Hogyan építsük fel a startup belső kultúráját?

A vállalkozói lét több, mint egy vállalkozás vezetésének képessége, hanem nagyon is arról szól, hogy olyan embereket és csapatokat vezessünk, amelyek hasonló értékek körül forognak. Ahogy az előző anyagban láthattad, a közös értékek táplálják a motivációt és a csapatban dolgozók elkötelezettségét.

Alapítói szerepkörödből adódóan neked is figyelned kell ezekre a dolgokra. De kezdjük az elején - mi is az a vezető? "A vezető az, aki képes olyan valóságokról álmodni, amelyek még nem léteznek. Olyan embereket tud maga köré gyűjteni, akik hisznek az elképzeléseikben, és akik az általuk vagy a csoport által kijelölt irányba akarnak haladni" - mondja Csibi Magor.  

Az emberi kapcsolatok 3 alapelve, amely különösen a vállalkozók számára releváns  

- A lehető legőszintébben éreztesse a másik emberrel, hogy fontosnak érzi magát. A vezető, a vállalkozó olyan ember, akinek sok ambíciója van, és nagyon akarja a dolgokat. Ez nagyon gyakran azt is jelenti, hogy élvezi, ha a reflektorfényben van. A jó vezető az, akinek sikerül megosztania ezt a fényt másokkal, éreztetni velük, hogy fontosak, hogy ők is reflektorfénybe kerüljenek. 

- Kérdezzen inkább, mint utasításokat adjon. Jó vezető az, aki olyan emberekkel veszi körül magát, akik olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek neki hiányoznak, akik tudják, hogyan kell csinálni olyan dolgokat, amelyekhez ő valójában nem ért. Tudják, hogyan kell motiválni őket azzal, hogy kérdéseket tesznek fel nekik, nem pedig azzal, hogy pontos utasításokat adnak nekik, azt a mikromenedzsmentet, amit sok vezető nehezen tud elengedni. 

- Tisztelik mások véleményét, és soha nem mondják nekik, hogy "nincs igazad". A legnehezebb ezt az elvet a gyakorlatba átültetni, amikor a másik ember mást mond, mint amit mi gondolunk. De most egy olyan kommunikációs technikáról fogunk beszélni, amely lehetővé teszi számunkra, hogy pontosan ezt tegyük. 

Célok kontra viselkedés 

Minden vállalatnak van egy víziója (küldetésre, stratégiára, célokra, majd feladatokra lebontva minden csapattag számára) - ez segít az eredmények elérésében. Ha a vízió és annak elemei nagyon jól definiáltak, de az eredmények nem valósulnak meg, akkor a vállalaton belüli viselkedéseket kell azonosítani, mert valószínűleg eltérések vannak ezen elemek között. 

A vállalat küldetésével és céljaival párhuzamosan mindig figyelembe kell venni az értékeket is - mivel ezek határozzák meg a meggyőződéseinket, amelyek viszont szokásokat generálnak. A szokások pedig viselkedést generálnak. Ezért kell a vezetőknek folyamatosan kapcsolatban lenniük a vállalat belső ökoszisztémájával.   

Ha egy alkalmazott személyes értékei nincsenek összhangban a szervezet értékeivel, az negatívan hat a teljesítményre (és az adott alkalmazott nagyobb valószínűséggel hagyja el a vállalatot). Éppen ezért a jelenlegi helyzetben minden eddiginél nagyobb szükségük van az embereknek arra, hogy az általuk követett vezetők újra megerősítsék értékeiket, meggyőződéseiket, viselkedési normáikat. 

Milyen szempontokat kell figyelembe venned a Te vállalkozásodnál? 

Van 3 terület, amelyre a figyelmét összpontosítania kell: 

- struktúrák (folyamatok, munkaszabályok). 

- kultúra (szokásos viselkedésmódok és attitűdök). 

- jövőkép (a vállalat jövője) 

Válsághelyzetekben szenvednek: 

  • a struktúrákat érintik (megváltoznak a munkafolyamatok és a szabályok). 
  • a kultúra elavul (a megszokott viselkedésmódok és attitűdök hirtelen elavulnak) 
  • a jövőkép elhomályosul (bizonytalan a jövő)  

Melyek az első lépések a fenti 3 szempont jobb kezelése érdekében? 

Ezzel kapcsolatban van néhány kérdés, amellyel érdemes kezdeni: 

- Mit tehetünk a jövőkép újragondolása érdekében? 

- Hogyan alakíthatjuk át a kultúrát? 

- Hogyan tudjuk "visszaállítani" a kultúránkat? 

Ez a gyakorlat nem csak válság idején érvényes, hanem olyan elemeket tartalmaz, amelyeket a vezetőnek rendszeresen újra kell vizsgálnia, hogy lássa, az általa javasolt jövőkép még mindig érvényes-e vagy sem.   

Az új jövőképet és az új kultúrát a kultúra szintjén kell kommunikálni és "lefordítani". Már nem tudunk úgy kommunikálni, mint a világjárvány előtt, különösen azóta, hogy a legtöbb interakció az internetre helyeződött át, és ez sokkal nagyobb követelményeket támaszt a beszélgetőpartnerekkel szemben. 

Mik legyenek a prioritások? Most az emberekkel való törődésnek kell prioritást élveznie, és a vezetőknek felhatalmazást kell adniuk a csapatuknak (ahelyett, hogy irányítanák és mikromenedzselnék őket), és hitelesnek kell lenniük velük. Személyes szinten az első számú prioritás a saját (érzelmi és fizikai) jóléted legyen, aztán a hozzád közel állók jóléte, és csak ezután aggódj az eredmények miatt.  

A vezetési stílus és a szervezeti kultúra hozzáigazítása az új valósághoz 

A COVID-19 világjárvány kezelésére hozott biztonsági intézkedések által előírt új munkamódszerekkel együtt a vezetési módunk (önmagunk és csapataink) is megváltozott, és a szervezeti kultúra kialakítására használt gyakorlatoknak is alkalmazkodniuk kell. 

A válság, amelyen jelenleg keresztülmegyünk, rendszerszintű válság, amelyet a körülöttünk lévő emberek, szervezetek és vállalatok többsége érez. Az alkalmazkodási folyamathoz egyrészt nagyfokú rugalmasságra, másrészt az azt elősegítő vezetőkre lesz szükség. 

Hol kezdd, hogy áttekintést kapj a vállalatodról?  

Elemezd az összes olyan dolgot, amely a vállalkozásának egészét érinti - beleértve azokat is, amelyek már a válság kitörése előtt is problémákat okoztak. Íme néhány kérdés, amivel érdemes kezdeni: 

- Milyen tényezők befolyásolták a kultúráját, a struktúráját és az eredményeit? Ezeket kizárólag a válság okozta, vagy olyan tényezők, amelyeket a jelenlegi helyzet csak súlyosbított?  

- Vannak olyan beszélgetések, amelyeket jelenleg elkerül?  

- Milyen lenne a kilábalás?  

- Mit kell "kitakarítani" (olyan folyamatokat és szokásokat, amelyekre nem igazán volt szükségünk) és újraépíteni?  

- Milyen kellemetlen üzenetek és kellemetlen erőfeszítések fontosak most?  

- Hogyan építhetünk erőt és ellenálló képességet? 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail