În culisele creditelor garantate de Stat

Creditele tradiționale pot fi o opțiune doar în anumite stadii de dezvoltare a unei afaceri - însă există afaceri mici și mijlocii care pot beneficia de acest tip de creditare pentru a-și crește portofoliul de opțiuni de finanțare. Creditele garantate de stat aduc un aport important în economie și susțin intrarea pe segmente noi de piață a IMM-urilor, pentru dezvoltarea de produse inovatoare și pentru creearea de noi locuri de muncă, și le susțin în momente de criză, așa cum este cea cauzată de pandemia din 2020.

Creditele garantate de Stat sunt o soluție de finanțare foarte bună, câtă vreme sunt analizate atent înainte, iar scopul acestora este bine definit într-un plan de dezvoltare pe termen mediu al afacerii. 

În toamna lui 2016, guvernul a adoptat un nou program pentru facilitatea accesului la astfel de credite al firmelor mici și mijlocii, cu fonduri totale de 100 de milioane de euro garantate de stat, prin Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) si Fondul Român de Contragantare (FRC).

Programul Operațional Inițiativa pentru IMM-uri (POIIMM), cum se numește programul de finanțare garantată de Stat, acordă garanții neplafonate cu rate de garantare de până la 80% firmelor mici și mijlocii din orice domeniu, cu excepția celor din agricultură și din domeniile care sunt deja finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală. Asta pentru că la nivelul Ministerului Agriculturii este în stadiu avansat un proiect de creare a unui fond de garantare, de 92 de milioane de euro, a creditelor pentru companiile care desfăşoară activităţi în agricultură.

Obiectivul principal al aceastei soluții de creditare garantată de stat este să faciliteze accesul la finanțare pentru IMM-uri prin generarea unui număr suplimentar de portofolii de finanțare. Efectul este creșterea numărului de firme mici și mijlocii care beneficiază de soluții de creditare pentru a se dezvolta. Mai mult, utilizarea mai largă a instrumentelor de partajare a riscurilor, precum și folosirea fondurilor UE pentru a garanta parțial portofoliile de astfel de credite pentru IMM-uri permit generarea unui efect de pârghie în ceea ce privește volumul de creditare pentru IMM-uri.

Rezultatul? Start-up-urile și firmele mici și mijlocii deja active devin mai atractive și mai credibile în ochii creditorilor. Locul lor în economie nu e deloc de neglijat.

 IMM-urile reprezintă 90% din totalul firmelor din România, angajează spre 60% din forta de muncă și au o contribuție importantă la PIB. 

Prin POIIMM, 2.500 de astfel de afaceri vor putea beneficia de acces la credite garantate de Stat, cu o valoare totală estimată între 400 și 600 de milioane de euro, potrivit specialiștilor.

Sunt sume pe care, altfel, afacerile mici și mijlocii ar avea dificultăți să le obțină de la bănci, neavând garanții solide care să dea încredere bancherilor că pot recupera investiția. Sume care sunt folosite apoi pentru dezvoltarea afacerilor, pentru intrarea pe segmente noi de piață, pentru dezvoltarea de produse inovatoare și pentru creearea de noi locuri de muncă. Cu alte cuvinte, creează valoare adăugată în economie.

Creditele garantate de Stat din acest program pot fi obținute de la CEC Bank, printr-o procedură, cel puțin la nivel declarativ, mai simplă și mai rapidă decât de obicei în cazul solicitărilor de creditare pentru IMM-uri. De altfel, CEC Bank este bancă partener în mai multe programe de finanțare pentru antreprenori, printre care și START sau SRL-D, banca oferind afacerilor linii de credit, credite pentru stocuri, credite pentru finanțarea activității curente, credite pentru investiții sau credite pentru activitatea de leasing.

Programul are, fără îndoială, un impact semnificativ atât din perspectiva afacerilor mici și mijlocii, cât și din perspectivă economică. Este, însă, doar o picătură într-un ocean. 

Nevoia de finanțare în acest segment este uriașă, la fel ca și potențialul de creștere și dezvoltare a start-up-urilor și IMM-urilor și, mai departe, a economiei. Numai deficitul de finanțare externă pentru IMM-uri până în 2020 a fost calculat de Ministerul Dezvoltării la 3,4 miliarde de euro.  

În afara acesui program, garantiile Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri se emit la solicitarea băncilor pentru credite aprobate. Fondul face o analiză proprie a documentelor prezentate de către bancă, atestând eligibilitatea beneficiarului și posibilitatea acestuia de a-și achita obligațiile de plată.

Etapele pentru obținerea garanției sunt:

  • Depunerea documentației de credit la bancă, unde trebuie precizat că se dorește completarea garanțiilor proprii cu cele ale Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri 
  • În urma unei analize proprii, banca trebuie să considere solicitarea ca fiind viabilă, dar fără suficiente garanții materiale, și să solicite participarea Fondului la împărțirea riscului prin emiterea de garanții financiare 
  • FNGCIMM transmite băncii decizia privind acordarea garanției solicitate în cel mult 7 zile de la primirea de la bancă a dosarului complet; 
  • În baza garanției Fondului, banca semnează contractul de credit cu IMM-ul.  

Băncile de la care se poate lua un împrumut cu garanția FNGCIMM sunt: Banca Transilvania, BRD Groupe Societe Generale, CEC Bank, ING Bank, Banca Românească, Banca Comercială Carpatica, Alpha Bank, Banca Comercială Romană, Piraeus Bank, Bancpost, Leumi Bank, Banca Româna de Credite și Investiții, Veneto Banca S.c.p.a. Italia Montebelluna, Banca Comerciala Feroviară, OTP Bank și Marfin Bank.

Programul IMM Factor

IMM Factor este un program guvernamental care sprijină accesul la finanțare al IMM-urilor, prin acordarea de facilități de garantare de către stat pentru creditele acordate pe termen scurt, pentru finanțarea creditului comercial. 

Aceste finanțări sunt acordate de bancile înscrise in program, pe baza facturilor, în cadrul unui plafon de finanțare cu caracter reînnoibil, garantat de către stat, prin Ministerul Finanţelor Publice.

Acest tip de garantare a creditului comercial poate fi accesată de către companii până pe 30.06.2021.

Citește mai multe despre condițiile de acordare pe site-ul oficial. 

Programul IMM Invest

Acest program permite IMM-urilor afectate semnificativ de criza COVID-19 să își asigure lichiditățile pentru derularea activității curente sau pentru investiții, prin accesarea unuia sau a mai multor credite pentru realizarea de investiții și/sau unul sau mai multe credite/linii de credit pentru capital de lucru, garantate de către stat, prin Ministerul Finanţelor Publice.

Valoarea maximă a creditelor poate fi de până la 10.000.000 lei pentru investiții și până la 5.000.000 lei pentru capital de lucru. 

Data limită a înscrierilor: Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM a anunțat prelungirea perioadei de înscrieri în programul IMM Invest până pe 30 iunie 2021, precum și extinderea cu subprogramul Agro IMM Invest. 

Cum te înscrii: pe portalul IMM Invest se fac înscrieri în sesiune continuă, până la epuizarea plafonului de 20 miliarde lei alocat programului. 

Prin grantul oferit prin noua componentă Agro IMM Invest, se acordă și o componentă nerambursabilă de maximum 10% din valoarea împrumutului garantat cu câteva condiții de încadrare într-un anumit plafon:  

  • cu condiția încadrării în plafonul de 120.000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în sectorul pescuitului și acvaculturii; 
  • 100.000 euro pentru întreprinderile care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole; 
  • 800.000 euro pentru fiecare intreprindere care isi desfasoara activitatea în sectorul alimentar.  

Aceste plafoane de ajutor de stat se referă doar la partea de subvenție, nu la întregul credit. 

Citește mai multe despre condițiile de acordare și sumele care pot fi accesate pe site-ul oficial al programului. Aici poți citi mai multe despre Planul Național de redresare și Reziliență. 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail