Checklist: cum începi o afacere într-o țară nouă

Pandemia ne-a făcut să înțelegem sau să reconsiderăm aspecte fundamentale ale stilului nostru de viață. Printre acestea - modul în care percepem modul în care lucrăm, ce ne motivează, cât de bine reușim să menținem echilibrul între viața profesională și cea privată și așa mai departe. Forțate de criza sanitară, multe afaceri au făcut tranziția către munca online, complet la distanță.

Pe măsură ce lucrurile revin  la normal, este din ce în ce mai clar că munca remote este un nou cadru de lucru care nu poate fi ignorat. Nu toți oamenii doresc să se întoarcă la birou, iar munca hibridă pare să fie cea mai potrivită opțiune. Pentru că apreciază această flexibilitate, cei mai mulți oameni doresc să continue să lucreze de la distanță, cel puțin o parte din timp, pentru tot restul carierei lor, datorită avantajelor evidente ale acestui stil de lucru: posibilitatea de a avea un program flexibil, precum și flexibilitatea de a lucra de oriunde.  

Deși nu este un lucru nou, tendința freelancerilor de a-și stabili reședința în alte țări, ca nomazi digitali, a fost crescută după izbucnirea epidemiei. Iar această mișcare a nomazilor digitali va continua să se accelereze în anii următori.

Să trăiești și să lucrezi în locuri diferite nu poate decât să fie o oportunitate care e importantă pentru dezvoltarea personală. În plus, există și alte avantaje evidente: poți lucra din destinația ta de vis sau îți poți continua programul dintr-un oraș sau o țară diferită în fiecare lună. Dacă lucrezi într-o industrie creativă, cum ar fi moda, designul sau publicitatea, de exemplu, s-ar putea să îți fi dorit de mult timp această oportunitate. Acum este șansa ta de a face acest pas și de a-ți înființa afacerea într-o țară nouă.  

Dar, înainte de a te entuziasma, asigură-te că ești conștient "în ce te bagi". De aceea, am creat acest checklist cu lucruri care pe care trebuie să le știi înainte să îți muți operațiunile într-o altă țară.  

Fă un roadmap pentru viitor

Totul începe cu marele "de ce?": De ce ai ales o destinație anume? Este pentru că taxele sunt mai mici? Deoarece crezi că piața locală ar fi mai receptivă la ceea ce ai de oferit? Sau poate pentru că ai auzit oameni vorbind cu drag despre acea țară? Indiferent de ceea ce te-a determinat să te muți, începi prin a planifica din timp:  

  • Documentează-te despre țara în care dorești să te muți: normele culturale, climatul politic și economic și așa mai departe.  
  • În loc să privești PIB-ul ca pe un indicator de creștere și stabilitate economică, Investopedia te încurajează să iei în considerare GPI (Genuine Progress Indicator). Acest lucru se datorează faptului că acesta ia în considerare mai multe variabile, cum ar fi distribuția veniturilor, ratele de educație, rata criminalității și chiar poluarea sau obiceiurile de petrecere a timpului liber.  
  • Încearcă să intri în contact cu expații care trăiesc în țara respectivă - aceștia vor fi o punte culturală valoroasă între tine și noua țară. Caută grupuri pe Facebook și pregătește-ți o listă de întrebări - probabil că ei sunt cei mai potriviți să îți ofere răspunsurile necesare, pentru că au fost cândva în locul tau și s-au confruntat cu provocări similare.  
  • Documentează-te în legătură cu costurile traiului acolo: verifică prețul chiriei și al utilităților în diferite orașe din țară și vezi care este cel mai potrivit pentru a îți satisface nevoile.   
  • Stabilește bugetul pentru activitățile pe care le vei desfășura și ține cont de acest sfat înțelept din Money Crashers: atunci când faci previziunile, fii pesimist în estimarea veniturilor și optimist în estimarea cheltuielilor.  
  • Drepturi de autor și contracte privind drepturile de autor: trebuie să știi, de asemenea, că problema proprietății intelectuale este tratată diferit de la o țară la alta. Aici poți găsi o prezentare generală a conceptului de la Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale și te încurajăm să parcurgi conținutul site-ului și să continui să te documentezi așa încât să fii pregătit pentru momentul în care vei începe să faci afaceri într-o țară străină.

În plus, în țări precum România, dacă lucrezi în industria publicitară, poți angaja profesioniști precum copywriteri sau graficieni pe baza legilor privind drepturile de autor contractuale și a unui tip de contract care diferă în mare măsură de cele create pe baza legilor generale ale muncii.  

Gândește-te la costurile de înființare a afacerii respective   

  • În funcție de tipul de activitate pe care urmează să o desfășori, în afară de taxele legale și alte taxe, va trebui să te gândești la infrastructură (atât cea fizică, cât și cea digitală) și la furnizori. Dacă ești un designer care lucrează în industria modei, este posibil să ai nevoie de țesături pentru hainele tale sau de persoane calificate care să lucreze în atelierul tău - asigură-te că vei găsi ceea ce îți trebuie și că tranziția va fi ușoară.  
  • Rezolvă-ți problemele de logistică înainte să îți înființezi magazinul și să te înregistrezi ca persoană autorizată/comerciant unic. Este posibil să existe reglementări care să afecteze libera circulație a produselor în interiorul și în afara țării, precum și taxe, impozite și taxe de export.  
  • Ia în considerare posibilitatea de a apela la un avocat bun și de a găsi o firmă bună de contabilitate și de ținere a evidenței contabile pentru a te asigura că respecți toate legile fiscale.  
  • În afară de impozite, ar putea apărea și alte probleme la înființarea unei afaceri într-o țară străină. De exemplu, unele țări limitează drepturile de proprietate ale străinilor. Este posibil să ai nevoie de o locație fizică și de o adresă reală legată de numele tău, unde să poți primi corespondența. În unele cazuri, acest lucru va fi, de asemenea, necesar pentru a completa documentele legale, chiar dacă vei lucra complet de la distanță.   
  • Vei exporta sau importa bunuri? Atunci ar trebui să cercetezi opțiunile de transfer internațional de bani, deoarece ratele de schimb valutar se schimbă rapid, iar piața valutară poate fi foarte volatilă. În mod normal, ar trebui să poți rezolva acest lucru cu banca ta actuală și să trimiți/primești bani peste graniță, dar, în cele mai multe cazuri, te vei confrunta cu comisioane uriașe și cu o întârziere de cel puțin câteva zile până când plata este finalizată. Ia în considerare și alte opțiuni, cum ar fi (dar fără a se limita la) Paypal, Skrill (fost Moneybookers) și Payoneer.   
  • De asemenea, este posibil să ai nevoie să deschizi un cont la o bancă locală pentru plata impozitelelor și pentru cea a angajaților (dacă intenționnezi să angajezi persoane din țara respectivă). Acesta este un alt motiv pentru care ai nevoie de un contabil bun sau de un avocat specializat în finanțe.  

Căută locuri cu facilități fiscale și posibilități de finanțare pentru proiectul tău de afaceri.  

Nu există nicio îndoială că, în afară de frumusețea locului, mai este un aspect semnificativ care influențează decizia oamenilor de a-și înființa afacerile în alte țări: cât de prietenoase sunt acestea din punct de vedere fiscal. Aici poți găsi o listă cu cele mai favorabile și cele mai puțin favorabile din punct de vedere fiscal țări din întreaga lume.  

În plus, unele țări se confruntă cu dificultăți în atragerea investitorilor sau a întreprinderilor străine. Pentru a compensa acest lucru, guvernele vor oferi potențiale reduceri de taxe sau subvenții pentru antreprenori, astfel încât aceștia să ia în considerare posibilitatea de a începe o afacere în țările lor.  

În funcție de locul de proveniență și de țara în care te muți, este posibil să ai acces la sprijin financiar european sau la programe de finanțare pentru a te ajuta să îți înființezi afacerea. Acesta este un aspect esențial, deoarece, pe lângă beneficiile financiare, prin intermediul acestor programe vei obține și posibilitatea de a face networking și de a intra în contact cu actori cheie din domeniul tău, care te vor ajuta să te dezvolți și să devii mai rezilient în fața schimbărilor. Aici poți găsi oportunitățile de finanțare și de licitație de la Comisia Europeană. 

În final, nu căuta în mod special locuri cu forță de muncă ieftină. Această mutare poate avea costuri ascunse în alte aspecte ale activității tale și, în cele din urmă, vei obține ceea ce oferi. Ideal ar fi să cauți locuri care corespund tuturor criteriilor tale și care oferă personal calificat la un cost rezonabil.  

Concluzie   

Începerea unei afaceri nu este niciodată ușoară. Dar înființarea unei afaceri într-o țară străină poate fi și mai dificilă. Cu toate acestea, în multe cazuri, avantajele sunt mai numeroase și mai mari decât dezavantajele. Odată cu această nouă tendință de lucru hibrid sau complet la distanță, mulți oameni aleg să se mute și să lucreze din locurile care se potrivesc cel mai bine așteptărilor și stilului lor de viață. Întreprinderile trebuie să fie la fel de flexibile și relaxate ca și oamenii. Nu te lăsa descurajat de posibilele obstacole din checklist: acesta nu este menit să te împiedice să te muți într-o altă țară - este doar un instrument pentru a te pregăti pentru succes.   

Deschiderea unei afaceri într-o țară nouă vine și ea cu o mulțime de avantaje: înseamnă acces la diferite oportunități și rețele de profesioniști din industria ta, la o piață potențial mai receptivă, la un mediu economic mai relaxat și la un bazin mai mare de talente. Așadar, fă-ți research-ul necesar și alege ceea ce este cel mai bine pentru tine, pentru bunăstarea și pentru prosperitatea afacerii tale.

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail