#AntreprenoriatSocial: Angela Achiței, Fundația Alături de Voi

Angela Achiței spune că unul din miturile legate de antreprenoriatul social e acela că nu e neapărat nevoie să faci profit, o perspectivă incorectă când vine vorba de sustenabilitatea acestor afaceri. Află povestea Fundației Alături de Voi din materialul de mai jos:

Pe Startarium discutăm adesea despre provocările antreprenoriatului: de la cele specifice începuturilor și rafinării ideii, la cele aduse de etapa de scalare. Există dificultăți specifice fiecărui stadiu, pe care le regăsim indiferent de industria în care activează, de exemplu.

Cu toate acestea, există o serie de provocări sau dificultăți particulare care apar în cazul antreprenoriatului social. Iar pentru că antreprenoriatul social este încă într-un stadiu incipient în România, sunt în general mai rar aduse în discuție. De aceea, am pregătit o serie de materiale dedicate acestui subiect.

Descoperă întreaga serie de materiale despre Antreprenoriatul social pe Startarium: Interviuri cu Alăturide Voi, Social Innovation Solutions, Ashoka România, Atelierul de Pânză, MamaPan & more


Cum a evoluat antreprenoriatul social în România  

Afacerile sociale cred că au existat dintotdeauna în România, la o dimensiune foarte mică, ce-i drept, și fără promovare și poziționare pe piață în acest mod. Pur și simplu, aceste inițiative au răspuns unor nevoi constatate în comunitate și au venit cu produse și servicii specifice domeniului. Sectorul a devenit vizibil și de interes odată cu lansarea primelor fonduri europene, în 2007-2008. Cei care aveau deja activitate în domeniu, au avut o oportunitate de dezvoltare odată cu aceste fonduri, iar cei interesați de antreprenoriat social, au putut accesa bani pentru start-uri începând cu anul 2015. Tot atunci, a apărut și cadrul legal pentru funcționarea întreprinderilor sociale. Datorită interesului pentru domeniu și aportul pe care îl pot avea aceste afaceri sociale în comunitate, au stimulat și donatorii privați să investească în sector. Pe lângă NESsT România, organizație cu tradiție internațională în dezvoltarea antreprenoriatului social, au apărut diferite inițiative private care au finanțat și susținut cu servicii de mentorat dezvoltarea de afaceri sociale.

 În prezent, antreprenoriatul social este de interes în special pentru tineri din perspectiva dezvoltării de afaceri care sunt prietenoase cu omul și mediul, având o puternică componentă de dezvoltare durabilă. Deși se vorbește din ce în ce mai mult în spațiul public despre acest tip de afaceri, încă există o cale lungă în ceea ce privește contribuția pe care o avem fiecare la sustenabilitatea acestor inițiative. Prea puțini oameni, companii și chiar instituții publice, conștientizează faptul că aceste afaceri sociale pot crește doar prin cererea și oferta care se creează pe piața pentru produsele și serviciile pe care le oferă. Eu personal încă aștept momentul în care fiecare achiziție pe care o facem să poarte în spate responsabilitatea a ceea ce se întâmplă cu banul nostru și după ce am făcut achiziția. Să ne uităm ce plus valoare poate genera în continuare pentru om, comunitate și mediu! Mi-aș dori să văd că din ce în ce mai multe companii integrează în politica de responsabilitate social corporatistă achizițiile de la întreprinderi sociale și trec practic la următorul nivel: de la finanțarea de start-up-uri la achiziții responsabile din sectorul antreprenoriatului social.

Din păcate, în România, povestea acestor afaceri sociale vinde prea puțin, undeva aș spune la 3-5% din ceea ce produc. Și vinde în special la prieteni, cunoștințe și oameni care au un set de valori aparte. Mai vinde de Crăciun și Paște.., însă este mult prea puțin, pentru cât plus valoare pot aduce în comunitate!

 

Mituri despre antreprenoriatul social în România 

Unul din mituri e legat de faptul că în antreprenoriat social nu e neapărat nevoie să faci profit. Ceea ce este incorect dacă ne gândim la sustenabilitatea acestor afaceri. Alt mit ar fi faptul că povestea socială va vinde de la sine. Ca în orice business, și în cazul antreprenoriatului social e nevoie de marketing și publicitate pentru a ajunge cu produsele și serviciile la client. 

Unii confundă afacerile sociale cu activitățile non-profit oferite de ONG-uri gratuit beneficiarilor săi și au așteptarea ca pentru serviciile și produsele comerciale achiziționate să plătească un preț simbolic dacă e posibil. Un alt mit este legat de faptul că afacerile sociale sunt scutite de impozite și taxe. 

Antreprenorii sociali respectă aceleași legi fiscale ca orice întreprinzător al unei afaceri clasice. Unii spun că nu există afaceri în care să faci și profit economic și social, pentru că teoriile economice spun că indicatorul de succes al unei afaceri este doar maximalizarea profitului.

 

Cele mai mari provocări în antreprenoriatul social 

Înființarea și dezvoltarea unei întreprinderi sociale este însoțită nu numai de toate provocările cu care trebuie să se confrunte orice întreprinzător clasic, ci și de toate cele care decurg din dimensiunea socială. Lipsa de înțelegere a dimensiunii economice și sociale pe care o au întreprinderile sociale este una din barierele curente care afectează credibilitatea acestora în piața economică.

Punerea în aplicare a unor politici publice care să ofere un cadru favorabil înființării de întreprinderi sociale și dezvoltarea celor existente, este crucială pentru ca aceste întreprinderi să-și poată îndeplini potențialul social și de mediu. Politicile ar trebui să se concentreze pe promovarea antreprenoriatului social, construirea unui cadru legislativ favorabil, introducerea de facilități fiscale și non-fiscale în special pentru întreprinderile sociale de inserție, înființarea de sisteme diferite de finanțare, subvenționare și creditare a afacerilor sociale, dezvoltarea resurselor umane în domeniu, facilitarea accesului la piețe rezervate, cercetarea continuă a sectorului și sprijinirea digitalizării, inovației și a competitivității în piață.

Povestea Fundației Alături de Voi și a afacerilor sociale dezvoltate

Inițial, ca organizație, am plecat la drum ca furnizor de servicii sociale și educaționale, iar ulterior, începând cu anul 2008, am început să facem și antreprenoriat social. Acest lucru a venit ca o soluție firească de a oferi servicii adaptate nevoilor tinerilor seropozitivi HIV, care erau deja la vârsta la care puteau să muncească, dar angajatorii nu-i prea doreau ca salariați. Acești tineri beneficiau de servicii sociale oferite de către fundație, începând cu anul 2002, perioada în care a fost înființată fundația. Inițial am investit în acești beneficiari prin servicii de terapie vocațională, cursuri de formare și orientare profesională în ideea de a-i angaja pe piața liberă a muncii, dar criza economică ne-a spulberat visele, iar tinerilor speranța de a avea un loc de muncă.

Am vazut ca pe o provocare nereușita de a angaja acești tineri, de a face totuși ceva în acest sens. Atunci a fost momentul zero în care am decis să creăm noi ca organizație locuri de muncă pentru ei. Așa a luat naștere brand-ul UtilDeco, fără să ne dăm seama că ceea ce facem noi este un business social și un model de economie socială. Pentru a putea realiza activitate economică în cadrul fundației, singura soluție legislativă la acel moment a fost să funcționăm ca unitate protejată și să avem constant angajate în jur de 40% persoane cu dizabilități, față de minim 30% solicitat prin lege. 

Ulterior, am lucrat împreună cu Ministerul Muncii și alți colegi din sector la apariția în 2015 a Legii Economiei Sociale, iar în 2016 ne-am autorizat ca întreprindere socială care deține marcă socială, adică suntem o Întreprindere Socială de Inserție. Practic, am dezvoltat un concept integrat de servicii sociale și de ocupare care să răspundă cât mai bine nevoilor tinerilor cu dizabilități, în special celor care veneau din sistemul de protecție al copilului sau familii cu probleme. În general, persoane cu studii medii cu un cumul de nevoi sociale, medicale, emoționale pentru care e nevoie de un pachet complet de servicii sociale și de ocupare.

În 2016 am pus bazele celei de a doua întreprinderi sociale JobDirect – o agenție de plasare și asistență la locul de muncă a persoanelor cu dizabilități pentru a angaja și mai multe persoane pe piața muncii. Iar în 2017, am lansat produsul WISE.travel – o agenție de turism internațională și de evenimente corporate, creând propria platformă online de rezervări oriunde în lume. Prin WISE.travel se pot face rezervări de hoteluri, se pot închiria mașini, rezerva activități sau achiziționa city break-uri. 

Partea frumoasă e că noi donăm jumătate din comision către un ONG selectat de client din platformă, sau facem sugestii pentru clienți de a mânca la un restaurant social, a face turul orașului cu un voluntar de la un ONG, de a cumpăra suveniruri locale realizate într-o întreprindere socială ș.a.m.d.

Motivația de a dezvolta 3 afaceri sociale în timp a fost legată pe de o parte de nevoia de a crea oportunități de angajare pentru persoanele din grupuri vulnerabile în special cu dizabilități, iar pe de altă parte de a genera profit pentru funcționarea a două centre de zi dezvoltate de fundație și a susține și alte ONG-uri care fac lucruri frumoase zi de zi. 

Cum dezvolți o afacere socială de succes 

Chiar dacă vorbim de afaceri sociale, acestea se dezvoltă și cresc folosind aceleași instrumente business ca într-o afacere clasică. Ele implică resurse umane calificate în domenii precum vânzări, comercial, marketing, contabilitate și după caz persoane din domeniul social sau mediu. Pentru reușită, întotdeauna trebuie să păstrezi în minte misiunea pentru care exiști și să asiguri un echilibru între partea socială și cea economică a organizației. Iar în ceea ce faci, să fie mereu omul în centrul deciziilor tale. Bineînțeles, înțelegea clientul și a nevoilor lui, capacitatea de inovare și digitalizare sunt alte ingrediente pentru competitivitate în piață și asigurarea sustenabilității afacerii.

Deși e foarte greu să faci antreprenoriat social în România, satisfacțiile pe care le ai într-un astfel de domeniu sunt enorme. Vezi lumea prin alți ochi, devii mândru de ce lași în urma ta și produci schimbări în bine pe termen mediu și lung! Viața are alt sens! 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail