#AntreprenoriatSocial: Daniel Barbu, I'm fine

În opinia lui Daniel Barbu, antreprenoriatul social este o zonă cu mult potențial, însă investițiile sunt foarte mici în țara noastră în comparație cu altele din țări mai dezvoltate. Află povestea aplicației I'm fine din materialul de mai jos:

Pe Startarium discutăm adesea despre provocările antreprenoriatului: de la cele specifice începuturilor și rafinării ideii, la cele aduse de etapa de scalare. Există dificultăți specifice fiecărui stadiu, pe care le regăsim indiferent de industria în care activează, de exemplu.

Cu toate acestea, există o serie de provocări sau dificultăți particulare care apar în cazul antreprenoriatului social. Iar pentru că antreprenoriatul social este încă într-un stadiu incipient în România, sunt în general mai rar aduse în discuție. De aceea, am pregătit o serie de materiale dedicate acestui subiect. 

Descoperă întreaga serie de materiale despre Antreprenoriatul social pe Startarium: Interviuri cu Alături de Voi, Social Innovation Solutions, Ashoka România, Atelierul de Pânză, MamaPan & more


Povestea aplicației I'm fine

I'm Fine a început după o perioadă personală mai grea. Am vrut să fac ceva pentru a mă ajuta, dar nu știam de unde să încep. Nu știam cum să caut un terapeut bun și nu am avut curaj să povestesc cuiva întrebările care se roteau în capul meu. Fiindcă stau prea mult pe telefon, m-am gândit să caut soluția în Play Store, însă n-am fost mulțumit cu ce am găsit, așa că mi-am propus să lucrez pentru a concepe această alternativă. Am mers cu ideea la cei mai buni prieteni ai mei, Marian și Cristi și ne-am pus de acord că e ceva ce merită atenția noastră. Am fost colegi de cameră la Universitatea Politenica și lucrasem deja împreună la câteva proiecte împreună. Din fericire, în perioada respectivă am aflat de incubatoarele Social Impact Award și Future Makers. Ne-au oferit structură și suport la început și am avansat mult mai repede datorită lor.

Până acum, în top 3 provocări intră finalizarea soluțiilor I'm Fine, obținerea de finanțare și promovarea. 

Antreprenoriatul social în România

E o zonă cu mult potențial, însă investițiile sunt foarte mici în țara noastră în comparație cu altele din țări mai dezvoltate. Acest lucru cred că e valabil pentru mediul antreprenorial în general, însă sunt soluții. Spre exemplu, există posibilitatea de a participa la evenimente și a prezenta în fața investitorilor din afară. 

Pot să sper că în următorii ani, afacerile sociale vor evolua din în ce mai bine. În ultimii ani organizații precum Impact Hub, Global Shapers, Ashoka au investit în awareness și educarea oamenilor cu potențial. Cred că sunt rezultate deja, dar pe termen lung vom vedea din ce în ce mai multe afaceri sociale de succes.

Recomandări pentru antreprenorii care se gândesc să înceapă un proiect în această zonă

Să înțeleagă foarte bine problema pe care vor să o rezolve și să pornească de la ea, nu de la soluția lor specifică. De asemenea, inovația de dragul inovației nu o să ajute multă lume. Uneori e mai bine să înțelegi ce a mers prin alte locuri și să adaptezi asta la nevoile de aici. Antreprenorii sociali sunt în general mult mai dispuși să împărtășească decât cei din alte domenii. 

 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail