăm împreună din anul I de masterat. De la 21 de ani, de când am terminat facultatea, nu am avut o viață obișnuită de student, ci am muncit pe brânci. Nu am fost în vacanțe, nu am avut weekenduri și am învățat pe pielea noastră ce înseamnă sacrificiul unui business la început de drum.

Cum v-ar descrie prietenii?

ANTONIO: adaptabil, optimist, creativ
ANDREEA: concentrată, independentă, disciplinată

Ce admirați unul la celălalt?

ANDREEA la Antonio: optimismul nebun
ANTONIO la Andreea: disciplină, reziliență

Cum e să petreceți atât de mult timp împreună? Aveați o rutină specială, mici obiceiuri care să vă asigure și spațiul personal?

ANTONIO: În cazul nostru, limita maximă de supraviețuire a cuplului care lucrează împreună 24/7 a fost atinsă la 3 ani. Este foarte greu să păstrezi granița între viața personală și viața profesională deoarece această graniță, la început de drum, nu există. Există doar viața profesională.

ANDREEA: Pentru a salva partea de relație personală, după 3 ani, după ce a devenit cafeneaua “autonomă”, am decis să păstrez doar weekendurile pentru Coftale, iar în rest am trecut pe clasica viață de corporatist 9 to 5.

Dar acum, că aveți agende diferite, ce s-a schimbat în rutina voastră?

ANTONIO: Absolut totul. Din cauza programului nebun pe care l-am avut de când am terminat facultatea și până de curând, în 2018, când viața mi-a pus o mare frână pe parte de sănătate, am decis că e mai important să ne separăm viața personală de cea de business. Din păcate, pentru mulți antreprenori acest work-life balance începe să apară doar după un eveniment nefericit pe parte de sănătate. De când nu mai lucrăm 24/7 împreună am început să ne recăpătăm viața personală.

Să vorbim puțin despre valori - personale, dar și în afaceri

ANTONIO: Atât pentru mine, cât și pentru Andreea, corectitudinea, transparența și încrederea sunt valori care se regăsesc atât la baza business-ului, cât și la baza relației noastre.

Ce rol aveați fiecare în Coftale și cum vi le-ați împărțit?

ANTONIO: Având în vedere lipsa de experiență la început de drum, nu am avut roluri clar delimitate. Toate sarcinile au fost preluate “as you go” în funcție de personalitatea fiecăruia. Din fericire, ne-am prins repede că în antreprenoriat disciplina este sfântă și încet-încet am transformat Coftale într-o “afacere disciplinată”.

ANDREEA: Rolurile s-au împărțit de la sine. Având în vedere că suntem atât de diferiți unul de celălalt, fiecare a preluat inițiativa pe ceea ce s-a priceput mai bine. La acest capitol a fost un noroc chior din fericire, pentru că pur și simplu ne completăm.

CITEȘTE ȘI: Forme legale de asociere în afaceri

Cum luați deciziile de business când nu erați de acord?

ANTONIO: Sunt recunoscator că atât sora mea, cât și Andreea au avut încredere în mine și toate deciziile au fost luate rapid pentru a nu încetini dezvoltarea. Nu am fost întotdeauna de acord, dar partea cea mai importantă este să înveți și să treci repede peste micile eșecuri.

ANDREEA: Mi s-a întâmplat de foarte multe ori să nu fiu de acord cu Antonio. În primul rând, el este genul de persoană de un optimism nebun, căreia îi place enorm riscul, iar eu sunt fix opusul. Mie îmi place să anticipez cât mai mult, să previn cât mai multe situații neplăcute, sunt super organizată și disciplinată. Sunt sigură ca fix aceste calități ale fiecăruia ne-au ajutat să trecem peste toate provocările, atât pe parte personală, cât și profesională. Pur și simplu ne-am completat, aici a fost secretul pe care abia acum, când scriu aceste rânduri, l-am conștientizat.

CITEȘTE ȘI: Avantajele și dezavantajele antreprenoriatului în cuplu

Ce a însemnat faptul că sunteți un cuplu pentru relația voastră cu restul echipei?

ANTONIO: De la început amândoi am știut că trebuie să lăsăm viața personală pentru “acasă” și ne-am comportat profesionist în timpul programului de lucru. Acest lucru a fost esențial pentru a crea o echipă din persoane “like-minded”, deoarece am lucrat cot la cot cu toată lumea și nu au existat favoritisme. 

ANDREEA: Am stat atât de mult împreună încât eu deja îi citeam gândurile lui Antonio și prevedeam cam ce ar vrea să facă în toate situațiile noi pe care le întâlneam. Era așa un fel de chimie și pe parte de business.

Cum a apărut decizia Andreei de a merge pe alt drum profesional?

ANDREEA: Pentru a putea face față provocărilor, am fost nevoiți să lucrăm atât de mult, că singurul lucru de care mai eram în stare noaptea pe la 1-2 era să facem duș, somn și a doua zi o luam de la capăt, non-stop, timp de 3 ani. Pentru că stăteam foarte mult împreună și toată viața noastră era doar Coftale, încet-încet am uitat de noi. Ne comportam ca doi prieteni foarte buni și cam atât. Când mi-am dat seama ca noi eram supărați mereu, dar motivele de supărare nu aveau nicio legatură cu vreunul dintre noi, ci doar cu problemele care se întâmplau prin cafenea, am decis că trebuie să fac ceva să îmi recapăt relația cu Antonio.

Așa că am preferat să încerc și viața de corporatist - bad idea pe parte profesională, good idea pe parte personală. Acum, după 3.5 ani, pot să o spun cu sufeltul deschis. Nu este o viață ”împlinitoare”. Dacă începi viața de “om mare” întâi ca antreprenor și ești învățat să fii autonom, să preiei întotdeauna inițiativa, să ai imaginea de ansamblu a ceea ce faci și unde vrei să ajungi, acțiunile tale să fie ghidate de transparență și sinceritate în permanență, este extrem de greu să te simți împlinit lucrând în orice mare corporație, pentru care nu ești altceva decât un ‘roboțel` care respectă regulile companiei și poate fi înlocuit în orice secundă. Recunosc, ca orice mamă responsabilă, tot mai arunc din când în când câte un ochi către Coftale, sau mai lucrez cot la cot cu toată lumea, dar doar din backstage, cum îmi place mie să glumesc. Și, bineînțeles, pentru a putea rezista în corporație, ca antreprenor în suflet, simt nevoia să îmi iau energia dintr-un proiect care să îmi mențină creativitatea trează...și așa o sa crească încet-încet un nou proiect pe care l-am început cu prietena mea, colega mea de bancă din liceu, Ana. Nu spun prea multe aici, pentru că e altă poveste, pe care sper să o spunem cu altă ocazie. :) 

Cum arată "ieșitul la pensie" pentru voi?

ANTONIO: Voi “da din casă” acum. Oricum prietenii ne spun că pe parte personală am ieșit deja la pensie, deoarece nu prea avem activități care să nu implice partea profesională, și pare că nu facem nimic. Nici nu pot înțelege cu adevărat ce înseamnă acest ieșit la pensie - apăi să îl și pun în practică.

ANDREEA: Ce e asta? nici nu vreau să aud. Eu nu vreau să aud de o vacanță de o săptămână întreagă pentru ca mă plictisesc, apăi de ieșit la pensie :)) No way… 

 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail