Hogyan motiválod a csapatodat, ha vállalkozó vagy?

Az emberekkel való munka során valószínűleg észrevetted, hogy a motiváció az egyéntől függően különböző forrásokból ered. A motiváció sajátosságairól Rareș Manolescu, coach és tréner az alábbi anyagból tudhat meg többet.

Személyes szinten viszonylag könnyű kitalálni, hogy mi motivál. Amikor azonban emberekkel dolgozol, azt fogod látni, hogy az embereket különböző dolgok és különböző módon motiválják - egyeseket könnyebben mozgósít, ha felhatalmazást éreznek, másokat, ha támogatást és jóváhagyást kapnak, amikor például bizonytalannak érzik magukat. 

Valószínűleg Te is elgondolkodtál már azon, hogy vajon motiváltak-e azok az emberek, akikkel együtt dolgozol. De a kérdés, amit valójában fel kellene tenned magadnak, az az, hogy "mi motiválja őket?". 

Jó vezetők vs. rossz vezetők 

Mit értékelsz és mit utasítasz el alkalmazottként, mit szeretsz és mit nem szeretsz abban, aki téged vezet? Arra kérlek, képzeld el, hogyan válaszolnának a csapatod tagjai ezekre a kérdésekre. Ha akarod, ez lehet egy technika, amit te is alkalmazhatsz, és megkérdezheted a csapattagjaidat is ugyanerről. "Gondoljatok a legrosszabb vezetőre, aki valaha is volt nektek, aki a legbarátságtalanabb módon bánt veletek, és szerintetek miért tette ezt. Gondolkodj el rajta, és mondd el, hogy milyen szavakkal lehet a legjobban jellemezni a menedzser viselkedését, pontosabban azt, ami nem tetszett. Tedd ugyanezt a valaha volt legjobb menedzserével kapcsolatban is". Ha ezt a listát meg tudja szerezni az embereitől, akkor lesz egy kiindulópontja ahhoz, hogy kitalálja, mit várnak el Tőledl, anélkül, hogy bonyolult kérdőíveket vagy drága és időigényes eszközöket kellene használnia. Ez egy egyszerű módszer, amelyet bármikor használhatsz, hogy érezd a dolgok lüktetését. 

A másik ok, amiért felvetettem ezt a kérdést, az, hogy megkérjelek, hogy gondold végig, milyen pozitív eredményei lesznek annak, ha Neked, mint vezetőnek vagy vállalkozónak, sikerül pontosan azt adnod az embereknek, amire szükségük van. Meglátod majd, hogy ez a fajta pozitív hozzáállás erős motivációt teremt a munkahelyen, az embereket elkötelezettebbé teszi a munkájukban, és szándékokat teremt.  

Van 4 fontos szándék, amely a munkahelyen létrejöhet, és amelyet akkor érhetsz el, ha sikerül pontosan úgy cselekedned, ahogyan a csapatában dolgozó emberek szeretnék: 

- A szándék, hogy felülmúlják az eredményeiket, keményebben dolgozzanak és jobban teljesítsenek. 

- A szándék, hogy támogassa a szervezetet és/vagy a csapatot, és ott legyen mellettük. 

- Az emberek azon szándéka, hogy a szervezetnél maradjanak, ne hagyják el, ne keressenek máshol munkát, mert úgy érzik, hogy bátorítják őket. 

- Az a szándékuk, hogy fejlődjenek és növekedjenek. 

Ezek a szándékok nem jönnek létre, ha az emberek nem érzik, hogy tisztelik őket, nem érzik, hogy meghallgatják őket, nem érzik, hogy azt kínálják nekik, amire szükségük van, amikor szükségük van rá. A kérdés tehát nem az, hogy motiváltak vagyunk-e vagy sem, hanem az, hogy mi motivál bennünket, mi késztet minket arra, hogy tegyünk dolgokat, és mik azok az okok, amelyek miatt egyik vagy másik irányba mozdulunk el. 

Mi a 3 alapvető pszichológiai szükséglet? 

1. Az autonómia iránti igény, amit például a gyerekeknél láthatunk, amikor már egészen kicsi koruktól kezdve megpróbálnak egyedül csinálni dolgokat. Az embereknek természetes szükséglete, hogy úgy érezzék, hogy saját kezdeményezésükre tesznek dolgokat, hogy érezzék, hogy van választásuk és szabadságuk. Abban a pillanatban, amikor ezeket az igényeinket figyelmen kívül hagyják, rosszul kezdjük érezni magunkat, és demotiválttá válunk, vagy elszakadunk attól, amit csinálunk. 

2. A rokonság iránti igény:  

- Egyrészt szükségünk van arra, hogy kapcsolódjunk más emberekhez, hogy őszinte kapcsolatunk legyen, hogy érezzük, hogy tisztelnek minket, és hogy felajánljuk tiszteletünket másoknak. Abban a pillanatban, amikor úgy érezzük, hogy nincs kölcsönös tisztelet, elkezdünk elszakadni.  

- Másrészt szükségünk van arra, hogy úgy érezzük, hogy valami fontosat, értelmeset és logikusat teszünk. Ami azt jelenti, hogy ha valaki a napi tevékenysége részeként kap egy bizonyos feladatot, és az az érzése, hogy ez a feladat számára lényegtelen, akkor nem fog annyi erőfeszítést tenni, amennyit kellene, mert nem érzi, hogy ez bármi változást hozna. Mi ezzel az igénnyel élünk, hogy a másokkal való kapcsolatainkban állandóan előremeneküljünk. 

3. A kompetencia iránti igény, hogy kompetensnek érezzük magunkat, hogy képesek legyünk elvégezni a feladatokat. Bennünk él az a belső igény, hogy fejlődjünk, fejlődjünk és folyamatosan új készségeket szerezzünk. Ez a szükséglet egész életünk során megnyilvánul, de előfordulhat, hogy a felnőttkorba való átlépésünk során alábbhagy. Az emberek fiatalkorukban vagy a munka első éveiben frusztrációkat halmozhatnak fel, ha tanulás közben nem megfelelő visszajelzéseket kapnak, nem segítik őket, magukra hagyják őket, elkedvetlenednek, és már nem érzik örömüket a fejlődésben és a tanulásban. 

Ha azonban ezt a 3 szükségletet a környezet, amelyben élünk, és mi magunk nap mint nap kielégítjük, akkor jóleső állapotot érzünk, kiteljesedünk, kiegyensúlyozottnak és ahhoz kapcsolódónak érezzük magunkat, amit csinálunk.

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail