Mikor van itt az ideje az influencer kampánynak?

Amikor azt szeretnéd, hogy terméked elérje a célközönséget, az influencer kampányok jó promóciós eszköz lehetnek. Ahhoz, hogy elérjék a kívánt hatást, jó, ha részletesen megtervezed őket. Íme Cristian China Birta, blogger és vállalkozó ajánlásai.

Influencerek, bloggerek, vloggerek, sok Facebook-rajongóval rendelkező emberek kell, hogy legyenek az Ön számára erőforrások. Így kell rájuk tekintened. Erőforrások, amelyekhez hozzáférsz, ha akarsz. Csak akkor, ha akarod. De ahhoz, hogy hozzáférj hozzájuk, meg kell győződnöd arról, hogy szinkronban vannak a kommunikációs és marketingstratégiáddal. Ellenkező esetben olyan területre lépsz, amit egyáltalán nem ajánlok: "Én is szeretnék influencerekkel kampányt csinálni". Ez nem fog segíteni, nem ez a cél. 

Miért érdemes influencerekkel dolgozni? 

Az influencereken keresztül sokkal könnyebben és pénzügyi szempontból sokkal hatékonyabban érsz el olyan közösségeket, amelyeket egyébként csak nagy nehézségek árán és sok pénzzel érnél el. 

Mennyibe kerülnek az influencerek? 

A válasz egyszerű: egyesek olcsók, mások obszcén módon drágák. Nem feltétlenül az kell, hogy érdekeljen, mennyibe kerülnek, hanem az, hogy mit nyújtanak a beléjük fektetett összegért cserébe. Azért adsz nekik pénzt, hogy valamilyen hasznot kapj vissza, nem azért adsz nekik pénzt, hogy a blogjukon vagy a Facebook-oldalukon láthasd magad. A sok lájk nem jelent számodra sok pénzt. 

A megfelelő influencerek kiválasztása 

A megfelelő influencer kiválasztása nagyon-nagyon nehéz. Ez már önmagában is egy munka. Adhatnék egy 20 szempontot tartalmazó listát, amely alapján kiválasztják őket, de a legjobb, ha szakemberrel konzultálsz. Ha e-mailben kérsz egy influencertől együttműködést, nagyon valószínű, hogy nem fog válaszolni. Hogy miért? A magyarázat egyszerű és mégis nagyon bonyolult: valószínűleg naponta körülbelül 20-30 ilyen e-mailt kapnak, amelyek közül választhatnak. A tapasztalat azt mutatja, hogy az esetek 95%-ában az adott márkával vagy vállalkozóval való együttműködés nem valósul meg. Ezért nagyon valószínű, hogy nem fognak válaszolni Önnek. 

Javaslom, hogy ne kövesd el azt a hibát, hogy ugyanazt az üzenetet küldöd el újságíróknak és bloggereknek. Vázolj fel két külön e-mail listát, hogy könnyebben kifejthesd magad: "Kedves bloggerek...", "Kedves újságírók...". 

Mi a konverziós mechanizmusa ezeknek a kampányoknak? Pontosabban ez a mechanizmus azt jelenti, hogy ügyelni kell arra, hogy a szerver ne omoljon össze, hogy megfelelően nyomon kövesse a weboldalra irányított embereket, ellenőrizze, hogy mennyi eladás történik, vagy miért nem történik, és a kampány végén képes legyen elemzést készíteni. 

Egy alapvető dolgot meg kell értened az influencer kampányokkal kapcsolatban: az influencer nem ad el helyetted. Az influencer olyan embereket hoz neked, akik időt szánnak arra, hogy megnézzék a márkádat, a szolgáltatásodat, a termékedet. Az eladás a Te feladatod. Az, hogy ezután mit teszel annak érdekében, hogy pénzt kapj azoktól az emberektől, akiket az influencer küld hozzád, szigorúan a te dolgod. 

Nagyon ajánlom, hogy egy ilyen kampány során abszolút mindent tesztelj: hozz létre egy testreszabott linket, nézze meg, mi történik az emberekkel, akiknek kiteszi magát. Így megtudhatod, hogy az influencerek segíteni fognak-e neked a jövőben, és így kalibrálhatod az ilyen kampányba fektetett költségvetést. 

Amikor hozzáférsz egy erőforráshoz, szerződést kell kötnie az erőforrással. A szerződés rendkívül fontos, mert pontosan meghatározza, hogy mit kell tenni. A megbízás, amelyet egy influencer számára adsz, a legtöbbször döntő fontosságú a kampány sikere szempontjából. Annak érdekében, hogy megértsd, mit kell kérned egy influencertől, mondok egy példát: nem azt kéred, hogy szépen írjon rólad, hanem azt, hogy csináljon brand awareness-t, azaz érjen el minél több embert, vagy azt, hogy küldjön embereket a weboldaladra, azaz ajánlási kampányt. A különbség alapvető, mert az influencer másképp közelíti meg ezeket a helyzeteket. 

Ha új vállalkozó vagy, normális, hogy mindegyiket csinálod. Egy bizonyos ponton aztán megnyílik az út, és elkezded ezt belsőleg csinálni. Rá fogsz azonban jönni, hogy az influencer kampányok esetében a legjobb, sőt szükséges a kiszervezés. 

Ha sok pénzed van, ami biztos, hogy nincs, akkor javaslom, hogy csinálj egy tesztet: fektess ezer eurót egy általad, a tudásoddal készített kampányba, és ezer eurót egy szakembernek kiszervezett kampányba. Akkor látni fogod, mire gondolok. 

Biztos vagyok benne, hogy már tudod, de olyan világban élünk, ahol a közösségi média uralkodik. Ez azt jelenti, hogy a marketingbüdzsének jelentősnek kell lennie. Nem láttam még egyetlen vállalkozást sem sikeresnek anélkül, hogy a forgalmának legalább 10%-át ne fektette volna marketingre. 

Ha nem tudod, mit jelent ma a marketing, elmondom: a marketing az utcai plakátoktól az AdWords-kampányokig terjed. Ha kétségeid vannak, javaslom, hogy kérdezz meg valakit, aki ért hozzá. Kollégáim és én segítünk Önnek, ha konkrét, releváns kérdéseket tesz fel, nem pedig olyanokat, mint pl: "Hogyan tudok pénzt keresni?". 

Amikor elkezd pénzt költeni egy influencer kampányra, azt javaslom, hogy először teszt jelleggel tegye. A tesztelés két fontos szempontból is segít neked: kis költségvetéssel rendelkezel, és segít felismerni, hogy a terméked/szolgáltatásod alkalmas-e a közösségi médiára. 

Amikor egy influencer-kampány eredményeit nézed, meg kell győződnöd arról, hogy rendelkezel azokkal a készségekkel és know-how-val, amelyek segítenek megérteni, hogy ezek az eredmények hogyan segíthetnek neked. A magas tetszésszám nem jelenti azt, hogy a kampány sikeres volt, az számít, hogy mi történt a magas tetszésszámú poszt mögött: hány embert irányítottak a weboldalára? Hány értékesítést hajtottál végre? 

Márkája ismertsége 

Amikor a márkád expozíciójáról beszélünk, két lehetőség van: Saját média, azaz a Te médiáid (weboldal és közösségi média fiókok) és a fizetett média (Google AdWords, Facebook hirdetések, influencer kampányok). Ha a Owned Media-ról beszélünk, sokan elkövetnek egy kolosszális hibát: nem figyelnek a szerverre. 

Fordíts nagy figyelmet arra, hogy mit jelent a technikai rész a digitális területen, mert ez olyan, mint egy ház alapja. Amikor a márkádat nagy tömegek elé tárod, két dolog történhet: egy jó és egy rossz. A jó: több ember látja a márkádat. A rossz: a sokak között, akik látják, vannak idióták is. Azokra is fel kell készülnöd. Ha azonban 80%-uk azt mondja, hogy baj van a márkáddal... vedd ezt figyelmeztető jelnek, és csinálj újra néhány elemzést. 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail