Jurnal de antreprenor: Bogdan Untilă, Recul

Jurnal de antreprenor este o rubrică periodică, prin care oferim mai multe insighturi din viața celor care au pus bazele unor afaceri proprii.

Bogdan Untilă este director artistic la Recul, proiect de teatru independent, din 2015. În pagina sa de Jurnal, ne-a împărtășit cum arată pentru el o zi obișnuită. 

Ora la care te trezești? Tânjesc după rutină. Când lucrurile sunt stabile, mă trezesc la 8, ajung și la sală și pe urmă îmi văd de zi.
Dacă programul e foarte divers, ora de trezire variază în funcție de scop: plecare cu echipa la drum lung, întâlnire, pregătire pentru un eveniment etc.

Cum ajungi la birou? Uber sau transport în comun, dacă nu mă ia un coleg în drumul lui. 

Îți bei cafeaua acasă sau la birou? Câte cafele bei într-o zi? Când programul e stabil, nu am nevoie de cafea. Când programul e instabil, cafeaua e necesară și este consumată acasă. 

Iei micul dejun? Nu mănânc până la ora 16. Eventual un shake de proteine până la 12.

Câte ore lucrezi într-o zi? Între 6 si 10 ore, depinde. Am și zile în care recuperez la dezvoltarea de produse noi în zona de training prin impro. În general, plec de acasă în prima parte a zilei și mă întorc când e întuneric.

CITEȘTE ȘI: Artiști cu plan de afaceri | Interviu echipa Recul

Cât la sută din zi înseamnă "lucru de antreprenor" și cât de "creativ" (traininguri impro etc)? Dacă nu predau sau țin un training, mă gândesc la impro oricum. Principiile din improvizație se transferă excelent în viața de zi cu zi și în business. 
Lucrăm într-o industrie creativă, e necesar să fim creativi când dezvoltăm programe sau când regândim un program existent.

Câte întâlniri ai într-o zi? Între 0 si 3.  

Cum te relaxezi?  Mă duc la sala sau procrastinez "productiv" :)

Cum te asiguri că ai un time management bun?  Aplicația Forest. Îmi setez durata unei sesiuni de lucru și nu am voie să îmi verific telefonul. Când pot, mă deconectez de la net. 

Work-life balance - există?  Mă văd cu cei mai buni prieteni ai mei săptămânal pentru că lucrăm împreună. Încercăm să ținem balanța înclinată spre muncă.   

Cum rămâi la curent cu ce se întâmplă în lume? Primesc notificări de la G4media sau deschid nenorocitul ăla de Facebook și mă uit pe cel mult 3 știri până viața reală îmi cere să-i acord 100% din atenția mea.

Cum iei decizii? Vorbesc cu echipa mea și ascult cât pot de atent. Mai nou, am început să țin un jurnal de decizii. 

Cărți recomandate: 12 rules for life. An antidote to chaos de Jordan B. Peterson

Un motto/citat dupa care te ghidezi: Victory across the set of all games isn't winning all the games: it's being continually invited to play - Jordan Peterson, inspirat de Jean Piaget 

O lecție pe care ai învățat-o și ai vrea să o știe și alți antreprenori la început de drum: Tot ce faci contează! Începe cu un business plan. Pe urmă, găsește diferența fină între risc și oportunitate.

Alte gânduri care ți se par relevante: Privește lumea în ochi și fii pregătit să-i spui cât de articulat poți ce vrei de la ea.

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail