A Te értékeid, személyes küldetésed és ezek hatása a vállalkozásodra.

Mindannyiunknak szüksége van arra, hogy értelmet találjunk abban, amit csinálunk - hogy tudjuk, mi a munkánk hatása, és hogy az összhangban van-e saját értékeinkkel. Íme, hogyan találd meg az "iránytűt", amelyre szükséged lesz azokban a nehéz pillanatokban, amelyeken vállalkozóként keresztülmész, és hogyan épül fel a rugalmasság.

Arra kérlek, hogy néhány percig gondolkodj el azon, hogy miért teszed azt, amit nap mint nap csinálsz. Egy 70 évvel ezelőtti történettel kezdem, amelyet Victor Frankl pszichiáter és holokauszt-túlélő írt, aki a táborból való távozása után írta meg "Az ember értelmet keres" című könyvét. 

Ez azoknak a mesés életleckéknek a története, amelyeket négy koncentrációs táborban való tartózkodás után tanult. A könyv emberek millióit inspirálta. De valószínűleg azon tűnődsz, hogy miért lehet ez a történet releváns egy vállalkozó számára. Nos, mert ott, a legszörnyűbb körülmények között Frankl észrevette az emberi természet egy olyan aspektusát, amely gyökeresen megváltoztathatja azt, ahogyan bármelyik vállalkozó a vállalkozására tekint, sőt azt is, ahogyan mindannyian éljük az életünket. 

A táborban különös jelenség zajlott. A legegészségesebb, legkitartóbb emberek azok voltak, akik folyamatosan keresték az élmény értelmét. Megpróbálták megtalálni a "miért?" kérdését ebben a látszólag értelmetlen kontextusban. Megpróbáltak segíteni másokon, vagy reménykedtek a túlélésben, mert volt egy projektjük, amit be akartak fejezni, miután kijutottak onnan. Frankl észrevette, hogy ezek az emberek voltak a legkitartóbbak, és az idegtudomány évekkel később igazat adott neki. Frankl egyetlen mondatban foglalta össze ezt az érdekes jelenséget: "Azok, akiknek van egy "miért" élnek, szinte bármilyen "hogyan"-t el tudnak viselni. 

Évekkel később az idegtudomány és a pszichológia bebizonyította, hogy Frankl állításai helytállóak voltak. Azok az emberek, akik értelmet határoznak meg, ellenállóbbak lesznek az élet viszontagságaival szemben. Nagyobb belső motivációval rendelkeznek, képesek a kudarcokból talpra állni és újra próbálkozni, optimistábbak és még fizikailag is egészségesebbek. 

Vannak kutatások, amelyek azt mutatják, hogy ezeknek az embereknek jobb és erősebb az immunrendszerük. A vállalkozói pálya tele van bizonytalanságokkal, és nagy bátorságot, mentális rugalmasságot, rugalmasságot, a kudarcokkal való szembenézés képességét, az érzelmi intelligenciát igényli, amely lehetővé teszi, hogy hatékonyan irányítsuk magunkat és másokat is az ötleteink köré gyűjtsünk. 

Hogyan határozd meg a "miértjét"? 

Minden vállalkozónak megvannak a saját motivációi a vállalkozás indításához. Van, akinek volt egy ötlete, amit kétségbeesetten meg akart valósítani, mások egy biztos, de motiválatlan állással járó, nem kielégítő életből próbálnak kiszabadulni, és szabadságra vágynak, megint mások pedig egy személyes küldetést, egy saját "miértet" határoztak meg, amely vezérfonalként szolgál a vállalkozásuk felépítésében, működtetésében és fejlesztésében. 

Az ebbe a kategóriába tartozók számára a cég, amelyet építenek, egy mélyebb "miért" megvalósításának módja. Ennek a "miért"-nek a birtokában megváltozik az üzleti döntések meghozatalának módja, és a küldetés olyan szűrővé válik, amely segít tudatosabban kiválasztani, hogy milyen irányba induljunk el. 

Ezt a "miértet" sokféleképpen lehet meghatározni. Arra kérlek, hogy végezz el egy egyszerű gyakorlatot, és válaszolj három személyes kérdésre: 

- Miben vagyok jó? 

- Mit csinálok szívesen? 

- Milyen tulajdonságaim vannak? 

Az egyes kérdésekre adott válaszokból egy lista lesz, és ennek a három listának lesznek közös pontjai. Lesznek olyan tevékenységek, amelyek kihasználják a tehetségedet, amelyeket örömmel csinálsz, és amelyekben jól kamatoztathatod a tulajdonságaidat. 

Ebből a vörös fonalból kiindulva, amelyet a három lista közös pontjait keresve határozhatsz meg, írhatsz egy küldetésnyilatkozatot, egy mondatot, amely leírja a személyes MIÉRT-edet. 

Egy másik módja ennek a mondatnak az lenne, ha megkérdeznéd magadtól, hogy mit szeretnél mondani az unokáidnak sok év múlva, amikor megkérdezik tőled, hogy "Miért éltél?". Ki voltál az életedben, azon túl, amit tettél?". A személyes küldetésed nem olyasmi, amit lázasan kell keresned, és ha szerencsés vagy, meg is találod. Ez olyasvalami, amit akkor tudsz meghatározni, ha szánsz egy pillanatot, és elgondolkodsz azokon a dolgokon, amelyek igazán fontosak számodra. 

Ha már egyszer meghatároztad, akkor kivetítheted a vállalkozásodra: miért létezik ez a vállalkozás, milyen változást hoz a világba? A kérdések megválaszolása irányt adhat, amikor már nem tudod, merre menj, de bátorságot is, hogy leküzdd az előttünk álló út kihívásait. 

Az értékekről az üzleti életben 

A MI mellett, ami minden reggel az ágyból való kikeléshez szükséges motivációt táplálja, egy másik lényeges elem a személyes értékeid ismerete, és ezekből kiindulva annak meghatározása, hogy mik legyenek a vállalkozásod értékei. 

Az értékek nem szép szavak, amelyeket az irodád falára kiteszel, ahogy azt sokan gondolják. Ezek minden ember lelkében mélyen meghúzódó mérföldkövek. 

A pszichológusok szerint az ember első értékrendje már hétéves kora körül kialakul, és az érés során tovább fejlődik. Még ha nem is vagyunk tudatában, az értékek a hiedelmeink alapját képezik, amelyek viszont mélyen befolyásolják minden döntésünket és minden interakciónkat másokkal. 

Vállalkozóként az értékek ismerete azt jelenti, hogy meg kell határozni a személyes iránytűdet, ismerni kell a határokat, amelyeket nem vagy hajlandó átlépni, a kompromisszumokat, amelyeket nem vagy hajlandó megtenni, és azt, hogy milyen embereket szeretnél bevonni a vállalkozásodba. 

Létfontosságú, hogy az értékek szintjén legyen egy bizonyos összhang, csak így tudtok harmonikusan együtt létezni, és csak így lehet egészséges és fenntartható vállalkozásotok. Az értékeid meghatározásához megkérdezheted magadtól, hogy mire van szükséged ahhoz, hogy egy ideális vállalkozásban igazán kiteljesedve érezd magad, vagy melyek voltak azok a helyzetek a karriered során, amikor teljesen motiváltnak érezted magad. 

Miután megválaszoltad ezeket az alapvető kérdéseket, és összeállítottad az értékek listáját, meghatározhatod magadnak azokat a viszonyítási pontokat, amelyekre szükséged van ahhoz, hogy hű maradj önmagához. Ez később, amikor sikeres leszel, és el kell döntened, hogy mikor és mire mondj igent vagy nemet, mikor és hogyan növeld a céget, kit szeretnél meghívni, hogy veled dolgozzon, vagy hogyan reagálj, ha a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy szeretnéd. 

Ha a vállalkozásod egy utazás lenne, a küldetésed a fény, amely felé tartasz, és irányt ad, az értékek pedig az iránytű, amely mindig segít kiválasztani a legmegfelelőbb utat. Őszintén kívánom, hogy mindkettőt határozd meg, és használd őket belső tájékozódási pontként, hogy navigálj a lehetőségek és bizonytalanságok e gyönyörű és néha ijesztő tengerén. 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail