Dahna este prima aplicație pentru dieta sanatoasă a inimii care face prevenția bolilor cardiovasculare și a celor asociate, prin atribuirea de menuri zilnice, personalizate după profilul cardiometabolic. Află din interviul de mai jos cum a fost dezvoltată această soluție:
Odată cu creșterea populației, schimbările climatice și modificările obiceiurilor de consum către practici sustenabile, agricultura și industria alimentară se schimbă și ele. În consecință, există un focus pronunțat către aceste domenii de business, reflectat atât în programe de incubare și accelerare dedicate, cât și în interesul pentru investiții în aceste zone.
Așadar, aducem în lumină câteva dintre startup-urile locale care oferă soluții de îmbunătățire a felului în care este practicată agricultura, pe de o parte, și a obiceiurilor alimentare, pe de alta.
Dahna a pornit de la o nevoie pronunțată - și reflectată în studiile medicale - de prevenție a bolilor cardiovasculare prin o regândire a obiceiurilor alimentare, spune co-fondatoarea sa, Daniela Tatu-Chițoiu. Cu o echipă de bază formată dintr-un medic și un economist, startupul are acum planuri de extindere pe piețe internaționale. Descoper povestea sa din materialul de mai jos.
Povestea Dahna
Dahna este prima aplicație pentru dieta sanatoasă a inimii care face prevenția bolilor cardiovasculare și a celor asociate, prin atribuirea de menuri zilnice, personalizate după profilul cardiometabolic. Este o aplicație creată cu expertiza cardiologilor și a nutriționiștilor. Apoi expertul hologramat și integrat în realitatea augmentată va fi ghid pe tot parcursul procesului de alimentație, din momentul în care utilizatorul alege ce să mănânce până când are mâncarea în farfurie.
Un economist si un medic au constituit Cardioscience, o companie privată care are obiectiv principal educația medicală, pentru medici și non-medici. Am ales o schimbare de direcție actuală de la utilizarea tehnologiei pentru a dezvolta îngrijirile de specialitate și medicina de înaltă tehnologie, la focusarea pe utilizarea tehnologiei pentru a dezvolta prevenția primară. Ne-am decis să ne implicăm cu toată pasiunea pentru a schimba în bine modul în care oamenii înțeleg să mănânce. Să mănânce corect, sănătos și durabil și așa am creat aplicația mobilă Dahna.
Cum a apărut ideea
Aplicația a pornit de la o nevoie pronunțată - și reflectată în studiile medicale - de prevenție a bolilor cardiovasculare prin o regândire a obiceiurilor alimentare, spune co-fondatoarea Dahna:
Dieta nesănătoasă a trecut pe primul loc în rândul factorilor de risc, devansând fumatul și drogurile, alimentația ucide mai mulți oameni decât fumatul. La nivel global la fiecare 6 secunde, un pacient moare din cauza complicațiilor cauzate de diabet, de boli cardiovasculare și de obezitate. Dacă nu se oprește tendința actuală, peste un miliard de oameni vor muri de boli cardiovasculare (BCV) în prima jumătate a secolul 21. Răspândirea BCV va fi majoritară țările în curs de dezvoltare și o mare parte vor muri la vârstă mijlocie.
Ideea acestei aplicații a apărut spontan, în timpul unei sesiuni de cumpărături, mai precis în timp ce, eu și soțul meu ieșeam dintr-un supermarket, neplăcut impresionați de alimentele ultra procesate existente în coșurile colegilor noștri de shopping, gândindu-ne ce util ar fi un instrument care să îți ofere extrem de rapid lista de cumpărături, de alimente sănătoase, cu exact cantitățile de care are fiecare nevoie, listă generată de meniuri sănătoase predefinite și luând în considerare un profil propriu metabolic.
Drumul de la idee la afacere
A fost destul de simplu: research-ul era parțial făcut deja, în cadrul experienței medicale acumulate în peste 20 de ani. Am validat ideea creând un MVP - în fapt Dahna, așa cum este acum, este un MVP - și am realizat de la bun început că trebuie să ne ușurăm eforturile viitoare de marketing și de vânzări, să putem crea apoi în mod realist și acționabil un plan de marketing. Putem spune și că am pivotat luând decizia de a ne focusa pe dieta inimii, pe prevenție cardiovasculară.
Un sfat foarte bun, primit de la Andrei Dudoiu, a fost acela să ne stabilim motorul de creștere cât mai repede și să păstrăm lucrurile simple și concentrate asupra elementelor de bază, pentru că acesta este un diferențiator-cheie.
Principalele provocări de până acum
Să ne alegem motorul de creștere (aveam doua variante) și să stăm ultra focused on that core.
Perioada pandemiei a venit cu multe provocări și oportunități. Am resimțit ceea ce auzeam și citeam despre marile crize, adică faptul că ele aduc și mari oportunități. Mai ales perioada de după criză are forța de a nivela asperități, de a trece peste blocaje artificiale și de a afirma, de a obliga să iei decizii care pot schimba vieți, comunități și de ce nu și societăți. Iar sănătatea este acum în prim plan, mai ales când este legată de tehnologie.
Impactul programelor pentru antreprenori
Ne-au ajutat mult și ne ajută (pentru că suntem și acum implicați într-un program) să construim un plan strategic solid, să identificăm clar factorii critici de succes, perspectivele de afaceri sau indicatori cheie de performanță.
Recomandări pentru antreprenorii care vor să dezvolte o afacere în acest domeniu
Sunt multe recomandări, dar în primul rând să participe la cât mai multe competiții de start up. Să parcurgă cât mai multe programe pentru antreprenori focusate pe obiectivele de etapă. Să pitchuiască cât de mult pot despre ideea lor.
Planurile de viitor
Să promovăm cât mai mult aplicația, să dezvoltăm produsul cu toate funcționalitățile și să-l lansăm pe piață în afară. Să participăm la competiții programe și să atragem investitori și parteneri strategici.
Resurse de ajutor care ar putea fi utile și pentru alți antreprenori
- Materialele YCombinator
- Biblioteca Startarium
- BCG
- TED
- MicroMentor
- The Power of Moments: Why Certain Experiences Have Extraordinary Impact – Chip Heath și Dan Heath
- This is Service Design Thinking: Basics, Tools, Cases – Marc Stickdorn și Jakob Schneider (pe mine m-a ajutat să mă pun in locul utilizatorului )