Hogyan építsük ki a vállalat közös célját

A közös cél az, ami egyesíti a csapatot, és hatékonyságot, pozitív energiát, összpontosítást és felelősséget hoz. Ez elengedhetetlen az együttműködéshez, az innovációhoz és az eredményekhez. Viorel Panaite, a Human Invest alapítója elmondja, hogyan gyűjtheted össze az embereket egy közös cél köré, hogy közösen olyan dolgokat építsenek, amelyek tartósak.

A közös cél megteremtése és a mindennapi életben való felhasználása talán a vállalkozó első számú küldetése, ha a céget az induló fázisból a következő szintre akarja emelni. A 3-5 év után, abban az időszakban, amikor a növekedés az értékesítésből és a piacról származik, a piacorientált erőfeszítésekben ki kell egészíteni a belső konszolidációra, a működési hatékonyság növelésére és a belső együttműködésre irányuló erőfeszítésekkel a vállalat fejlődésének biztosítása érdekében, és a közös cél megtalálása kritikus fontosságú ahhoz, hogy ezek a dolgok megvalósuljanak. 

A közös cél az, ami összehozza az alkalmazottakat, és hatékonyságot, pozitív energiát, összpontosítást és felelősséget hoz. Ez elengedhetetlen az együttműködéshez, az innovációhoz és az eredményekhez. Közös cél nélkül a vállalat lassan fog fejlődni vagy körbe-körbe fog járni, az emberek nehezen tudják majd leküzdeni a konfliktusokat, a csapatokban alacsony lesz a kölcsönös bizalom. A közös cél erényes körré alakítja át azt az ördögi kört, amely gyakran csapdába ejti a vállalkozókat ebben a fázisban. 

Ha Te és az általad felépített vállalat vezetője, használja együttműködési készségeit a közös cél megteremtésére. 

Az értékek szerepe az, hogy viszonyítási pontként szolgálnak a döntéseidben, és segítenek abban, hogy a helyes úton maradj. Az, ahogyan a kritikus pillanatokban döntéseket hozol, megmutatja, hogy mik az értékeid. A terület legtöbb szakértője egyetért abban, hogy az emberek 5-6 kulcsfontosságú értékkel tudnak a gyakorlatban működni. Ezek közül néhány individualista, mások együttműködőek. Az individualista értékek azt mutatják, hogy az ember saját magával törődik, míg az együttműködő értékek azt mutatják, hogy mások - alkalmazottak, ügyfelek, üzleti partnerek stb. - számára is hasznosak akar lenni. 

Ha egy vállalat életében él a közös cél, az annak a jele, hogy abban a vállalatban nagy valószínűséggel olyan vállalkozót talál, aki az együttműködő értékeket helyezi előtérbe. Az ilyen vállalkozókban megvan az, hogy megtalálják a szükséges eszközöket. De mit tehet egy olyan vállalkozó, aki kevésbé együttműködő, és mégis tudnia kell, hogyan kell közös célt építeni és dolgozni? 

1. Ismerd meg természetét, meggyőződését és értékeit. 

Annak megismerése, hogy mi határoz meg téged, egy életre szóló küldetés. Vannak azonban olyan eszközök, amelyek segítségével olyan dolgokat is megtudhatsz magadról, amelyeket nem tudsz vagy nem gondolsz: Az EverythingDiSC az egyik ilyen eszköz. Az állandó tapasztalatok, amelyeket átélsz, az őszinte beszélgetések olyan emberekkel, akik olyan igazságokat mondanak el neked, amelyeket nehéz meghallani, a vezetői programok, mind-mind segítenek meghatározni és ápolni 5-6 kulcsértékedet. Ezt a lépést teljes szívemből ajánlom, ha azt akarod, hogy úgy érezd, hogy szilárd alapokon állsz, és ha azt akarod, hogy legyen egy közös célod, ami él és hasznos a szervezet számára. 

2. Miután meghatároztad az 5 kulcsértéked listáját, értékeld ki, hogy hány értéked individualista és mennyi az együttműködő. 

Az individualista kategóriába tartoznak a "hatalomra", az "imázsra", a "győzelemre", a "társadalmi státuszra", a "túlélésre", a "pénzre", a "népszerűségre", az "egyediségre" stb. vonatkozó értékek. A kollaboratív kategóriába olyan értékek tartoznak, mint "mások számára hasznosnak lenni", "kohézió", "szolidaritás és kölcsönös támogatás", "kölcsönös tisztelet", "barátság", "mentorálás", "méltányosság", "csapatmunka", "kölcsönös bizalom", "befogadás" stb. Dolgozz együtt valakivel, hogy meghatározzák ezen értékek hierarchiáját, mivel ezek határoznak meg Téged és befolyásolják MINDEN döntésed, valamint azt, ahogyan a vállalatod és az embereid irányítod. Közvetlenül befolyásolni fogják azt is, hogy hogyan fogsz végigmenni a vállalatoddal a konszolidációs szakaszon. 

3. A közös cél kialakítása érdekében kapcsolódj az együttműködő értékekhez, amelyekkel rendelkezel. 

Kapcsolódn újra azokhoz a kulcsfontosságú emberekhez és tapasztalatokhoz, akik az együttműködő értékek szellemében képeztek ki. Mit gondolsz, milyen tanácsokat és tanulságokat adnának Neked azokkal a lépésekkel kapcsolatban, amelyeket megtehetsz a vállalat közös céljának kiépítése érdekében? Mit gondolsz, mit tenne a helyedben egy olyan személy, akit csodálsz azért, ahogyan összefonja az általa vezetett személyek és a vállalat érdekeit? Milyen csapatfolyamatokat követne, és mik lennének a következő lépések? Hogyan tudnád a személyes tulajdonságaidat felhasználni a közös cél építésében? Mindezeket a válaszokat vesd papírra, és vázolj fel néhány lépést. Teszteld a tervet a kulcsembereiddel, igazítsd ki, ahogy hallgatod, és kérd meg őket, hogy vállalják fel a terv egyik küldetését. 

Az együttműködő értékek használata felgyorsítja az egyéni érést. Ahhoz, hogy az indulási fázisból át tudjon lépni a következő szintre, azaz a konszolidációs fázisba, olyan közös célt kell kialakítania, amely további és friss energiát ad önnek és a csapatnak. A közös cél hiánya kiégéshez vezet, azt az érzést kelti, hogy körbe-körbe futnak, és hogy sok erőfeszítésük hiábavaló. Az együttműködő értékek használata kulcsfontosságú ebben a szakaszban! 

Ha szeretnéd megtanulni, hogyan lehet a közös célt segítő csapatfolyamatokat működőképessé tenni, olvass többet az #5Viselkedésről. 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail