„Căutam ceva care să satisfacă 3 puncte cheie pentru mine, să fie tehnic, să fie ceva de viitor și să aibă un plus pe lângă aspectul financiar”, povestește András despre începuturile antreprenoriatului. Cum a ajuns să dezvolte un dispozitiv ce își propune să pună pe picioare pacienții paralizați, aflați în articol.
Ce este Axo Suits?
Conceput în 2013 de către András Kapy (CEO) și Dorin Hirțe (CTO), Axo Suits este un dispozitiv medical electromecanic, de tip exoschelet, ce permite persoanelor cu dizabilități locomotorii să se deplaseze singure. Exoscheletul stimulează muşchii, poate fi controlat printr-o aplicaţie de pe telefonul mobil, are autonomie de până la 6 ore și poate fi ajustat în funcție de caracteristicile pacientului. Pe lângă îmbunătățirea calității vieții, reintegrarea socială sau reducerea costurilor asistenței medicale, utilizarea dispozitivului ajută la reducerea sau eliminarea bolilor secundare asociate scaunelor rulante dar și la scurtarea ciclului de recuperare. Dispozitivul poate fi folosit de către pacienții aflați în recuperare, persoanele care suferă de paraplegie, persoanele în vârstă cu atrofie musculară, pacienții cu accident vascular cerebral. Ce-l face să fie diferit față de competitorii internaționali? Usurința de utilizare și prețul competitiv posibil datorită design-ului și software-ului folosit. Modelul de business vizează vânzarea sau închirierea exoscheletelor către spitale și companii de asigurare, centre de recuperare sau utilizatori privați. Inovația s-a făcut remarcată în cadrul unor competiții de anvergură dedicate startup-urilor printre care și How to Web, Get in the Ring sau Chivas Venture.
András Kapy are un background de peste 10 ani în software engineering și embedded development și peste 5 ani de experiență în management. Am povestit cu el despre inovație, viața de antreprenor și planuri de viitor. Descoperă întreaga poveste în articolul de mai jos.
Drumul spre antreprenoriat
Voiam mai multă putere decizională, flexibilitate și independență.
Nu mă vedeam semnând condica :) Lăsând gluma la o parte, voiam mai multă putere decizională, flexibilitate și independență. Am învățat rapid ca antreprenor, clienții țin loc de șef(uț), flexibilitatea înseamnă să lucrezi mult și puterea decizională înseamnă să alegi între a plăti pe angajați/chirie/buget la timp în loc să iei o mașină scumpă și vacanțe de lux.
Aveam noțiuni financiare de bază dar nu aveam experiența necesară pentru a face un business plan în forma în care se cere de la un startup.
Am învățat foarte multe pe parcurs fiindcă sistemul de startup diferă fundamental de outsourcing. Trebuia să mă familiarizez cu concepte și metode noi. Deși nu aveam probleme de a vorbi în public, am avut nevoie de mentoring la pitching. Aveam noțiuni financiare de bază dar nu aveam experiența necesară pentru a face un business plan în forma în care se cere de la un startup. Aveam experiență cu clienți dar trebuia să mă pun în pielea investitorilor și să înțeleg mentalitatea lor, ce caută și de ce investesc în ceva. Investitorii din România, aici nu mă refer la “băieții deștepți” ci la oameni cu experiență investițională, sunt puțini dar se poate învăța mult de la ei. Recomand aceste exerciții tuturor, indiferent de domeniu de activitate.
Folosim niște unelte de planificare dar lucrurile granulare pentru ziua respectivă le planific pe drum, de preferință pe bicicletă.
O zi de lucru de a mea începe înainte să se trezească familia, răspund la mailurile venite din zonele cu fus orar îndepărtat. Folosim niște unelte de planificare dar lucrurile granulare pentru ziua respectivă le planific pe drum, de preferință pe bicicletă. Avem ritualul de a bea cafeaua împreună cu colegii, după care menținem “frontul de lucru” în liniște deși stăm în același spațiu. Lucrând cu oameni tehnici, terminăm programul seara. Organizăm lunar un TGIF (Thank God It's Friday) lunch pentru a ieși din ritmul “de galeră” :).
De la idee la business - povestea din spatele AXO SUITS
Căutam altceva care să satisfacă cele 3 puncte cheie pentru mine, să fie tehnic, să fie ceva de viitor și să aibă un plus pe lângă aspectul financiar.
În 2013 lucram în outsourcing dar căutam altceva care să satisfacă cele 3 puncte cheie pentru mine, să fie tehnic, să fie ceva de viitor și să aibă un plus pe lângă aspectul financiar. Când m-am întâlnit cu asociatul meu Dorin Hirte prin 2013, el deja activa în acest domeniu și era în relații bune cu spitalul de recuperare de la Băile Felix. De aici era doar un pas până la nașterea unui exoschelet medical, concept care împlinește cele 3 categorii de mai sus.
Astăzi cu siguranță aș face anumite lucruri altfel, mai matur aș spune, dar la vremea respectivă nu aveam experiența de startup, networking și business, Axosuits fiind primul meu startup.
La început, a fost mai mult pasiunea decât partea financiară ce ne-a impulsionat să dezvoltăm proiectul. Nu știam prea multe despre strategie de business și nici n-am văzut până acum startup-uri care să înceapă de la un business plan. Nici noi n-am făcut. Bineînțeles cu timpul am făcut business plan și ne-am restructurat dar începutul a fost pionieristic. Astăzi cu siguranță aș face anumite lucruri altfel, mai matur aș spune dar la vremea respectivă nu aveam experiența de startup, networking și business, Axosuits fiind primul meu startup.
Vrem să dezvoltăm ideea exoscheletului industrial la care au mai lucrat colegii mei în timpul lor liber.
În prezent, scopul prioritar e procesul de comercializare, de a aduce venituri în firmă. După acest pas vrem să dezvoltăm ideea exoscheletului industrial la care au mai lucrat colegii mei în timpul lor liber. Acest pas e necesar din punctul de vedere al dezvoltării afacerii.
Recomandări de dat mai departe
Cred cu desăvârșire că pe lângă beneficiul financiar trebuie să existe un motiv în plus pentru care antreprenorul face ceea ce face, mai ales în România unde sunt nenumărate probleme în afara riscului de a face afaceri.
Primul este legat de aspectul de business. Trebuie să faci un startup sau o afacere ca să poată fi vândută, nu pentru a te autosusține. Aici avem carențe majore în România și nici nu e de mirare că sunt puține povești de succes fiindcă lipsește această noțiune.
Al doilea sfat ar fi legat de utilitate, nu are rost să inventăm cel mai bun lucru după pâinea feliată. :) Orice dezvoltare are o componentă financiară și nu are rost să irosim ore de lucru/bani pentru ceva ce nu are viabilitate comercială.
Ultimul sfat pe care l-aș avea e legat de pasiune. Cred că dacă omul nu face ceva ce să-l țină treaz noapte, atunci îl face degeaba. Cred cu desăvârșire că pe lângă beneficiul financiar trebuie să existe un motiv în plus pentru care antreprenorul face ceea ce face, mai ales în România unde sunt nenumărate probleme în afara riscului afacerii. În cazul nostru este beneficiul adus oamenilor cu dizabilități și sper ca orice antreprenor să găsească un obiectiv cu un impact similar.