Donuterie - un business cu iz dulce

”Să fac cu drag ceea ce urmează să fac o mare parte din viața mea.” a fost primul gând al Andrei, cofondator Donuterie, după ce a terminat facultatea. Descoperă întreaga poveste din spatele unui business care în doar 3 ani a ajuns la 16 magazine, 160 de angajați și o cifră de afaceri de 10 milioane de lei.

Să fii antreprenor nu-i ușor, dar când faci ceea ce-ți place, satisfacțiile nu întârzie să apară. În 2014, Marius Muntean şi Andra Otava, doi tineri care au studiat la Facultatea de Construcţii din Cluj-Napoca, au fondat Donuterie, o afacere prin care vând gogoşi precum cele americane. Investiția inițială a fost de aproximativ 100.000 de lei, bani obținuți printr-un program finanțat de la stat la care au mai adăugat și economii proprii.

La 3 ani după momentul lansării, am stat de vorba cu Andra, cea care coordonează activitatea din spatele donut shop-urilor.

De la student la antreprenor

După ce am terminat facultatea și m-am angajat, mi-am dat seama destul de repede că aș prefera să fac ceva pe cont propriu, să nu muncesc pentru cineva. Să fac cu drag ceea ce urmează să fac o mare parte din viața mea, pentru că munca ne ocupă cel mai mult timp. Și spre norocul meu, prietenul meu, Marius Muntean, avea aceeași viziune ca și mine.

Lecții de dat mai departe

Dacă greșești, o faci pe barba ta.

Ca antreprenor, trebuie să știi ce sfaturi să iei în considerare și ce e mai bine să ignori. Toată lumea pune presiune pe tine și are anumite așteptări, dar cel mai ok e să faci cum simți tu. Dacă greșești, o faci pe barba ta.

Să ai răbdarea necesară ori de câte ori trebuie să explici un lucru, să o faci cu același entuziasm.

De-a lungul timpului, am învățat că cel mai greu e să lucrezi cu oamenii, să îi îndrumi (pentru că fiecare crede că se pricepe mai bine decât tine) și să ai răbdarea necesară ori de câte ori trebuie să explici un lucru, să o faci cu același entuziasm.

După 3 ani, e mult mai previziblă munca pe care o depun, dar în urmă cu un an-doi, era o surpriză în fiecare zi.

O zi de lucru de a mea începe în jurul orei 9 când ajung la birou. Am norocul de a avea o echipă foarte frumoasă care îmi face ziua mai bună. În principal mă ocup de coordonare, ma asigur că fiecare știe ce să facă. Acum, după 3 ani, e mult mai previziblă munca pe care o depun, dar în urmă cu un an-doi, era o surpriză în fiecare zi. Binențeles, ziua se încheie în funcție de volumul de muncă din acea zi.

Ca să prezint pe scurt cam de ce mă ocup zilele acestea în mod special, participarea la patru festivaluri din Cluj-Napoca și verificarea magazinelor din țară. În total avem 15 locații, 16 magazine caci în Afi București sunt două. Cel din Târgu Mureș este al nostru și toate cele 3 din Cluj. În regim de francize sunt: 4 locații în București, urmează a cincea în iunie, Sibiu, Suceava, Baia Mare, Ploiești, Iași, Alba Iulia, Piatra Neamț, și până la începutul lui mai vom mai deschide și în Craiova și Râmnicu Vâlcea.

Dar, pe măsură ce creștem, suntem tot mai organizați și munca fiecăruia devine mai restrânsă, adică doar pe un anumit segment. Asta consider că este cea mai sănătoasă modalitate de a lucra. Ești mult mai eficient și dai un randament mai mare atunci când fiecare știe ce are de făcut.

Povestea din spatele delicioasei „Donuterie”

Împreună cu prietenul meu Marius, ne doream ceva al nostru, ceva în care să ne implicăm total. Ideea a venit pur și simplu. Am luat în considerare domeniul HoReCa, dar nu voiam să fim ca ceilalți, am vrut ceva ce nu exista pe piața din România și așa ne-a venit ideea. Donuterie nu s-a numit așa de la început. Când am deschis în Tîrgu Mureș, în 2014, magazinul se numea Donut Shop. Marius avea un prieten care glumea tot timpul că vine la donuterie și așa a apărut brandul de astăzi.

Nu am reușit să obținem fondurile din primul an, așa că anul următor am aplicat din nou.

În prima fază, Marius s-a documentat despre programul SRL-D și am aplicat pentru o sumă de 10.000 de euro. Nu am reușit să obținem fondurile din primul an, așa că anul următor am aplicat din nou și am primit 30.000 de lei. Cu banii aceștia și ajutor din partea părinților lui, am deschis Donut Shop.

La început a fost greu, nu știam cu ce se mănâncă un astfel de business, aveam o idee și am trecut direct la implementarea ei.

Ne doream mult să deschidem în Cluj-Napoca, însă nu am găsit o locație care să ne mulțumească, așa că am deschis o locație centrală în Tîrgu Mureș. La început a fost greu, nu știam cu ce se mănâncă un astfel de business, aveam o idee și am trecut direct la implementarea ei. Nu a durat foarte mult timp până să ne dăm seama cum funcționează lucrurile. Am închis magazinul pe care l-am deschis inițial în Tîrgu Mureș, pentru a-l renova și pentru a-l redeschide publicului, iar din acel moment totul a început să decurgă de la sine.

Am fost uimiți de cozile pe care le făceau oamenii zilnic.

Am atras noi finanțatori și colaboratori și așa am reușit să ne extindem în Cluj. Când am deschis prima Donuterie din Cluj, am fost uimiți de cozile pe care le făceau oamenii zilnic, nu conta că plouă sau că sunt peste 30 de grade afară și ne-am dat seama că nu e momentul să ne oprim aici, așa că în anul 2016 am decis să trecem în sistem de franciză.

În următorii ani, ne dorim să ne consolidăm ce avem acum, să avem o gamă mai mare de sortimente și să deschidem câteva magazine în alte țări din Europa.

Mesaj pentru antreprenorii aflați la început de drum

Perseverență și multă răbdare

În primul rând să se aștepte la faptul că vor exista o serie de compromisuri pe care trebuie să le facă la început de drum, și e foarte important să le facă pe cele care sunt mai apropiate de ceea ce simte. Perseverență și multă răbdare.

În interviurile din Videotecă poți descoperi cum și alți antreprenori au reușit să își dezvolte afacerile. Ia-ți porția de inspirație și spor la treabă!

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail