Startupul Early Alpha Engineering, câștigătorul ediției din acest an al programului de accelerare Innovators for Children, este o platformă care îi ajută pe copii să învețe robotică și antreprenoriat, pregătindu-i pentru profesiile viitorului.
Ediția din acest an a programului de accelerare Innovators for Children, organizat de Impact Hub Bucharest (alături de partenerul strategic BRD Groupe Société Générale) și-a ales câștigătorul: startupul Early Alpha Engineering a primit un premiu de 5.000 de euro, după Pitch Day (care a avut loc pe 4 decembrie 2024, în cadrul evenimentului Impact Festival).
Early Alpha Engineering este o platformă inovatoare, care îi ajută pe copii să învețe robotică și antreprenoriat printr-o combinație practică de electronică, modelare 3D, printare, proiectare și programare, pregătindu-i pentru profesiile viitorului. „Programul Innovators for Children ne-a adus claritate și pragmatism. Finanțarea pe care am câștigat-o ne va ajuta foarte mult, pentru că avem un plan bine pus la punct”, a transmis Alex Bordei (foto centru, Cofondator Early Alpha Engineering).
Cum a decurs acceleratorul Innovators for Children 2024
Din cele 81 de proiecte înscrise în accelerator, în septembrie, 13 startupuri au fost selectate pentru a participa la programul intensiv de două luni. Acesta s-a desfășurat în perioada 24 septembrie – 29 noiembrie, perioadă în care startupurile participante au trecut printr-un proces accelerat de învățare și dezvoltare. Și s-a încheiat cu Pitch Day, unde fiecare echipă și-a prezentat soluțiile inovatoare în fața juriului.
„Sprijinim Innovators for Children fiindcă, la BRD, credem cu tărie că inovarea este una dintre cheile către un viitor mai bun. Dorim să contribuim astfel la construirea unui mediu în care tehnologia să le ofere copiilor oportunități diverse de-a lungul întregului lor parcurs educațional. Educația de tip STEM este un pilon esențial pentru progresul tehnologic al României. Și cu ajutorul Innovators for Children, vom avea, poate, mai multe echipe câștigătoare ale campionatului mondial de robotică First Tech Challenge, mai mulți absolvenți de universități specializate în tehnologie, mai mulți tineri dispuși să contribuie la o viață mai bună în România”, a spus Flavia Popa (Secretarul General al BRD Groupe Société Générale).
Juriul care a decis proiectele câștigătoare a fost format din: Oana Craioveanu (foto, Cofondatoare Impact Hub Bucharest), Aida Enache (Executive Director for Retail Digital Transformation, BRD GSG), Evelina Necula (Cofondatoare și CMO Kinderpedia), Indira Abdulvoap (Business Consultant) și Iulian Hritcu (Software Development Manager, Centric IT Solutions Romania). „Early Alpha Engineering a impresionat juriul prin inovația soluției și pasiunea cofondatorilor. Viziunea lor de a pregăti copiii pentru profesiile viitorului este remarcabilă, iar premiul de 5.000 de euro le va oferi resursele necesare pentru a avea un impact și mai mare asupra educației din România,” a spus Oana Craioveanu.
Restul startupurilor care au participat la Pitch Day au fost:
- Atelierele Tamarei YouthBot. Program educațional dedicat copiilor și adolescenților din România. Vizează crearea unor echipe de robotică (YouthBots), prin care copiii să exploreze tehnologia într-o manieră pragmatică.
- Deschide-TE. Program de promovare a măsurilor dedicate creșterii autonomiei persoanelor diagnosticate cu sindromul Down, prin utilizarea unor instrumente digitale.
- grai. Folosind inteligența artificială, analiza vocală și feedbackul adaptat, aplicația interactivă oferă un traseu educațional unic pentru copii, prin care să își dezvolte competențele de vorbit în public.
- Micul Erou. Program care oferă cursuri exclusive de prim ajutor pentru copii. Antreprenorii doresc să digitalizeze programul, prin introducerea dispozitivelor de resuscitare cu feedback digital și a unei platforme complete cu materialele de curs.
- Mommy HAI. Aplicație pentru părinți care mapează evenimente, activități, locații și servicii pentru copiii lor.
- Gritty. Soluție digitală pentru copiii de 8-15 ani, prin care aceștia sunt expuși informațiilor științifice, cu ajutorul unor podcasturi audio.
- OpportunityHub/rodeu. Platformă digitală pentru tineri și organizații care doresc să colaboreze. Cu ajutorul acesteia, tinerii pot descoperi oportunități de cursuri, internshipuri și proiecte, iar organizațiile pot găsi participanții potriviți pentru programele lor.
- TeenpreneurSpace. Platformă digitală exclusivă pentru copii, destinată (pre)adolescenților, care le permite să își dezvolte primele afaceri și să ofere cursuri, tutoriale și meditații altor copii.
- Therarium. Aplicație bazată pe realitate virtuală, având în componență exerciții fizice pentru recuperare și jocuri psihoterapeutice.
Innovators for Children, în cifre
Prima ediție a acceleratorului Innovators for Children a avut loc în 2019. În cele șase ediții organizate până în prezent, 17 proiecte desemnate câștigătoare au fost susținute prin resursele programului și au primit o finanțare totală de 261.000 de euro. În total, 68 de startupuri au trecut prin accelerator, beneficiind de peste 300 de ore de mentorat și training.
Innovators for Children 2022 a fost desemnat câștigător al Premiului I, la categoria Inovație Digitală în CSR, în cadrul CSR Awards. Toate informațiile despre program sunt disponibile pe website-ul dedicat.