EWA Bootcamp 2024 anunță înscrierile pentru antreprenoarele din domeniul agrifood

EWA Bootcamp, un workshop dedicat proiectelor dezvoltate de antreprenoarele agrifood, a ajuns la a doua ediție. Înscrierile au loc între 17 iulie și 16 septembrie 2024 și se adresează femeilor care au o idee de business sau un startup funcțional cu o vechime mai mică de doi ani.

Impact Hub Bucharest și Raiffeisen Bank România organizează și anul acesta EWA Bootcamp, un workshop de două zile dedicat proiectelor dezvoltate de antreprenoare din domeniul agrifood. Ajuns la a doua ediție, acesta se va desfășura în trei orașe din România: București (23-24 septembrie), Cluj-Napoca (7-8 octombrie) și Iași (21-22 octombrie). Workshopul este susținut de EWA – Empowering Women in Agrifood, un program de accelerare realizat de EIT Food  și dedicat femeilor antreprenor în etapa de dezvoltare. EIT Food este susținut de Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT), un organism al Uniunii Europene.

„Implicarea noastră susținută în programe de sprijin antreprenorial ne-a făcut să observăm pasiunea și deschiderea de care dau dovadă antreprenorii, iar acest lucru ne determină să ne implicăm în continuare, să credem în ei și să le oferim sprijinul necesar, fie că vorbim de mentorat sau de finanțări. Cu atât mai mult, suntem încântați să susținem programe precum EWA Bootcamp, care vin în întâmpinarea nevoilor viitoarelor antreprenoare din agrifood. Ne bucură, de asemenea, statisticile oficiale care arată că numărul femeilor antreprenor din România este în creștere. În prezent, există peste 100.000 de antreprenoare, care generează peste 10% din PIB-ul național. Tendințele actuale arată că femeile antreprenor din România au veritabile calități de leadership și sunt modele pentru alte femei care doresc să își înceapă propriile afaceri. Toate aceste evoluții ne-au convins ca, anul acesta, să dezvoltăm aceste bootcamps și să extindem programul în 3 orașe din țară, pentru a descoperi noi potențiale afaceri sustenabile din domeniul agrifood”, a transmis Andreea Porojan (CSR & Sustainability Manager, Raiffeisen Bank România).   

Etapele EWA Bootcamp 2024

În cadrul evenimentului, participantele vor putea obține noțiunile necesare de business și au posibilitatea de a afla care sunt provocările afacerilor sustenabile în agrifood. Totodată, antreprenoarele au șansa de a se alătura comunității EIT Food, unde pot accesa resurse cheie pentru dezvoltarea afacerilor în domeniu. 

EWA Bootcamp este gratuit, are loc fizic, în limba română, durează 8 ore, iar mai multe detalii despre agenda fiecărui workshop local sunt disponibile aici. Programul include mai multe etape: 

  • înscrierile pentru București (17 iulie – 21 august), Cluj-Napoca și Iași (17 iulie – 16 septembrie);
  • selecția participantelor, între 26-30 august (București) și 23-27 septembrie (Cluj-Napoca și Iași);
  • anunțarea antreprenoarelor admise în program, între 2-6 septembrie (București) și 23-27 septembrie (Cluj-Napoca și Iași);
  • organizarea workshopurilor, la București (23-24 septembrie), Cluj-Napoca (7-8 octombrie) și Iași (21-22 octombrie).

 „Din 2021, Impact Hub Bucharest este reprezentantul oficial al EIT Food în România. Programul are un rol esențial pentru agricultura locală, pentru că sprijină afacerile care se dezvoltă în acest sector strategic. EWA Bootcamp încurajează femeile antreprenor din domeniu să își găsească cea mai bună nișă de business, să se conecteze cu experți relevanți din domeniu și să identifice acele inovații care vitalizează un domeniu de viitor al economiei românești. Tranziția către o agricultură sustenabilă vine și cu costuri semnificative (între 37 și 52 de miliarde de euro anual) și de aceea avem nevoie de soluții care să răspundă tuturor provocărilor”, explică Vlad Craioveanu (CEO & Cofondator Impact Hub Bucharest).

Avantajele programului Empowering Women in Agrifood 

Workshopul EWA Bootcamp pregătește viitoarea generație de antreprenoare care vor putea participa la următoarea ediție a programului EWA – Empowering Women in Agrifood, ce va avea loc în România în 2025. Până acum, acest program a susținut 30 de antreprenoare din sectorul agrifood și a oferit o finanțare totală de 45.000 de euro. Câștigătoarele EWA 2023 au fost Tania Nicoară (cu startupul Unison, care a obținut Premiul I și o finanțare de 10.000 de euro) și Mihaela Șipoș (Happy Treats, care a obținut Premiul II și 5.000 de euro).

Unison este un producător local de granola, creme tartinabile din nuci, batoane raw, maioneză vegană, alternative vegane la parmezan și alte delicatese. Produsele sunt disponibile prin rețeaua a peste 50 de parteneri la nivel național și în 22 de locații fizice (magazine, cafenele etc.). Pe lângă gama actuală de 14 produse, startupul vrea să dezvolte noi produse pe bază de plante.

Happy Treats vizează dezvoltarea unei ferme de insecte, care se concentrează pe trei direcții principale: producția de produse finite (recompense hipoalergenice pentru câini, din proteină de insecte), insecte vii (pentru hrănirea păsărilor din ferme, în vederea creșterea producției de ouă) și valorificarea produselor secundare din fermă (care sunt un fertilizant natural pentru culturile agricole).

Mai multe detalii despre programul Empowering Women in Agrifood sunt disponibile aici.

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail