Într-o societate în care elevii caută să învețe cât mai simplu și mai rapid, un startup românesc promovează învățarea pentru Bac fără toceală, indiferent de materie. BAClass, platforma de pregătire pentru tinerii care urmează să dea Bacul, a câștigat premiul al III-lea la competiția de pitching Românii sunt antreprenori 2025 și promite rezultate bune la examen, cu doar 10 minute de învățare pe zi.
Pe scurt:
Deschiderea pieței spre platformele digitale de învățare
Validarea ideii și a produsului
Ce vor elevii de la o platformă care-i ajută să se pregătească pentru Bac?
Cum și cât învață elevii în study shot-uri de 3 minute
Atuurile BAClass în fața competiției
Un proiect (aproape) bootstrapped
Lansarea oficială BAClass
Fondatorii BAClass – Andrei Moldovan, Attila Szakacs și Șerban Grecu –, au pornit la drum având experiența unui business asemănător de succes: MedClass.
Lansată în 2022, MedClass e o platformă cu ajutorul căreia tinerii se pregătesc să dea admitere la Medicină. A prins foarte repede la public pentru că oferă o modalitate rapidă și eficientă de pregătire, care vorbește pe limba Gen Z: conținut interactiv, în format video, de scurtă durată, completat de conținut adițional cu ajutorul căruia utilizatorii să-și testeze cunoștințele acumulate. Între 2022-2024, MedClass a avut o creștere a veniturilor de la peste 560.000 lei la 2,6 milioane lei.
Deschiderea pieței spre platformele digitale de învățare
În 2024, când a apărut ideea BAClass, echipa a considerat că MedClass se apropia de maturitate și că paleta de audiență era, totuși, limitată. În plus, s-au gândit că, dată fiind evoluția tehnologică, se pot dezvolta pe mai multe nișe din segmentul EdTech.
„Dintre toate tipurile de evaluare națională sau examinare, Bacalaureatul ni s-a părut cel mai ofertant. Toată lumea dă Bacul. În al doilea rând, pe admitere existau deja profesori sau platforme competitoare; pe Bac – nu. Cel puțin nu la nivelul la care ar fi putut să fie”, ne-a spus Șerban Grecu, marketing managerul echipei.
Cifrele Ministerului Educației arată că, în ultimii 5 ani, la examenul de Bacalaureat s-au înscris constant peste 110.000 de elevi – aceștia reprezentând piața totală disponibilă care ar putea fi deservită de o platformă precum BAClass.
Fondatorii țintesc circa 5% din această piață. Potențial există, cu siguranță, dacă ținem cont că circa 48% dintre elevi iau meditații în privat. Pe de altă parte, din experiența anterioară, fondatorii au constatat că cel puțin 1 din 2 absolvenți de liceu a folosit MedClass ca să se pregătească pentru admitere.
În momentul de față, zona de Bac e un blue ocean. Nu sunt suficient de multe aplicații bune care să acopere întregul public-țintă. Deci e loc pentru toată lumea.
Cu toate astea, spune Șerban, elevii au tipologii foarte diferite și e greu să faci dintr-o astfel de aplicație un one-stop-shop pentru orice nevoie sau să faci pe toată lumea fericită.
Validarea ideii și a produsului
Fondatorii au preferat să dedice timp unei cercetări riguroase pentru a vedea dacă produsul lor este cu adevărat folositor pentru cei cărora se adresează, adică elevii.
Astfel, BAClass a fost lansată la începutul lui 2025 ca un spin-off al aplicației MedClass – cu o interfață și funcționalități similare, dar cu o identitate vizuală proprie – cu scop de testare a interesului pentru genul acesta de a platformă, precum și a experienței de utilizator.
Scopul final este ca BAClass să devină o platformă digitală full-option, care oferă un program de pregătire hibridă, adaptată nevoilor fiecărui elev.
„Scopul acestui an nu a fost să facem bani, ci să ne dăm un pas în spate, să ne dăm seama dacă materialele de bază sunt bune, să ne asigurăm că totul merge bine și că elevilor chiar le place să folosească produsul”, explică Șerban.
Până acum, s-a ajuns la aproximativ 8.000 de persoane care au folosit aplicația sub o formă sau alta, cu elevi recrutați atât dintre utilizatorii MedClass, cât și prin apeluri regulate la voluntari. O parte au ajuns să fie și utilizatori plătitori.
„Am băgat buget în reclame pentru testare. Elevii s-au înscris, au completat un formular, noi i-am selectat și le-am dat conturi gratuite. Am încercat să avem o distribuție cât mai generală. Dacă am apela doar la oameni care folosesc deja aplicația noastră, ar fi un bias.”
În plus, pentru a recruta utilizatori, fondatorii folosesc un program propriu de workshopuri denumit ClassLabs – se duc lunar în diverse licee din țară, cu o echipă de traineri, desfășoară activități concrete pe zona medicală și prezintă aplicația.
Ce vor elevii de la o platformă care-i ajută să se pregătească pentru Bac?
Șerban recunoaște că n-au pornit la drum cu un plan de afaceri bine pus la punct, ci, mai degrabă, cu o serie de pași care ar trebui urmați pentru a asigura elevilor un plan eficient de pregătire pentru Bac. Iar asta ținând cont de nevoile actuale ale tinerilor vizavi de informare, învățare și interacționare cu profesorii sau cu materia: explicații simple, scurte și concise, astfel încât să dea sentimentul de acumulare rapidă. Totul expus într-un limbaj cât mai apropiat de al lor și cu exemple relevante din contextele prin care ei trec.
De asemenea, elevii vor să aibă și sentimentul unei investiții făcute în educația lor, mai spune Șerban. Iar echipa folosește un sistem de comunicare adaptat publicului-țintă, împuternicind elevii cu decizia de a controla cât și cum învață.
Aplicația le oferă constant senzația că pot lua notă mare la Bac fără să tocească materie (orice materie). Promisiunea BAClass este chiar aceasta: „rezultate de top cu efort minim zilnic”.
Chiar dacă piața de meditații este una prosperă, pentru mulți părinți cheltuielile sunt (prea) mari, cu discrepanțe între mediul urban și cel rural. La schimb, elevii primesc, de cele mai multe ori, o cantitate mare de materie livrată prin metode tradiționale, neadaptate nevoilor de învățare dinamică a tinerei generații.
Nota de la Bac a elevului nu garantează gradul de înțelegere a materiei, adică evoluția de la toceală la o capacitate reală de a folosi noțiunile memorate. Lipsa de adaptabilitate a profesorilor și, de multe ori, lipsa de înțelegere vizavi de utilitatea informațiilor generează adesea o repulsie față de învățare.
La începutul lui 2025, Gabi Bartic, CEO Brio, ne-a explicat de ce sistemul actual de notare (indiferent că e vorba de evaluări punctuale sau de cele naționale) este inechitabil și nu reflectă măsura competențelor elevilor. Citește tot interviul aici.
Cum și cât învață elevii în study shot-uri de 3 minute
Cercetările făcute de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), care derulează mai multe proiecte pentru educația media digitală a tinerilor români, arată că problema nu e că elevii nu vor să învețe, nici că materia ar avea un conținut care nu îi interesează. Mai degrabă modul în care le este predată sau prezentată materia e plictisitor și irelevant pentru ei.
Cu alte cuvinte, ce contează foarte mult pentru tineri e forma și formatul în care primesc informația.
„Elevii vor ceva cât mai simplu și cât mai repede. Așa că am mers exact pe modelul de învățare pe care ei îl preferă: clipurile stil TiKTok”, explică Șerban.
Un studiu realizat tot de CJI la începutul anului 2025 privind accesul la tehnologie și internet și cum consumă tinerii informație, arată că o treime dintre elevii de liceu petrec peste 5 ore pe TikTok zilnic, la care se mai adaugă timpul petrecut pe Facebook sau Instagram.
Astfel că funcționalitatea de bază a aplicației BAClass sunt clipurile scurte, de circa 3 minute, numite study shots, prin care elevii dau scroll. E un mod de a trece prin toată materia cu un efort mic și cu posibilitate de verificare a nivelului de cunoștințe după fiecare shot.
Conținutul video este completat de teste-grilă din materie (circa 1.000 de grile) pentru care răspunsurile sunt afișate instantaneu, flashcard-uri de tip întrebare/răspuns care folosesc sistemul de repetiție spațiată (informațiile sunt revăzute în mod repetat, la intervale de timp crescătoare), o bibliotecă cu toate subiectele de la Bac la o anumită materie, un generator de subiecte care folosește AI-ul și un chatbot (numit Dante) căruia elevii îi pot pune întrebări dintr-o anumită materie.
Atuurile BAClass în fața competiției
Conținut video
Șerban consideră că acest tip de a prezenta materia sub formă de clipuri scurte, prezentate de profesori tineri și carismatici, este deosebit de atractiv pentru elevi. Iar experiența MedClass chiar le-a confirmat asta.
Toți elevii preferă short-form content, vertical content. Când vine vorba de aplicație, vor cursuri cât mai simple, pe care să le vadă și să le parcurgă singuri, în ritmul lor.
Mentorii
Aplicația MedClass a folosit cu succes grupuri de mentori care să-i ajute pe elevi în procesul de învățare. Așa că fondatorii îi vor coopta și în noua platformă.
E vorba de tineri care au trecut deja prin programul de pregătire, ca să înțeleagă despre ce este vorba și unde trebuie să intervină. Astfel, mentorii îi pot explica elevului ceva ce nu a înțeles dintr-un curs online, poate asculta elevul după un protocol bine stabilit, verifică teme și pot atenționa elevii care nu performează.
Mentorul e piesa care ține elevul în aplicație. AI-ul ar da mesaje, dar nu se compară cu un om care te cunoaște și care începe să vorbească cu tine la un nivel personal. Avem mentori care ies cu elevii la cafea – dezvoltă o relație umană care-i ajută pe elevi inclusiv cu pregătirea psihică din timpul examenelor sau cu diferite curiozități legate de facultate.
Există câte un mentor pentru fiecare clasă. Elevii pot folosi atât un chat 1:1, cât și un chat general, al clasei virtuale. În general, elevii preferă să vorbească cu mentorul direct, atunci când au întrebări, menționează Șerban.
Profesorii tineri
BAClass oferă pregătire pentru principalele materii de la Bac, toate cu profesori tineri. Găsirea profesorilor dispuși să predea în sistemul gândit de fondatori a fost una dintre principalele provocări ale echipei. De altfel, a existat o întreagă strategie în alegerea profesorilor.
„Am căutat profesori din rândul celor mai cunoscuți pe Instagram sau care aveau o față instagramabilă, cu o pregătire foarte bună. N-avea rost să luăm profesori care nu se pot adapta noii generații”, menționează Șerban.
Numai pentru matematică a durat cam o jumătate de an să găsim profesori, cu căutări constante prin recrutări pe Facebook, întrebat prieteni, căutat pe grupuri sau pe platforme.
De aici și ușurința profesorilor de a preda online, de a-și adapta materia unui format video, scurt. Inclusiv fondatorilor le este mult mai ușor să comunice cu ei, să le transmită ce vor.
Nu doar nevoia de popularitate a profesorului a fost o piedică, ci și faptul că, funcționând ca un startup, BAClass nu poate promite un salariu lunar.
Echipa tânără
Andrei Moldovan și Attila Szakacs sunt ambii foști studenți la Medicină, Atilla având o experiență considerabilă în oferirea de meditații în format clasic tinerilor care se pregăteau să urmeze cursurile acestei facultăți.
„Noi suntem foști studenți, actuali studenți și avem feedback direct de la sursă. Mulți dintre cei care au încercat să facă produse pe zona educațională s-au deconectat complet de tot ce ține de liceu sau poate mai țin minte cum învățau acum 20 de ani. Până nu demult eram chiar noi în liceu, știm ce ne-a plăcut și ce nu. Colaborăm și cu organizații mari de elevi ca să avem feedback de la firul ierbii. Ajungem ușor la elevi, iar ăsta e un feedback pe care mulți nu pot să-l obțină”, punctează Șerban.
Ba mai mult, strategia de marketing folosită în prezent de echipa de fondatori pentru crearea de awareness implică parteneriate atent alese cu organizații relevante sau influenceri cu priză la publicul-țintă: Centrul Filia, Consiliul Național al Elevilor, Sexul vs. Barza. Șerban a menționat că sunt în discuții avansate și cu David Popovici, cunoscut pentru rigurozitatea cu care își alege genul acesta de parteneriate.
Or, așa cum explica Cristian China-Birta, Managing Partner Kooperativa 2.0, alegerea corectă a colaboratorilor, atunci când faci influencer marketing, este primul aspect de care ar trebui să se îngrijească un brand.
Vezi alte 8 reguli de aur explicate de Chinezu pentru cei care fac influencer marketing
Formatul de învățare hibrid
Dincolo de ce învață elevul pe cont propriu, BAClass va oferi și componenta de verificare a testelor scrise. Practic, platforma încearcă să replice atmosfera unei examinări din mediul real, adică dintr-o zi de examinare la Bacalaureat. Elevul dă testul la el acasă, cu camera pornită. La final, testul e scanat și elevul va vedea automat punctajul și poziționarea față de colegii prezenți la rândul lor în aplicație.
Experiența gamificată
Cum spuneam, promisiunea BAClass este nota mare la Bac, cu un efort minim depus zilnic. Probabil cheia în toată această promisiune este revenirea constantă, zilnică, în aplicație. Ceea ce nu doar fidelizează, dar poate crea dependență (ca orice aplicație) și chiar alimenta spiritul de competitivitate.
Rețeta de a motiva pe cineva să învețe zilnic a fost experimentată și implementată cu succes de diverse aplicații care sprijină învățarea. Dintre acestea, aplicația de învățare de limbi străine Duolingo – cea mai populară și accesibilă pe acest segment – și-a construit întreaga strategie de marketing din obiceiul de utilizare zilnică.
Pentru asta folosește sistemul de streak-uri zilnice (runde repetate de utilizări ale aplicației), diverse tipuri de recompense, modalități de interacțiune cu prieteni sau de achiziționare de planuri de familie, pentru un sentiment de apartenență. În plus, are o modalitate ușor agresivă de notificare: există șanse mari ca după una sau mai multe zile de absentare din aplicație să simți frustrare, vinovăție și lipsă de productivitate.
Similar, BAClass are implementat un sistem de streak-uri zilnice, recompense (virtuale sau chiar reale), setare de obiective de învățare, monitorizare și atenționare (mai blânde).
Există și funcționalitatea „Clasa mea”, unde elevii pot forma conexiuni cu colegii, întregindu-se astfel sentimentul de apartenență.
Șerban menționează că această opțiune a fost deocamdată testată doar pe MedClass, unde nu a prins. Motivul pare să fie unul cultural – modul în care ne raportăm noi, ca români, la propriile greșeli.
„Din păcate, generațiile actuale au o relativă inhibiție când vine vorba să-și expună problemele de față cu toată lumea. Mai ales într-un sistem atât de competitiv ca admiterea. Pentru că ceilalți sunt uneori percepuți drept competiție. Și atunci, elevii se simt puțin jenați să discute într-un cadru larg”, adaugă Șerban.
Astfel că funcționalitatea „Clasa mea” e mai degrabă ca „o alternativă la toate grupurile de WhatsApp pe care ți le faci cu colegii de clasă, ca să ai o interfață mai ușoară unde să pui orar, teste etc.”, menționează Șerban.
Un proiect (aproape) bootstrapped
BAClass nu e un produs de sine stătător, ci face parte dintr-un ecosistem de produse numit XClass. Iar asta se dovedește util atât în lansarea produsului, pe o piață pe care fondatorii o cunosc deja, cât și în lipsa de presiune pentru atragerea de abonați plătitori.
Ecosistemul XClass cuprinde aplicația MedClass, programul ClassLabs de workshopuri, editura proprie ClassBooks cu cărți pentru admiterea la Bac, respectiv la Medicină. În curând, va apărea și o aplicație dedicată admiterii la facultățile cu profil tehnologic sau de informatică.
„Toate proiectele noastre sunt bootstrapped”, clarifică Șerban. „Încă nu am găsit investitori. Din păcate, am realizat că investitorii nu prea știu tot ce ține de zona de elevi și ar fi destul de complicat să avem un investitor care să nu înțeleagă exact ce vrea un elev. Am încercat și pe fonduri europene, dar de un an așteptăm. Am intrat de puțin timp pe proiecte adiacente: workshopurile ClassLabs nu sunt plătite de școli, ci de Consiliul Județean.”
Cum rămâne cu atragerea de finanțări?
Șerban menționează că mediul de business nu e prea interesat de produse din zona educațională. Iar el vede câteva blocaje, în acest sens.
„Unii au acces la resurse mai mari, și atunci nu simt prețul la fel de bine cum îl simțim noi. Or pentru un elev din rural, diferența de la 200 la 300 de lei e mare. Apoi, e vorba de adresarea către Gen Z – sunt mulți parametri cu care (investitorii - n.r.) nu mai sunt în contact și e greu să le explicăm ce facem noi de fapt și de ce funcționează”, spune Șerban.
De unde vin banii pentru o platformă educațională
Fiind o platformă SaaS, BAClass funcționează pe două tipuri de achiziții: pachete complete de pregătire, cu plata lunară, recurentă - 9 lei/lună, respectiv acces one time în aplicație, la funcționalitățile de bază – 300 lei.
Din experiența MedClass, planurile lunare nu creează o motivare la fel de mare pentru ca elevii să revină în aplicație. Apropo de dorința elevilor de a vedea rezultate rapide, un abonament recurent presupune o acumulare mai lentă de cunoștințe. De aceea, miza fondatorilor sunt plățile one time la câte o materie.
Obiectivul pentru anul școlar 2025-2026 este de atragere a 1.500 de clienți plătitori cu plata one time până la examenul de Bacalaureat și de convertire a 1% dintre aceștia în utilizatori recurenți.
„Un lucru e cert: din ce în ce mai mulți elevi intră în online să facă pregătire și e o piață care tot crește”, spune Șerban.
BAClass poate rezolva și accesul restrictiv la meditații pentru elevii din mediul rural de exemplu. Și principalul atu al aplicației este prețul accesibil.
Elevii din rural au nevoie doar de un smartphone și conexiune la internet, iar costul de utilizare e cel mai mic posibil, consideră Șerban. „Există și varianta gratuită, prin care elevii se pot bucura într-o formă limitată de multe dintre resurse.”
Tot din experiența MedClass, fondatorii au învățat că trebuie să prezinte platforma cât mai simplu către publicul-țintă.
„De fiecare dacă când am prezentat produsul ca o platformă avansată de pregătire, am eșuat”, spune Șerban. Elevii anulau abonamentul pentru că li se părea că plătesc un preț pentru atât de multe lucruri pe care nu le folosesc.
Lansarea oficială BAClass
Platforma se va lansa oficial în septembrie 2025. Până atunci, fondatorii vor să pompeze suficient de multă informație în piață încât să-și asigure o paletă largă de utilizatori pregătiți să plătească.
Tocmai de aceea, cei 8.000 € câștigați la Românii sunt antreprenori 2025 se vor canaliza în marketing.
La lansare, aplicația va veni și cu o funcție de monitorizare prin AI a modului de învățare a unui elev (ritm, modalitate de rezolvare a testelor, ore de logare etc.).
„Imaginează-ți un Facebook care folosește datele colectate despre tine în favoarea ta, nu în defavoarea ta. Facebook știe cât câștigi în orice moment și folosește asta ca să-ți dea reclame și să-ți vândă ceva. Noi folosim genul ăsta de date ca să facem experiența de învățare cât mai utilă.
Puține aplicații se pot lăuda că folosesc datele de interacțiune cu propriul produs pentru a personaliza experiența utilizatorului, crede Șerban. Iar BAClass exact asta va face: va adapta modul de „predare” a materiei în funcție de tipologia de învățare a elevului și-i va arăta ce și cum să învețe.