S-ar putea să fii hacker

Înclinația spre inovare, curiozitatea, curajul și o doză sănătoasă de rezistență la autoritate – un spirit aparte de problem-solving, în care s-ar putea să te recunoști, fie că ești sau nu antreprenor. Monica Alexandru, Product Manager în divizia de Programe Impact Hub Bucharest, ne povestește despre "the hacker mindset".

"Please tell us about the time you most successfully hacked some (non-computer) system to your advantage?" ("Povestește-ne cum ai fost hacker"). Mulți ani la rând, asta a fost o întrebare în formularul de aplicare la Y Combinator, acceleratorul de business care le-a crescut pe Dropbox, Reddit sau AirBnb, acum atât de cunoscute încât e greu de imaginat că au fost odată startupuri.

Erau încurajate răspunsuri ca "atunci când eram mic, am ascuns un dinte sub pernă fără să zic nimănui, ca să îmi confirm că nu există Zâna Măseluță." Poate sună neserios, dar ce căuta de fapt juriul era “the hacker mindset”.

Mentalitatea în sine, însă, a fost parte din spiritul antreprenorial cu mult înainte să existe noțiunea de “hacking” – înclinația spre inovare, curiozitatea, curajul și o doză sănătoasă de rezistență la autoritate. Le văd frecvent la antreprenorii cu care lucrăm în Startarium, cu atât mai mult în ultimul an, în pivotările și soluțiile neașteptate pe care le-au găsit ca răspuns la pandemie, în felul diferit de a pune întrebări, chiar și în cum folosesc site-ul în moduri pe care nu le-am anticipat.

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail