PartJob, povestea antreprenoriatului care începe la doar 18 ani

Foarte mulți tineri liceeni și studenți caută locuri de muncă cu program part-time pentru a putea a se putea dezvolta personal, menținând în egală măsură un echilibru între studii și viața personală. Din acest punct de vedere, platformele tradiționale cu anunțuri pentru locuri de muncă nu suplinesc această nevoie din piață, așadar oportunitatea este una reală, iar modelul creat de echipa PartJob poate avea rezultate extraordinare dacă va fi implementat.

Echipa PartJob este formată din 5 tineri ambițioși cu varsta de 18 ani care învață la Colegiul Ana Aslan din Timișoara -  Liciu Darius-Ștefan, Timariu Florin Gabriel, Vicol Denys, Danciu Denisa Daiana și Craciun Alexandru. Am fost curioși de motivația lor, cum au plănuit lucrurile, care e procesul lor de gândire și cum au venit cu ideea platformei.

De curând ați câștigat competiția Solve For Tomorrow, cum v-ați decis să vă înscrieți?

Noi, în calitate de tineri, am fost mereu atrași de dezvoltarea multilaterală, dar mai ales de dezvoltarea comunității în care trăim. Suntem de părere că prin dezvoltarea comunității din care facem parte vom aduce un beneficiu atât tinerilor dornici de experiențe noi, cât și contextului social în care trăim, mai exact societatea românească. Concursul Solve For Tomorrow a fost oportunitatea perfectă pentru a ne demonstra capacitățile competiționale, dar și pentru a ne depăși limitele creând și rafinând ceva sustenabil. 
 

Cum a fost experiența participării?

Competiția Solve For Tomorrow organizată de Samsung România în parteneriat cu Junior Achievement România a fost o adevărată poveste despre antreprenoriat și autocunoaștere, în cadrul căreia am avut ocazia să descoperim conceptul de Design Thinking. Am început competiția gândindu-ne continuu la metode prin care putem dezvolta o idee care poate ajuta întreaga comunitate a tinerilor. Pentru că ne-am înscris în categoria “Diversitate și incluziune socială “, am pus cap la cap mai multe idei bazate pe crearea unor beneficii grupului țintă, dar singura care s-a materializat a fost platforma PartJob. Deoarece empatia reprezintă o parte componentă a metodei Design Thinking, am ajuns la concluzia că cea mai mare șansă de câștig o vom avea dacă noi înșine vom face parte din grupul țintă. 


Care a fost cea mai valoroasă parte a acesteia, din punctul vostru de vedere?

De departe cea mai valoroasă parte a fost munca în echipă din spatele întregului concept PartJob. De nenumărate ori am făcut diverse modificări la felul în care platforma arată și se comportă pentru a obține cel mai rafinat produs pentru grupul nostru țintă. Desigur, printre toate momentele de muncă asiduă, am reușit să ne apropiem mai mult unii de ceilalți, aceasta fiind cheia succesului în viziunea noastră. Relațiile interumane reprezintă apogeul productivității. Dacă cineva dorește să realizeze ceva calitativ, în primul rand trebuie să se gândească la resursele umane de care dispune, acestea având un impact major asupra rezultatului final.

Ce planuri aveți pentru viitor? Cum credeți că veți schimba lumea?

Așa cum am menționat și în prezentarea din cadrul concursului Solve For Tomorrow, platforma mai are nevoie doar de câteva retușuri pentru a fi introdusă în totalitate în piața muncii, ea fiind deja funcțională. Singurele aspecte pe care le mai avem în vedere pentru inițierea procesului de lansare oficială mai sunt: găsirea unui număr suficient de ridicat de companii partenere care să publice anunțuri pe platforma PartJob (minimum 8) și înființarea cadrului legal de funcționare a activității. În viitor, dorim să realizăm activități de voluntariat, PartJob sprijinind tinerii mai puțin norocoși prin donații constante. De asemenea, pentru a îmbunătăți informațiile care circulă pe internet referitoare la piața muncii, dorim să introducem blogul oficial PartJob. 


Pe lânga niște antreprenori de succes, ne-ar plăcea să devenim modele demne de urmat de către generațiile următoare, dând tonul unei activități de amploare dedicată tinerilor și studenților. Totodată, dorim să introducem ideea PartJob și pe plan internațional. Analizând competiția din afara României, suntem de părere că o platformă dedicată joburilor part time ar fi cu siguranță un mare ajutor mai ales pentru tinerii în căutare de activități sezoniere sau internship-uri.


La final, ce gânduri ați vrea să transmiteți altor tineri ca voi care vor să își aducă contribuția pentru schimbare?

Realizările importante au necesitat și mereu vor necesita timp. Cine chiar dorește să-și realizeze visul, trebuie să fie prima persoană care ar fi gata să sacrifice totul pentru succesul ideii. Atunci când credeți că nu mai există nicio șansă de progres, analizați încă o dată prioritățile și veți observa că de fapt progresul se întâmplă aici și acum. 
Tinerii ar trebui să se gândească mai mult la viitorul comunității în care trăiesc, deoarece tendința zilelor noastre este una orientată către individualizare. Nu degeaba se spune: Unde sunt mulți, puterea crește. Echipa reprezintă totul. Așadar contactați câțiva prieteni care vor să producă un impact major în evoluția societății și înscrieți-vă la cât mai multe concursuri de dezvoltare a ideilor de antreprenoriat. Veți fi surprinși de rezultate!

Cum vă putem urmări evoluția?

PartJob are propria pagină de socializare, locul perfect pentru interacțiunile cu tinerii. Ne puteți găsi pe pagina noastră de Instagram partjob.work, pe pagina de Tiktok partjob.work, dar și la adresa de email support@partjob.work.


Lansat în 2010, Solve for Tomorrow este o competiție unică prin care se încurajează gândirea inovatoare, munca în echipă și dezvoltarea unor idei de inovare socială care rezolvă cele mai urgente probleme ale comunității. Aflată la prima ediție în România, destinată elevilor cu vârsta între 16 și 18 ani, în cadrul competiției Solve for Tomorrow au fost înscrise la nivel național nu mai puțin de 242 de proiecte în perioada 8 septembrie – 8 octombrie 2021. În urma procesului de selecție, juriul a ales 25 de proiecte pentru a merge în cea de-a doua etapă a competiției. Pentru cei 75 de participanți (înscrieri individuale sau în echipă) au urmat 5 săptămâni de pregătiri intense, beneficiind de sprijinul mentorilor din cadrul Samsung România și Junior Achievement România pentru a-și dezvolta soluțiile propuse la problemele identificate în comunitățile în care trăiesc. Pe 08 decembrie 2021 au fost aleși câștigătorii primei ediții Solve for Tomorrow. 

Vezi aici câștigătorii primei ediții Solve for Tomorrow România.

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail