Cum se vede un startup prin ochii unei bănci?

Dacă iei în calcul finanțarea bancară, este important să știi cum vede banca afacerea și care sunt principalele aspecte pe care le ia în considerare înainte de a acorda finanțare. Află cum trebuie să te pregătești pentru acest moment cu ajutorul unor instrumente utile în depunerea documentației.

În viața oricărui IMM sau startup de succes vine acel moment în care afacerea accelerează mai repede decât se așteaptă antreprenorul sau managerul. De regulă, acesta este momentul în care și cheltuielile accelerează la fel de rapid, fie că e vorba despre un spațiu mai mare, de extinderea echipei, de lansarea unui nou produs sau abordarea de noi segmente de clienți. Și dacă startup-ul nu are suficient cash flow pentru a susține dezvoltarea, pasul următor este căutarea unei surse de finanțare.  

Soluția, pentru mulți antreprenori, este finanțarea bancară. Dacă iei în calcul o astfel de soluție, este important să știi cum vede banca afacerea ta și care sunt principalele aspecte pe care le ia în considerare înainte de a-ți acorda finanțare.

De la sine înțeles, orice bancă va acorda împrumuturi doar în cazul în care este îndreptățită să creadă că își va recupera deopotrivă sumele împrumutate dar și costul creditului acordat. De aceea, în momentul în care soliciți finanțare de la bancă ți se cere să întocmești un dosar cu documente, o serie de natură legală (care reflectă faptul că firma este legal constituită și are dreptul de a funcționa, de pildă actul constitutiv, certificatul de înregistrare și certificat constatator de la Registrul Comerțului) și documente financiare (de exemplu situații financiare depuse la Administrația Financiară și rapoarte referitoare la cash-flow). Mai multe informații referitoare la documentele necesare pentru întocmirea unui dosar de credit găsești aici.

Pentru a-ți face o idee despre imaginea pe care și-o poate forma o instituție de credit despre firma ta, în momentul în care soliciți finanțare de la bancă, poți face chiar tu o incursiune pe site-ul Risco.ro, unde găsești un instrument online care oferă posibilitatea de a obține rapoarte despre situația financiară și juridică a firmelor din România. Demersul este extrem de simplu: la secțiunea „Verificare Firmă” este suficient să introduci datele de identificare a societății – fie nume sau CUI.

Platforma afișează o serie de informații care interesează orice instituție financiară, cum ar fi de pildă anul de debut al activității, numărul de angajați, cifra de afaceri și profitul. În plus, site-ul mai listează și alte informații financiare, ca ratingul financiar, limitele de plăți, probabilitatea de insolvență, datorii restante sau procese în instanță.

Orice instituție către care te poți îndrepta în căutare de finanțare va analiza cu foarte mare atenție o gamă întreagă de informații. Pentru a simplifica demersul de luare a unei decizii, băncile (dar nu numai) au dezvoltat sisteme de evaluare; de pildă, pentru stabilirea scoring-ului unei companii mici sau la început de drum, va conta nivelul de îndatorare și situația financiară a companiei (pentru a vedea care este pragul până la care poate ajunge o firmă cu expunerea). Acest aspect este important deopotrivă pentru cel care ia credit, ca să nu ajungă la un grad prea mare de îndatorare, dar și pentru creditor, care nu trebuie să își asume astfel de riscuri.

În plus, contează foarte mult care este istoricul relației cu banca, de pildă dacă ai plătit la timp ratele pentru un alt împrumut. La fel de adevărat este că instituția financiară va fi interesată de aspecte cum ar fi motivul pentru care apelezi la credit, ce așteptări ai de la activitatea firmei odată folosit împrumutul și care sunt planurile pe un interval de timp mai lung, de pildă pe câțiva ani.

Cum poți spori șansele de obținere a unui împrumut?

Un comportament financiar sănătos, bine chibzuit încă de la debutul afacerii este cel mai sigur garant al succesului în ce privește obținerea unei finanțări de la bancă la momentul oportun, fie că este vorba despre credit pentru business sau alte produse de finanțare de la bancă. Cele mai multe afaceri la început de drum eșuează pentru că întâmpină dificultăți în administrarea cash-flow-ului. Cu alte cuvinte, este extrem de important să știi, în permanentă, despre fiecare leu încasat sau cheltuit.

În plus, în fiecare moment de dezvoltare al afacerii, oricât de „apetisantă” este o investiție, trebuie să te asiguri că suma cheltuită este mai mică decât câștigurile obținute.

Și chiar dacă este deja cunoscut faptul că antreprenorii trebuie să aibă optimismul în ADN, este bine să fii pregătit și pentru eventuale dificultăți în procesul de acordare a finanțării solicitate.

Dacă dosarul pe care l-ai întocmit cuprinde toate actele solicitate și știi deja că îndeplinești condițiile legale iar firma ta este eligibilă pentru un credit, trebuie să îți iei o rezervă de timp. Uneori, pașii urmați de bancă pentru procesul de evaluare pot dura mai mult decât ai estimat și este bine să nu programezi o investiție cu banii obținuți din credit pentru o dată anume.

În plus, este de folos să te gândești bine sau să te sfătuiești cu ofițerul de credit al băncii de la care vrei să accesezi finanțare. Nu doar că poți scurta semnificativ procesul de accesare a finanțării, dar poți afla dacă creditul pentru startup este într-adevăr cea mai bună soluție ținând cont de stadiul în care se află startup-ul și de obiectivele nevoii de finanțare. Altfel, e posibil să fie potrivită și varianta leasing-ului pentru startup sau, de ce nu, cea a unui card de credit business sau a unui overdraft pentru business.

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail